Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-01-2020, 16:32:40

Poza tym nie miałam żadnych objawów, głowa nie boli mnie w ogóle, gdyby nie ta choroba pare lat temu pewnie do dziś bym nie wiedziała, że mam coś takiego w głowie
gość
19-01-2020, 23:05:57

Dobry wieczor,
Jestem tutaj pierwszy raz. Mam zrobione badanie RK angio, wynik 3 tętniaki.
Największy 14×10 Z szeroka szyja 8,5.
I dwa mniejsze na 3.5mm.
Embolizacja największego tętniaka (nie wiem czy dobrze napiszę srentami) mam zaplanowaną za miesiąc.
Mam pyranie: czy takie rozmiary tętniaka są duże? Czy mogę pracować do czasu operacji? Po jakim czasie mogę wrócić do pracy po operacji? Jaknprzygotowac się do takiego zabiegu?
Serdecznie wszystkich pozdrawiam i czekam na wskazówki od Was.
Gosia
gość
19-01-2020, 23:29:46

Jeszcze mam pytanie, czy miesiączka jest przeciwskazanien do wykonania zabiegu emnlizachi tętniaka? I trzeba przełożyć termin?
gość
20-01-2020, 02:50:17

Witaj Gosiu, ale nas sie tutaj naschodzilo z 3 tetniakami w jednym czasie .
Jest nas 3 osoby , ja mam jeden w tetnicy szyjnej wewnetrznej lewej 7 mm i dwa w prawej 3 mm, wiec Twoj 1.5 cm x 1 cm x 8.5 mm jest duzy .
Embolizacja odbywa sie przez naciecie tetnicy udowej i wprowadzenie sprezynek bardzo mikroskopijnej wielkosci ze szlachetnego metalu , czasem platynowych zalezy to od szpitala czym dysponuje.
Wiem od swojego radiologa interwencyjnego ze Chinczycy robia z cieniutkich zylek ze sztucznego tworzywa, tak jest w ich kraju.
Ze wzgledu na higiene i estetyke dobrze byloby zebys kobiece sprawy miala z glowy w czasie zabiegu , wiec poprostu wylicz i omin .
Praca nie powinna byc przeszkoda , przeciez pracowalas z tymi tetniakami do tej pory i nic sie nie stalo wiec nie ma co panikowac , miesiac nie rok wiec doczekasz terminu, a po zabiegu dostaniesz zwolnienie od 2 tygodni do miesiaca.
Nie napisalas gdzie sa te tetniaki bo w tetnicy mozgowej mozliwa jest embolizacja poprzez kraniektomie czyli wycieciu kawaleczka kosci czaszki i embolizowanie poprzez latwiejszy dostep.
No trzymaj sie i zagladaj tutaj bedziemy trzymac za Ciebie kciuki zeby zabieg powiodl sie i zebys szybko powrocila do sprawnosci.
Zycze Tobie Gosiu wszystkiego dobrego , mysl pozytywnie a wszystko bedzie w porzadku.
gość
20-01-2020, 11:35:04

Treść zablokowana przez moderatora

gość
20-01-2020, 11:38:25

Gość 2020-01-20 00:05:57
Dobry wieczor,
I dwa mniejsze na 3.5mm.
Embolizacja największego tętniaka (nie wiem czy dobrze napiszę srentami) mam zaplanowaną za miesiąc.
Mam pyranie: czy takie rozmiary tętniaka są duże? Czy mogę pracować do czasu operacji? Po jakim czasie mogę wrócić do pracy po operacji? Jaknprzygotowac się do takiego zabiegu?
Gosia
Witaj,
to lekarze zdecydują kiedy wrócisz do pracy o przygotowaniu do operacji również Ciebie poinformują. Jestem po operacji 4 tętniaków mózgu.
Grażyna
gość
08-02-2020, 10:13:39

Hej kochani! Mam pytanko jakie mieliście wykonywanie badania przy tetniakach? I czy były one z kontrastem czy bez ?
gość
08-02-2020, 12:18:19

Gość 2020-02-08 11:13:39
Hej kochani! Mam pytanko jakie mieliście wykonywanie badania przy tetniakach? I czy były one z kontrastem czy bez ?
Rezonans magnetyczny i tomografia komputerowa, miałam wersje z kontrastem i bez
gość
10-02-2020, 22:19:12

jak wygląda życie po zaklipsowaniu tętniaka zakładając że wróci się do formy praktycznie jak sprzed operacji? chodzi mi głównie o takie kwestie jak praca fizyczna i używki (papierosy i kawa), ten tętniak wciąż stanowi zagrożenie? pytam bo mam taki przypadek w rodzinie i wiem że ta osoba nie będzie chciała zmienić swoich przyzwyczajeń
gość
16-02-2020, 11:32:29

Gość 2020-01-20 12:38:25
Gość 2020-01-20 00:05:57
Dobry wieczor,
I dwa mniejsze na 3.5mm.
Gosia
Witaj,
to lekarze zdecydują kiedy wrócisz do pracy o przygotowaniu do operacji również Ciebie poinformują. Jestem po operacji 4 tętniaków mózgu.
Grażyna
Cześć Grażynko,
ja myślałam że mamy trzy tętniaki to jest dużo, a teraz widzę że Ty jesteś po operacji aż czterech tętniaków Woooooow. Wiem że to lekarze mi powiedzą jak mam się przygotować, natomiast pewne kwestie Chciałabym wiedzieć od razu, na przykład kiedy można wstawać po takiej operacji choćby do toalety? ile leży się w szpitalu? czy wygodniej mieć koszulę nocną czy piżamy dwuczęściowe? Jak szybko Ty wróciłaś do normalnego funkcjonowania po takiej embolizacji tętniak?
Pozdrawiam Gosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: