Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-03-2018, 16:06:10

Witam
JK byłam wczoraj u neurologa powiedział , że takie skoki jak ja mam , które trwają 1-2minuty są na tle nerwowym. Przepisał mi lek, który mnie ma wyciszyć. A mam jechać do niego i wykona mnie eeg i na podstawie wyniku eeg podejmie decyzję co do dalszego leczenia. Jestem do niego zapisana dopiero na grudnia, takie są do niego kolejki. Ale rozmawiałam dzisiaj z babeczką która mnie zapisywała i kazała się dowiadywać, bo może ktoś zrezygnuje. A Ty jak się czujesz?
pozdrawiam DS
gość
01-04-2018, 20:08:22

Witam.
Bliska mi osoba leży w śpiączce farmakologicznej . Pękł jej tętniak została zalana duza część mózgu oraz jest duży stan zapalny...
Czy ktoś przez to przeszedł? Czy jest szansa że będzie wszystko dobrze ?
gość
01-04-2018, 23:49:17

DS ja dzisiaj w kosciele zaslablam , zawirowalo w glowie i ciemnosc na kilka sekund , wystraszylam sie ale malzon byl ze mna i po kilku minutach minelo , to jest chwilowe niedotlenienie mozgu tzw TIA , oprocz tych 3 tetniakow mam zwezenie tetnicy szyjnej i takie epizody sa czeste prawie codziennie.
9maja mam wizyte i dowiem sie co mam ze soba zrobic juz wiem ze nie bedzie embolizacji ale co z tym zwezeniem tetnicy , jest zablokowana zlogami cholesterolu a jest bardzo wysoki poziom dochodzi do 270 mg , w razie propozycji stentu tez nie pieje z zachwytu bo to jak by nie bylo to kawalek rurki metalowej na ktorej cholesterol szybciej osadza sie gdyz jest porowata.
EEG mozesz zawsze wykonac prywatnie a do niego pojechac z wynikiem, jesli ktos zrezygnuje to wskoczysz na jego miejsce a wynik juz bedziesz miec.
Masz tyle czasu ze zdecydujesz a narazie bierz ten lek , domyslam sie jaki to lek bedziesz po nim senna .Pozdrawiam JK
gość
02-04-2018, 06:18:49

JK Witam
Ja jak pójdę do kościoła, to muszę usiąść nie mogę stać bo się boję żebym się nie przewróciła.A czemu Ty nic nie robisz z tętniakami, czemu nie idziesz na zabieg? Powinnaś zrobić z nimi porządek. Ale te epizody to jest
epilepsja czy niedotlenienie mózgu? To też jak masz taki epizod, to bardzo przeżywasz. Ja z kolei też mam problem, bo często leci mi krew z nosa i to po tej stronie co były tętniaki :( Robiłam sobie wyniki, mam dobre krew nie jest za rzadka i tak się dzieje, też jak teraz pojadę do neurochirurga który wykonywał u mnie zabieg, to się go zapytam co jest przyczyna tego. A EEG mogę zrobić sobie prywatnie, ale ten prof u którego teraz byłam, powiedział żebym nie robiła, on sam osobiście mi zrobi. Przepisał mi na uspokojenie propanolol. Zobaczę czy będę się mniej denerwowała po przyjmowaniu tego leku. A Ty chodzisz do neurologa czy do innego lekarza? Ten lek on mi powiedział żebym przyjmowała 3 miesiące.
Pozdrawiam DS
gość
02-04-2018, 06:22:45

Do JK
Zapomniałam jeszcze napisać. Odnośnie cholesterolu jak masz wysoki, to pij 1 łyżkę stołową na czczo oleju z pestek winogron. Ja miałam 300 tak wysoki i jak pojechałam do prof powiedział żebym właśnie piła ten olej. Tylko jak wypijesz, to pół godziny po tym nie mozna nic jeść ani nic pić. Ja już piję ten olej od 2012 r i cholesterol mam idealny, żadnych prochów nie biorę na obniżenie.
DS
gość
02-04-2018, 14:09:19

Witaj DS
Propranolol bralam na obnizenie cisnienia ale niezbyt dzialal , moze dlatego ze zbyt mala dawka i Tobie lekarz zapisal na wyregulowanie aby cisnienie mialo ten sam poziom , zeby nie bylo skokow , a na wyciszenie sa leki z grupy benzodiazepin , myslalam ze bierzesz sertraline lub hydroxizine to sa leki wyciszajace , chociaz dla pracujacych nie sa zalecane na dzien poniewaz dzialaja nasennie.
Obserwuj swoje cisnienie po tym leku moze akurat wyrowna sie i dojdzie do normy.
Dzieki stokrotne za polecenie oleju z winogron , nie znalam go wyprobuje.
Natomiast kupilam olej kokosowy , ale ma zwarta konsystencje , niczym maslo .
Tetniakow nie beda embolizowac poniewaz sa male 2mm i 4 mm ja nie mam nic do gadania radiolog zdecydowal.
Pozdrawiam Ciebie serdecznie , jezeli o czyms zapomnialam napisac to w nastepnym poscie albo mozemy pisac na e-maila bo moze nikogo nie interesuja prywatne rozmowy.JK
gość
04-04-2018, 15:12:01

Witam JK
No i co pijesz ten olej? A ja zapomniałam napisać, że jeszcze piję olej z czarnuszki. Mój tętniak jeden miał4,5 mm a drugi 3mm. Jestem bardzo ciekawa czy unormuje mi ten lek ciśnienie, w co wątpię. A kiedy Ty jedziesz do jakiegoś lekarza z tymi tętniakami? Och ja jadę we wtorek, boję się żeby następnych nie było. Możemy pisać na e-maila nie ma sprawy.
Pozdrawiam serdecznie
DS
gość
05-04-2018, 03:37:13

DSJeszcze nie kupilam tego oleju , mialam nagle sprawy do zalatwiania , rozliczanie podatku, etc.
Wolalabym zeby ten olej byl w kapsulkach bo mam uraz z dziecinstwa , musialysmy w domu dziecka pic tran cala zime codziennie i byly to dla mnie tortury , i tak mi pozostalo ze nie napilam sie nigdy od tamtej pory zadnego oleju. poszukam w kapsulkach, sa rozpuszczalne .
Cudownie ze idziesz we wtorek , bedzie dobrze ,niemilej niespodzianki nie bedzie.
Caly wtorek trzymam kciuki. Pozdrawiam JK
gość
11-04-2018, 09:12:10

Mam mieć zakładany stent u profesora Juszkata a potem sprężynki . Od neurochirurga wiem że sprężynki są ok też chętnie je zakłada ale o stencie nie za dobrze mówił . Powiedział że nie jest za stentem bo nie wiadomo co będzie z nimi za 20lat . Czy nie pokona je cholesterol.
A. A
gość
11-04-2018, 14:42:01

O stencie czytalam , a pisal ktos kto nazywa sie Dupuis chyba Francuz ,( odnajde ten artykul )ze juz po roku stent jest oblozony zlogami cholesterolu ( stwardniale blaszki), gdyz rurka metalowa/stent jest porowata i szybciej cholesterol przylega anizeli do gladkich scianek tetnic.
Ja mam wizyte w maju , ale bede bronic sie przed zalozeniem stentu i nie wyraze zgody , chociaz w naglych wypadkach nie pytaja a to jest pogwalcenie praw pacjenta.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: