Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-05-2017, 13:14:21

Po tabletkach przeciwzakrzepowych wylewu? a czemuż to ?.Czytałam poprzedni post od EG I daje do myślenia też jestem byłą "sportsmenką"z tym że jeżdziłam dużo na rowerze teraz stop, trochę kręcę w domu na stacjonarnym i przeżuciłam się na kijki .Mam pracę siedzącą więć po pracy aż mnie rwie do sportu, ale niestety to już nie to samo co kiedyś.Za 4 miesiące jadę na rezonans sprawdzający .Mnie też głowa bolała bardzo, zwłaszcza jedna strone przeciwna do tętniaka tętniak był po lewej a glowa mnie bolala po prawej ale to był ból na który nawet tabletki nie pomagały .Danusia Twoja decyzja ja z takimi bólami głowy jak miałam życia sobie nie wyobrażam.Pozdrowienia B.M.
gość
03-05-2017, 15:10:03

Ja nie chcę nikogo przerażać bo nie dodałam, że bardzo ważna jest świadomość ,ze tętniak zabezpieczony i nie pęknie (chociaż ja przy rekanalizacji mam jakieś obawy), nie ma co tu dyskutować ,ta świadomość jest ważna ale po prostu myślałam,że będzie już całkiem ok. Ale każdemu doradzam, róbcie embolizację bo mimo różnego samopoczucia nie ma już wielkiego strachu, że bomba pęknie.To
Najważniejsze. A proszę o rady innych po zabiegu bo jak człowiek wie czego unikać i jak się inni czują to mu lepiej bo wie, że to nic się złego nie dzieje tylko tak ma być. Pozdrawiam EG
gość
03-05-2017, 16:07:35

Gość 2017-04-13 17:06:51
Witam dziewczeta, borykam sie z konsekwencjami z racji posiadania tetniaka, tez w tetnicy szyjnej lewej, od 2010 roku .
Nic z nim nie robia , tu gdzie mieszkam embolizuja wedlug slow radiologa od wielkosci 10 mm, moj ma 7 mm, przysparza mi sporo dolegliwosci np. dzisiaj silny bol glowy tak ze nawet przy poruszaniu galkami ocznymi jest bol i jakies mdloscii ,cisnienie wysokie mimo lekow 180/90.
Czuje sie bardzo slaba , a musze pracowac ale od jutra 3 dni wolne, Wielkanoc na szczescie uwazaja za Swieto.
Ten radiolog powiedzial ze 7 mm tetniak nie jest grozny, nic takiego i jak peknie to wtedy beda klipsowac , rzeczywiscie pocieszyl mnie , a jak tylko zakluje mnie albo szarpnie w glowie to truchleje , zycie w strachu 7 lat zrobilo ze mnie zaszczuta psine.
Tak sie zale bo coz innego moge poczac , nie zmusze nikogo zeby mnie embolizowali , starszych trzeba olewac to metody na odsiew .
Przy Was czuje sie troszke bezpieczniejsza , bo zawsze ktos pocieszy a nie tylko kopnie jak ci lekarze w tym kraju.Pozdrawiam Was zyczac rodzinnych Swiat Wielkiejnocy.JJ
Może powinnaś rozważyć konsultacje u innych lekarzy?
Mój tętniak miał właśnie 7mm, gdy pękł...
gość
03-05-2017, 17:38:37

Dziekuje za porade, nie mieszkam w kraju , gdybym miala szanse to juz dawno zdecydowana jestem na embolizacje, tu w USA ja nie mam nic do gadania .
Biurokracja , bussiness, na pierwszym miejscu.
Ubezpieczenie nie wyraza zgody na pokrycie kosztow embolizacji , a neurolog nie widzi powodu do zabiegu, a raczej przeciwwskazania ze wzgledu na wiek.
Tak juz 7 lat , 7 mm tetniak jakos cicho siedzi , mimo wysokiego cisnienia , roznych przytrafien /zdarzen np. w lutym upadlam na parkingu , walnelam glowa o beton i ze wstzasnieniem mozgu pojechalam do szpitala, gdzie dostalam jedynie pastylki przeciwwymiotne/Ondansetron/
Mam bole glowy lecz juz nie wiem co bardziej je powoduje, bez konca teraz tez.Dzieki JJ
gość
03-05-2017, 21:07:57

Tak, później jak już doczytałam wątek do końca, to wiedziałam, dlaczego Pani czeka tyle lat, ale mojej odpowiedzi już nie mogłam usunąć.
pozdrawiam serdecznie
gość
04-05-2017, 07:27:49

Witam
Mam pytanie czy jest może ktoś z Państwa w podobnej sytuacji jak ja? Otóż mam w mózgu na dwóch tętniakach stent, przyjmuję proszki od ciśnienia, a pomimo to skacze mnie ciśnienie , które dochodzi nawet do 200/90 - bardzo krótko się utrzymuje może 1 minutę. Miałam wykonane wszystkie możliwe badania u kardiologów i nie tylko, wszystkie badania są ok, a jednak ciśnienie skacze :( D.S
Pozdrawiam
gość
06-05-2017, 21:38:37

Kochani! Był temat grupy na facebooku, by ułatwić kontakt. Przysiadłam, chwilka i założone bo wszyscy borykamy się z tym paskudztwem. https://www.facebook.com/groups/1924659861144839/?fref=ts Zapraszam, dołączajcie.
gość
06-05-2017, 21:41:33

Nazwa grupy to: tętniak mózgu- niechciany towarzysz. Wystarczy wklepać w wyszukiwarkę .
Początkująca
07-05-2017, 11:00:34

Gość 2017-04-19 16:04:01
A co to są stenty kierunkowe ? Tak pytam z ciekawości bo sama mam stent założony i nie słyszałam o takowym.
Z tego co tłumaczył mi lekarz. Stent kierunkowy (flow-diverter) - zmieniający przepływ krwi, urządzenie o konstrukcji zbliżonej do stentów tylko ma miliony dziurek w sobie i ma za zadanie kierować strumień krwi poza tętniak. Tu jest chyba o tym stencie w wywiadzie z jakimś lekarzem: http://natemat.pl/166447,zamyka-tetniaka-na-2-mm-naczyniu-neurochirurdzy-z-krakowa-jako-pierwsi-go-zastosowali
Gość 2017-04-24 19:39:05
Witam, jakiego neurochirurga ze Slaska polecacie? Bylam na konsultacji u doktora Bażowskiego ale w sumie nie wiem.
Na Śląsku polecam Ci Sosnowiec (tak wiem że to Zagłębie ;) ) lub Jastrzębie. W Sosnowcu jest pięciu lekarzy (na oddziale) którzy zajmują się tętniakami. Doktor Tomalski - neuroradiolog on się mną zajął.
gość
20-05-2017, 12:02:22

Witajcie ciepło. Tak czytam i nie wierzę,że tętniaka 7mm nie chcą embolizować. Ja mam trzy tętniaki,wiek 40lat. Jeden 3,5 mm już poddany embolizacji zaraz na drugi dzień po tym jak się dowiedziałam. Drugi 7mm będzie klipsowany bo ma szeroką podstawę dokładnie za tydzień i trzeci już zaklipsowany o wielkosci 1 cm dwa miesiące temu. To bzdura,że lekarz mówi nie robimy bo za mały. Kieruj się na Bydgoszcz do Wojskowej Kliniki i rób jak najszybciej....to tykające bomby. Pozdrawiam Mariola27 odjąć 7

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: