Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-04-2017, 05:11:15

Witam
Mnie właśnie dr Mariusz Sowa w Olsztynie wykonał zabieg na tętniaki
Pozdrawiam
gość
14-04-2017, 06:17:29

JJ A skąd jesteś konkretnie?.Mam siostrę w Stanach też cały czas jej mówię żeby zrobiła tomograf żeby sprawdzić bo ja miałam jednego i mam nadzieje że tak zostanie .Ale jak leżałam w szpitalu to kobiety miały i po 3 i więcej tętniaków ale podobno to już uwarunkowania genetyczne.
gość
14-04-2017, 09:28:10

Hejka :) I co możesz polecić tego doktora Mariusza Sowe? ? :) Pozdrawiam. CZARNULKA
gość
14-04-2017, 10:05:28

Ja jestem zadowolona z dr Mariusz Sowy, ważne jest to, że ten lekarz nie patrzy na opis, tylko na płytce co jest. Wszystko mówi jakie ewentualne mogą być powikłania po zabiegu. Ale decyzja należy do Ciebie
Pozdrawiam
Wtajemniczony
14-04-2017, 11:55:35

Ja Wam mogę tylko powiedzieć że macie dużo szczęscia w tym całym nieszczęściu ---jakieto szczęście --ano takie że macie to wykryte --ja takiego szczęścia nie miałem --i coś mi pękło 8 miesięcy temu , miałem ogromnego krwiaka podtwrdówkowego 8/5cm prawj półkuli mózgu z wygłobieniem pnia mózgu .
Przeżyłem własną śmierć tak niestety nie przesadzam , stwierdzili u mnie śmierć mózgu ,podtrzymywali oddychanie i krążenie na organy , przeszedłem dwie śpiączki , potem dwie rehabilitację --byłem małym dzieckiem w wieku 47 lat --od nowa nauka chodzenia ,czytania, pisania , jedzenia --ale los sięjeszcze okazał łaskawy po trepanacji czaszki i zaszyciu kości czaszki w brzuchu ,ponowna operacja rekonstrukcji czaszki -wróciłem do świata żywych , odzyskałem sporo i ciągle udowadniam sobie i światu że chcężyć , żyć normalnie i to robię , po wolutku wracam do pracy i czuję się dobrze ,ale kochani Wy zróbcie wszystko aby nie dopuścić do takiej sytuacji --bo to tragiczne przeżycia ---nie dopuście aby Wam taki tętniak pękł , obojętnie gdzie jest zlokalizowany i jak duży i czy jak malutki ---wszystkie potrafią zbić lub co gorsza położyć jak roślinkę na łóżku....Zapobiegajcie pęknięciu , nie czekajcie i nie słuchajcie nikogo --że to samo się wchłonie ---działajcie aby nie było za póżno.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego ---Jacek.
gość
14-04-2017, 14:53:04

Ja mieszkam w Newadzie , jesli mozesz to napisz gdzie mieszka siostra.
Zeby zrobic badanie TK, Rezonans magnetyczny MRI, trzeba miec powody jak silne bole glowy , omdlenia , torsje , zaslabniecia, wtedy kiedy jest podejrzenie tetniaka .
Badania sa bardzo kosztowne nie mowiac o zabiegach , embolizacja kosztuje okolo sto tys.
Nie ma takiej mozliwosci zeby pacjent sam sobie zazyczyl wykonania badania w celu upewnienia sie, ze nie ma tetniaka, musi byc powod, przyczyna .Prywatnie nikogo nie stac na wykonanie badan
to sa koszty rzedu kilku tysiecy .
Mimo iz mam tetniaka to nie chca ryzykowac embolizacji bo moze sie nie powiesc, a Ubezpieczenie tez nie chce tracic kasy na lekarza ktory embolizowal .
Mnie sugeruje sie ze moge miec od urodzenia niezbyt prawodlowo uksztaltowane tetnice , jakies anomalia , skoro tak dlugo zyje z tetniakiem ( od wykrycia 7 lat) to nic napewno nie wydarzy sie zlego , z tym ze ja wpadam w zalamanie bo boje sie przykucia do lozka w razie pekniecia i wylewu podpajeczynowkowego, a dla nich to jakies niezrozumiale to moje napiecie nerwowe.
Pozdrawiam JJ
gość
14-04-2017, 17:34:14

Wcale Ci się Kochana nie dziwię ze się boisz. To jest jak z tykajaca bomba. :( Ja przynajmniej mam go embolizowanego . Wiem na czym stoję ale teraz możliwość rekanalizacji u mnie jest. A Ty jesteś naprawdę silna kobieta. Ja bym chyba sfiksowalabym przez te 7 lat. Pozdrawiam CZARNULKA
gość
14-04-2017, 18:36:36

Gość 2017-04-14 06:57:35
Hej Aniu . Czyli mialas robiona operacje w Copernicusie? To ja tak samo. A kto jest Twoim lekarzem prowadzącym u mnie Adamski i Libionka. Ale dajcie spokój co to jest za odwlekanie. Tez tego nie rozumiem. :( Dlatego zobacz mi polecił lekarz z Elbląga Doktora Mariusza Sowe z Olsztyna i byłam na konsultacji u tego lekarza i on nic nie zauważył ale skierowanie dostałam bo jest możliwość rekanalizacji. I z wynikami będę musiała się u niego wstawić. A mowie w Tym Copernicusie ciągle coś . i takie zbywanie człowieka. Owszem uratowali mi ci lekarze życie ale to co robią to przechodzi ludzkie pojęcie. Ja czekam już od stycznia . i nic w mojej sprawie nie wiadomo :( i co dzwonie to ze oni starają się na nfz badania zrobic i wgl ale nawet o badaniach ani widu ani slychu. I ja tez mam na imię Anna. CZARNULKA
Tak w Copernikusie . Lekarz prowadzący tak jak u Ciebie . Też czekam . Muszę mieć powtórną embolizację bo przy pierwszej były komplikacje stenty zaczęły im uciekać i było nieciekawie . Na wizycie kontrolnej lekarz mówi tak : Pani wie że te sprężynki pani wystają ? Ubaw po pachy . Jeśli chcecie pogadać zapraszam sciubel@vp.pl
gość
14-04-2017, 18:41:41

jacek-47 2017-04-14 13:55:35
Ja Wam mogę tylko powiedzieć że macie dużo szczęscia w tym całym nieszczęściu ---jakieto szczęście --ano takie że macie to wykryte --ja takiego szczęścia nie miałem --i coś mi pękło 8 miesięcy temu , miałem ogromnego krwiaka podtwrdówkowego 8/5cm prawj półkuli mózgu z wygłobieniem pnia mózgu .
Przeżyłem własną śmierć tak niestety nie przesadzam , stwierdzili u mnie śmierć mózgu ,podtrzymywali oddychanie i krążenie na organy , przeszedłem dwie śpiączki , potem dwie rehabilitację --byłem małym dzieckiem w wieku 47 lat --od nowa nauka chodzenia ,czytania, pisania , jedzenia --ale los sięjeszcze okazał łaskawy po trepanacji czaszki i zaszyciu kości czaszki w brzuchu ,ponowna operacja rekonstrukcji czaszki -wróciłem do świata żywych , odzyskałem sporo i ciągle udowadniam sobie i światu że chcężyć , żyć normalnie i to robię , po wolutku wracam do pracy i czuję się dobrze ,ale kochani Wy zróbcie wszystko aby nie dopuścić do takiej sytuacji --bo to tragiczne przeżycia ---nie dopuście aby Wam taki tętniak pękł , obojętnie gdzie jest zlokalizowany i jak duży i czy jak malutki ---wszystkie potrafią zbić lub co gorsza położyć jak roślinkę na łóżku....Zapobiegajcie pęknięciu , nie czekajcie i nie słuchajcie nikogo --że to samo się wchłonie ---działajcie aby nie było za póżno.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego ---Jacek.
Hejka :) niestety nie wszystko zależy od nas :( taki kraj brak limitów i co zrobisz . Mam nadzieję że dotrwam do embolizacji . Cieszę się że udało Ci się z tego wyjść .Pozdrawiam Anka z Gdańska
gość
14-04-2017, 18:56:12

Gość 2017-04-14 00:54:56
To Ty Aniu ? , mialas angiografie, pisalas o niej a teraz czekasz na nowy termin, moj tetniak jest maly a tutaj w USA ,embolizuja od 10 mm, chcialabym ja przeprowadzic ale przeciez nie zmusze neurochirurga , nie mam takich uprawnien.
Kiedy mialam przez 3 dni silne bole glowy to wykonano mi punkcje kregoslupa czy nie ma krwi w plynie rdzeniowym , ale nie bylo bo tetniak nie pekl, pobierano plyn strzykawa bez znieczulenia , darlam sie wnieboglosy, bol byl nie do wytrzymania.
Mam juz po 50 z kawalkiem i mowia ze ryzyko jest wieksze niz prawdopodobna korzysc z embolizacji czyli ze sa na nie !
Bo albo material embolizacyjny nie dotrze albo tetnica przerwie sie , nie czuja mojego strachu, nie sa az tacy wyczuleni na leki ,niepokoj z ktorym przychodzi mi mierzyc sie kazdego dnia.
Jedno co moge wymusic to ponowne zrobienie MRI, czy nie powiekszyl sie przez te 7 lat.Pozdrawiam JJ
Hejka :) W pierwszym badaniu tętniak miał 8 mm . Przy embolizacji okazało się że ma 12mm do tego dziad kręty jakiś i trudny do embolizacji . Chcesz powiedzieć że przez 7 lat nie miałaś kontrolnego badania ?? Mi neurolog też powiedziała że tego się nie rusza bo większe ryzyko powikłań niż zysk z embolizacji !!!!! Poszłam do innego lekarza . Mam 47 lat :) pozdrawiam Anka Z Gdańska

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: