Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-01-2018, 16:29:49

Dlaczego zgodzilyscie sie panie na operacje chirurgiczna ,taki malutki tetniaczek ze powinni embolizowac .
Operacje wykonuja w naglym przypadku kiedy jest zagrozenie zycia po peknieciu tetniaka i wylewie podpajeczynowkowym.
Chirurgiczna operacja polega na otwarciu czaszki , wycieciu czesci tkanki kostnej, nastepnie zalozenie klipsa na tetniak aby wzmocnic tetnice oslabiona w tym miejscu przez pulsujaca krew.
Nastepnie wstawia sie kosc na miejsce skad byla wycieta.
Embolizacja jest bezpieczna metoda przez tetnice udowa.
Skontaktujcie sie jeszcze raz z chirurgiem nawet tel i zapytajcie o embolizacje, JK
gość
19-01-2018, 09:04:06

Właśnie otrzymalem uzupelniony wypis ze szpitala...wczesniej mialem wpisane ze angigrafia TK naczyn mozgowych wskazuje na uwypuklenie sciany tetnicy podstawowej wielkosci 2mm i ze obraz budzi podejrzenie mikrotetniaka. Dzsiaj neurochirurg dopisal : Angio TK wykazal niewielki tetniak .Aktualnie tetniak nie wymaga leczenia operacyjnego. Wskazana stala kontrola neurologiczna ambulatoryjna.... co o tym myslicie 2mm jakies uwypukelnie podejrzenie... bede mial jeszcze robiony rezonas magnetyczny czy jakos tak aby lepiej to obejrzeć... lekarz mowi ze sie takich malych nie rusza... ale oczywiscie sie boje ..... ktoś robil cos z tetniakiem 2mm?? Pozdrawiam maciej
gość
19-01-2018, 11:41:33

Z tego co się orientuję to małe tętniaki podlegają obserwacji jeżeli nie jest Pan w grupie ryzyka czyli jeżeli w rodzinie nie występowały wylewy. Jeżeli w rodzinie ktoś miał to wtedy bezpieczniej jest przeprowadzić zabieg ale nie wiem czy to tyczy się takich małych tętniaków. Pozdrawiam
gość
19-01-2018, 13:06:39

Nikt w mojej rodzinie wylewu nigdy ani udaru nie miał... jedynie co to dziadek dawno temu zawal...no nic dostalem skierowanie na rezonans magnetyczny..zrobie i zasiegne porady jeszcze innych specjalistow... i postaram nie zesra...c ze strachu pozdrawiam maciek
gość
19-01-2018, 14:40:46

Witam
Mam pytanie czy ktoś z Państwa ma namiary na dobrego neurologa w Warszawie. Jeżeli tak to bardzo proszę o informację.
Z góry dziękuję
A.S
gość
19-01-2018, 21:30:31

Witam zawsze bylam zdrowa nigdy nie mialam nadcisnienia . Zaazlam w druga ciaze. Pierwsza bed zadnych komplikacji . A tutaj w 29tyg. Przezylam pekniecie tetniaka mozgu I krwawienie podpajeczynowkowe. Tetniak mial 2x3mm i odrost 1mm 4 godzin na . Operacja na drugi dzien rano klipsowanie tetniaka . Powiklania drobne z balansem i oczami . Jestem 4 mies po operacji I jest jiz duzo lepiej. Oddam ze urodzilam zdrowa dziecko w 38tyg przez cesarke . ( to byla masakra) .... teraz dzidzius ma 2 mies prawie a ja ciagle przechodzi przez rekonealestencje. Mam s dni super i te zle rowniez. Strach I lek mnie nie opuszczaja ale nie poddaje sie . Mam dla kogo zyc. 2dzieci 5 lat drugie 2mies. Kochajacy maz i rodzinka w polsce. Za kazdym razem gdy o tym pomysle placze z zalu ale tez z radosci ze Nadal tutaj jestem. Pozdrawiam serdecznie ps. Swoje zycie powierzylam Marce Boskiej. Co ma byc to bedzie kazdy dzien jest darem dla mnie.
gość
22-01-2018, 10:29:34

Ile czasu dochodziła Pani do siebie po operacji chirurgicznej ?
gość
22-01-2018, 18:57:39

Dzisiaj minely 4 miesiace od operacji. Jeszcze dochodze do siebie psychicznie. Dzidzius duzo mi w tym pomaga a tak na serio to kreci mi sie w glowie troszke I had jest bardzo jasno widze czarne plamki .oczywiscie nie tak jak wczesniej .... stanowczo stwierdzam ze nie ma porownania do tego co bylo . Ale jednak psychicznie trzeba byc mocnym mimo ze czasami jest trudno. Pozdrawiam Joanna 30 .
gość
22-01-2018, 19:26:42

Najgorsze byly pierwsze 3-4 tug z tym ze ja mialam krwawienie tetniak pekl....
gość
24-01-2018, 08:47:04

Witam...jestem z Łodzi...w marcu ubieglego roku stwierdzino u mnie tetniaka..3x4 mm.
Za maly na operacje..innej opcji nie ma..Lekarze powiedzielu ze mam zyc normalnie..i tylko kontrola ..czyli TK lub rezonans..Bol glowy ktory mi towarzyszy ignoruja..kazali szukac innych przyczyn..
Ciezko sie funkcjonuje z tym w glowie .nikt nie rozumie mojego strachu..Mam wnuki i to mnie trzyma aby sie nie rozleciec..pozdrawiam Wszystkich borykajacych sie z tym problemem..

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: