Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-03-2018, 15:40:11

Módl się aby to nie był tetniak zdrowia życzę
gość
23-03-2018, 18:27:09

Wizyte u neurolga mam na koniec kwietnia. Mam nadzieje ze to nie tetniak. Pytanie ktore badanie jest dokladniejsze.
gość
24-03-2018, 16:03:46

Witaj , nie mialam czasu odpisac , gdyz mam same problemy ze swoimi tetniakami a mam ich 3 chociaz malutkie ale dobrze potrafily namieszac .
Ktore mialas jako pierwsze badanie TK czy Rezonans?
Badanie z kontrastem jest dokladniejsze , skoro wykluczylo tetniaka to powinnas byc szczesliwa .
Nie niepokoj sie i czekaj w spokoju do wizyty i daj znac za miesiac po wizycie .
Ja mialam tydzien temu badanie kontrolne celem obserwacji istniejacego tetniaka a wylazly jeszcze dwa i jak ja mam zyc , lek , strach , panika nie ogarne tego stanu, ktora z pan moze podac mi swojego maila zeby nie zawracac glowy na forum , naprawde nie dam rady psychicznie . JK
gość
24-03-2018, 16:15:02

Witam
Nie przeżywaj, ja mam 2 tętniaki. Jadę teraz 10 kwietnia na kontrolę po 2 latach, też myślę po nocach czy nie mam następnych. Ja nie daj Boże wyjdą nastepne to chyba się w wariatkowie znajdę też
Pozdrawiam
D.S
gość
25-03-2018, 04:44:37

DS a jak czulas sie w ciagu tych dwoch lat od embolizacji?, czulas ze wszystko w porzadku?, cisnienie w normie?
Jesli nie mialas klopotow , bolow glowy to jest o key, badz dobrej mysli.
Ja mam skoki cisnienia a leki nie sa w stanie utrzymac tego cisnienia na jednym poziomie , zdarzaja sie dni ze skoczy ponad 200/110 to w panice jade na zastrzyk a sensacje tez zdarzaja sie bo zaraz po zastrzyku tak raptownie opadlo ze stracilam przytomnosc .
No i z tego nadcisnienia porobily sie dwa nastepne narazie malutkie wiec napewno kaza obserwowac , czekam na wizyte, ale tu gdzie mieszkam czeka sie dosc dlugo.
Bedziemy czekac na Ciebie i dasz nam znac ze wszystko dobrze , nie ma nowych i nie ma rekanalizacji.JK
gość
25-03-2018, 07:29:22

Witam
JK. Wiesz ja bardzo się martwię bo mam to samo z ciśnieniem co Ty. Mnie jak pierwszy rac chwyciło wysokie ciśnienie, to poszłam do kardiologa, myślałam, że może coś mam ze sprawami kardiologicznymi. Kardiolog przepisała proszki concor-cor bardzo małą dawkę. Przyjmowałam to myślę, że rok i nic nie pomagały, ciśnienie nadal mnie chwytało też wysokie 200/100, 180/90. Więc pojechałam do Wa-wy do prof prywatnie, powiedziała żebym te prochy brała nadal. Ja się wkurzyłam bo ileż można z tętniakami tolerować tak wysokie ciśnienie. Pojechałam do prof do Anina, też powiedział , że z ciśnieniem wszystko w porządku. Pojechałam do Wa-wy na Banacha, zrobiłam wszystkie możliwe badania ( ekg, holter, dobową zbiórkę moczu) okazało się , że wszystko w porządku a ciśnienie nadal mnie chwyta:(. Ja martwię się, żeby nic się nie stało z tym stentem i żeby nie powstały nowe tętniaki. Mnie prof powiedział, że nawet jak są małe to nie wolno trzymać, bo i małe mogą pęknąć. Więc ja zdecydowałam się na zabieg. A głowa mnie nie boli. Mnie głowa nie bolała też przed zabiegiem. Wiesz ja we wtorek jadę do neurologa, bo mam niedobre wyniki eeg, ale nie wiem co mi powie, bo jadę do niego pierwszy raz. Wcześniej jeździłam do innego miasta, ale ten prof już tam nie pracuje, no jest starszy facet. A teraz jadę do Kierownika Kliniki Lotniczej. Czytałam o prof opinie, to ma same pozytywne - zobaczymy :) A czy Ty wszystko robisz w domu i czy dźwigasz, a jak tak to do ilu kg. Mnie lekarz który robił zabieg na tętniaki, powiedział, że tylko mogę do 4 kg i to rozłożone na dwie ręce w jednej 2 i w drugiej 2kg . Boję się bardzo, no ale cóż muszę jechać
gość
25-03-2018, 14:59:21

DS dziekuje za wymiane informacji , na nadcisnienie biore ponad rok Lisinopril 25 mg , a dolozyl mi miesiac temu Hydralazine 25 mg tez male dawki bo gdyby byly wieksze to napewno nie mialabym 160-180/90 ale 140/80 , oczywiscie mowia ze druga wartosc jest wazniejsza.
Dzwigam w pracy a w domu maz pomaga .
Mnie wydaje sie ze te nowe 2 tetniaki sa od nadcisnienia a "stary" nie byl embolizowany , nie chcial radiolog bo tutaj gdzie mieszkam embolizuja od 10 mm albo jak peknie to metoda kraniotomii z otwieraniem czaszki.
A co wyszlo podczas badania eeg , ? jest jakies male ognisko czy sygnal?
Bardzo niepokoje sie , napisz we wtorek po wizycie jak lekarz zinterpretuje ten wynik.Pozdrawiam JK
gość
25-03-2018, 17:37:26

JK. Wynik z badania eeg jest bardzo długi także nie będę tego wszystkiego pisała .Pisze jakieś fale występujące pod elektrodą i jeszcze inne zapisy. Jak będę miała dobry humor we wtorek to napiszę, a jak nie będę miała humoru :) to nie będę nawet kompa włączała. Ale jak przyjmujesz te leki od ciśnienia, to też chwyta Ciebie ciśnienie wysokie ? Bo ja nawet jak brałam concor-cor to mnie chwytało ciśnienie. Och takie to jest nasze życie z tymi tętniakami i z tym ciśnieniem.
Pozdrawiam DS
gość
25-03-2018, 19:26:35

Wiesz DS ze najwazniejsze w opisie jest podsumowanie ,to ostatnie zdanie podsumowujace, nie trzeba zwracac uwagi na metode jak to badanie przebiegalo.
Jesli biore leki na nadcisnienie systematycznie ,to jest nawet niskie 130/80 a jezeli co jakis czas metoda"wzielam- nie wzielam "to skacze zwlaszcza w sytuacjach stresowych , od razu wiem bo szumi w glowie huczy nawet . Ale ile mozna brac ta chemie ?
Zeby szybciej ten wtorek sie pojawil to juz bedziesz cos wiedziec jak wyszlo badanie eeg , bez zmian w mozgu, bo wszyscy mamy fale beta, theta etc.Bedzie dobrze.JK
gość
27-03-2018, 21:18:05

Witam, proszę mi powiedzieć, chodzi o dziecko pękł jej tętniak, została dopasowana, zalany mózg w 90%, proszę powiedzieć jakie są rokowania, gdzie są najlepsi specjaliści neurologiczne, dziewczynka jest w śpiączce ma 9 lat, walczy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: