Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-03-2017, 11:49:20

Hej. Klasyczna daje natychmiastowy efekt ale jest dużo bardziej niebezpieczna bo otwieraja glowe. Natomiast po embolizacji trzeba jezdzic na kontrole zeby sprawdzili czy tetniak sie zarasta. I jak najbardziej moim zdaniem lepiej operowac niz ryzykowac zyciem. Pozdrawiam
gość
31-03-2017, 11:49:36

Witam
Mnie lekarze w Wa-wie też powiedzieli żeby obserwować. Ale ja byłam u kilku lekarzy żeby zasięgnąć opinii od innych. Tak więc moim zdaniem idź jeszcze do innego lekarza. Ja też miałam 2 tętniaki i juz jestem po zabiegu, juz zapomniałam , że takie coś było. Oczywiście po embolizacji trzeba wykonywać tomografię z kontrastem i bez, ale to po zabiegu za rok. Ja miałam robiony zabieg w Olsztynie, byłam na kontroli w 2016r , a teraz mam jechać dopiero w 2018r. Także nie czekaj i nie obserwuj , tylko idź na zabieg, im wcześniej tym lepiej. Tętniak w każdej chwili może pęknąć
Pozdrawiam
gość
01-04-2017, 15:47:06

Mam pytanie czy po embolizacji można latać samolotem ? Anna
gość
01-04-2017, 16:55:49

Mnie lekarz powiedział, że samolotem mogę latać. Natomiast nie mogę jeździć w góry. Jeszcze jest więcej zaleceń, które należy przestrzegać. A mianowicie - nie można myc okien, zawieszać firan, nie wolno dźwigać ( tylko do 4 kg ) schylać się nie można, denerwować, nie wolno dopuścić żeby było wysokie ciśnienie, nie wolno pić alkoholu, przebywać długo na słońcu. To co napisałam to wszystko zalecił lekarz, który robił mnie zabieg.
Pozdrawiam
gość
01-04-2017, 19:48:31

Mi po pierwszej embolizacji powiedzieli ze nie mogę latać . O reszcie wiem i większości rzeczy staram się nie robić . Ale że nie można myć okien nie miałam pojęcia :) Myślałam że mnie naprawią i życie wróci do normy . Ktoś z was zyje normalnie jak przed chorobą ?Pozdrawiam Anna
CYTAT]Gość 2017-04-01 18:55:49
Mnie lekarz powiedział, że samolotem mogę latać. Natomiast nie mogę jeździć w góry. Jeszcze jest więcej zaleceń, które należy przestrzegać. A mianowicie - nie można myc okien, zawieszać firan, nie wolno dźwigać ( tylko do 4 kg ) schylać się nie można, denerwować, nie wolno dopuścić żeby było wysokie ciśnienie, nie wolno pić alkoholu, przebywać długo na słońcu. To co napisałam to wszystko zalecił lekarz, który robił mnie zabieg.
Pozdrawiam
gość
01-04-2017, 19:54:58

Czy słyszeliście o przypadku że szpital ma wyczerpane limity i odwołuje embolizację ? Mi się własnie coś takiego przydarzyło ! i nie jest to żart :) Anna
gość
02-04-2017, 07:03:04

Napiszcie jeszcze o tym czego nie można po emblizacji bo mi lekarz powiedział, że żyć normalnie a jak zapytałam, że dla mnie normalnie to było np.bieganie, chodzenie po górach , sałna, kajaki (spływ 4dniowy)- to powiedział absolutnie nie, więc powiedzcie przed czym was inni lekarze przestrzegali oprócz tego co czytałam powyżej. Każdy zaleca co innego więc może jak zbierzemy to razem to nasza wiedza będzie lepsza dla nas samych. proszę o informację
gość
02-04-2017, 07:04:13

Witam,
chciałabym się zapytać , czy miał ktoś usuwanego tętniaka z otwarciem czaszki ? Czy to jest naprawdę takie niebezpieczne ? To dlaczego lekarze to proponują ?
gość
02-04-2017, 08:17:28

Witam
Tak jak pisałam już wcześniej. W wa-wie chcieli mnie otwierać czaszkę, ale ja się nie zgodziłam , pojechałam na wizyty do innych lekarzy no i oczywiście nie miałam otwieranej czaszki ( a mam 2 tętniaki )A zabieg miałam w Olstzynie, w tym szpitalu są naprawdę profesjonaliści jeżeli dotyczy tętniaków . Mam stent, który został wprowadzony przez tętnicę udową.
Pozdrawiam
Wtajemniczony
02-04-2017, 10:17:43

Witaj.
Ja miałem usuwanego ogromnego krwiaka , zalane 2/3 prawej półkuli mózgu i wygłobienie pnia mózgu , stan krytyczny --odmóżdżenie a więc stwierdzona śmierć mózgu - operacja , otworzenie czaszki , z powodu obrzęku mózgu zaszysta kość czaszki w powłokach brzusznych na 2 miesiące potem druga operacja poskładania czaszki i wreszcie ćwiczenia , walka o wszystko i teraz mogę napiasać o sobie normalny człowiek , normalnie żyjący i funkcjonujący --- mam tylko może do wszystkich przestrogę --starajcie się zrobić wszystko aby wam taki tętniak nie pękł -- bo ja już wiem że tu nie ma takich ludzi jak ja --- i wiem dlaczego ---bo po prostu nie żyją lub nie są wstanie samodzielnie funkcjonować ---a więc róbcie wszystko jeśli już o czymś takim wiecie aby wam to nie pękło -- wy macie to szczęście w nieszczęściu że wiecie --ja tego nie wiedziałem -- pozdrawiam i życzę wszystkim--- wszystkiego dobrego...Jacek.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: