Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-01-2018, 10:54:43

Niestety taka operacja wiaze sie zazwyczaj z bardzo powaznymi konsekwencjami. Jest to interwencja w mozg. Ale z dtigiej strony nie rozumiem tego bo ja mialam mniejszy o ktorym nie widzialam I mi pekl . Fizycznie nie pracowalam. Moze stres wplynal na pekniecie.
Joanna 30
gość
27-01-2018, 13:45:03

Witam
Dziwię się Pani z Łodzi, że tylko przyjęła do siebie diagnozę jednego lekarza. U mnie jak było podejrzenie tętniaka, to byłam u 4 lekarzy żeby przekonać się, że słuszna jest diagnoza. Okazało się, że miałam 2 tętniaki i już jestem po zabiegu. Były też jak dla mnie małe, no ale niestety tętniaków się nie trzyma, bo w każdej chwili może nastąpić niebezpieczeństwo. Także powinna Pani iść jeszcze do innego lekarza potwierdzić diagnozę.
D.S pozdrawiam
gość
13-02-2018, 07:32:02

hej, po badaniach Rezonansu i TK stwierdzono u mnie 2 tętniaki ok 0,4mm do 0,6mm teraz proponują mi DSA co to jest czy to bezpieczne? prosze pomóżcie mi
gość
13-02-2018, 07:36:28

do postu wyżej. jestem z trójmiasta i proponują mi szpital Wojewódzki.
gość
13-02-2018, 10:48:06

Witam
DSA jest to badanie do oceny układu naczyniowego przy zastosowaniu promieniowania rentgenowskiego i środków kontrastowych. Badanie wykonywane jest na czczo. Musimy też wykonać sobie dodatkowo badania takie jak : grupę krwi, RH, czas krzepnięcia, czas koalinowo-kefalinowy, czas protrombinowy, HBs, USR, poziom sodu i potasu, kreatynina. Badanie jest wykonywane przez tętnicę udową. Miałam to robione także coś mogę na ten temat powiedzieć. Też miałam 2 tętniaki Jest to oczywiście robione w znieczuleniu.
Także proszę się nie bać.
Pozdrawiam
D.S
gość
18-02-2018, 12:51:30

Witam. W styczniu tego roku dowiedzieliśmy się że moja mama( 65lat) ma tętniaka tętnicy szyjnej wewnętrznej prawej wymiary 8.5mm×8.7mm×10mm. Wykazało badanie angio tk tętnic domózgowych. Została skierowana ponieważ w grudniu zaczęła gorzej widzieć na prawe oko, ma ciągłe bóle głowy.... w tym tygodniu była z wynikiem w szpitalu na botanicznej w krakowie neurochirurg stwierdził że kwalifikuje się do leczenia endowaskularnego. Wcześniej ma mieć przeprowadzone badanie (prawdopodobnie angiografie). Czy ktoś z Was może napisać mi co to znaczy leczenie edowadkularne? ( czy to jest zabieg embolizacji?)Jestem przerażona że czeka ją zabieg, boję się czy wszystko się uda bo czytam że nawet ludzie umierają podczas albo po zabiegu. Czy ktoś miał przeprowadzony taki zabieg w krakowie??
gość
18-02-2018, 16:26:10

Dzien dobry , witam Was panie
Odnosnie mojej rowniesniczki , tetniak jest spory, zdecydowanie trzeba endowaskularnie embolizowac,
Neurochirurg lub Radiolog interwencyjny dokladnie wyjasnia na czym zabieg polega.
Nie chce juz na forum opisywac kiedy to 7 lat temu podczas badania MRI uwidocznil sie tetniak 7 mm, lecz nie bylo mowy o endowaskularnej interwencji, za duze ryzyko powilkania w czasie wprowadzania sprezynek, mozliwosc przebicia tetnicy etc.
Ostatnio duzo dzieje sie , mam gorszy wzrok , nie dowidze na jedno oko, ale to przeciez wiek , nie jest pani malolata, a napewno katarakta , moze i tak .
Bylam wczoraj po skierowanie na badanie powtorne MRI moze cos zmienilo sie oby tetniak nie nabrzmial wiekszy bo cisnienie wysokie 180/90 a nieraz kilkakrotnie mialam (jakies dwa tygodnie temu) ponad 215/110 , leki na nadcisnienie wprowadzil podwojne dawki Hydralazine 25mg i Losartan 25 mg a bralam po 12.5 mg.Pozdrawiam panie i prosze napisac jesli bedzie ustalony juz termin badania lub embolizacji JK
gość
18-02-2018, 17:30:23

Jeśli chodzi o wpis wyżej czyli mame ma zglosić sie 17 maja.
Dlaczego u pani nie bylo mowy o interwencji endowaskularnej. Czy ona jest bardzo niebezpieczna?
gość
18-02-2018, 17:57:35

Witam :) zabieg embizacji tętniaka o podobnych rozmiarach na tej samej tętnicy miałam dwukrotnie . Mam stent i 12 sprężynek . Jest to zabieg w większości przypadków bezpieczny i nie powoduje komplikacji . Niestety zdarza się że tętniak pęknie w trakcie zabiegu ale zdarza się to naprawdę rzadko . Na facebook jest grupa tętniak mózgu niechciany towarzysz tam jest wiele osób po i przed operacją . Zapraszam
gość
18-02-2018, 19:41:18

Ile ma Pani lat, gdzie przeprowadzany był zabieg, ile dni była Pani w szpitalu?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama:
Reklama:
Reklama: