Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Wtajemniczony
12-03-2017, 09:41:13

Witam.
Kochane dziewczyny -życzę Wam wszystkiego dobrego ,trzymam za Was bardzo mocno kciuki i mam nadzieję że wszystko zakończy się dobrze .
Mnie jakieś cholerstwo niestety pękło w lipcu 2016r. znienacka --powstał ogromny krwiak 5/8cm--i bardzo głęboki doprowadził wyżłobienia pnia mózgu -- operacja szybko o 2 w nocy -- bez szans na powodzenie , uznany za stan krytyczny --umierałem --a jednak po długiej i ciężkiej walce wspaniałego lekarza i człowieka -- a akże mojej walce , po długich rehabilitacjach , po śpiączkach --wciąż żyje i chce tchnąć we wszystkich nadzieje że trzeba wierzyć w siebie, w sukces i nie dać sobie nigdy wmówić że coś jest niemożliwe.
Jak widzicie dziewczyny żyję , jestem sprawny , niedowłady ustąpiły, logika powróciła ---a jeszcze niedawno jako 46 latek uczyłem się od nowa chodzić , jeść , czytać , pisać ---a teraz normalny facet z bruzdami na głowie i bliznami na brzuchu --gdzie mi zaszyto na 2 miesiące 1/3 kości czaszki a potem tą czaszkę poskładano do kupy.
Więc kochane trzymam naprawdę bardzo mocno za Was kciuki i wierzę że wszystko skończy się dobrze...
Dużo zdrówka , wiary w siebie i szczęścia Wam rzyczę ---
Jacek.
gość
14-03-2017, 13:58:44

Jak dostaniesz wylewu to będą otwierać i klipsować? Jak dostaniesz wylewu to możesz nie zdążyć słowa powiedzieć i będzie po wszystkim. Ja mialem jeden jak Twoj drugi mniejszy i decyzja byla ze jak najszybciej trzeba operować. Ja Cie absolutnie nie strasze ja ostrzegam bo z tym nie ma żartów! I skonsultuj sie nawet z 3 lekarzami bardzo Cie proszę i radzę. Pozdr. Marcin
Początkująca
14-03-2017, 14:28:44

Dokładnie. Warto się konsultować z różnymi lekarzami. Ja po pierwszej konsultacji usłyszałam:
nie ma szans na operację wewnątrznaczyniową a po operacji prawie na pewno będzie miała pani trwały niedowład.
Od razu pomyślałam o innej opinii. Trafiłam do prof Ładzińskiego, jeszcze dobrze nie otworzył badania i już mówi: tu jest błąd w opisie badania, to nie jest tętnica środkowa tylko szyjna. Wysłał mnie do dr Tomalskiego - ten potwierdził że tętniak jest na szyjnej nie środkowej i powiedział że jak najbardziej możliwa jest operacja wewnątrznaczyniowa.
Teraz czekam na angiografię i samą operację. Ale podbudowana i z wiarą że będzie dobrze.
gość
14-03-2017, 14:59:31

Oczywiście, że bedzie dobrze. U mnie jeden lekarz w ogole nie zauwazyl ze mam 2 tetniaki. Drugi stwierdzil ze trzeba otwierac czaszke, a dopiero trzeci powiedzial ze bez problemu robimy embolizacje. I juz szczesliwie jestem po jednym zabiegu i czekam na drugi. Naprawde warto kilka opinii zebrac. Pozdrawiam. Marcin. kofi7@interia.pl
Wtajemniczony
14-03-2017, 15:30:33

Aniu nikt nie jest niestety nieomylny nawet lekarz więc trzeba się konsultować i zbierać opinie --byle by to tylko nie trwało w nieskończoność bo jak pisze Marcin --jak pęknie może być już za póżno na cokolwiek --wiem bo to przeżyłem na włsanej skórze a w zasadzie głowie !
Jakby tego nie postrzegać i tak w końcu trzeba komuś zaufać i powierzyć własne życie w czyjeś ręce --więc życzę zdrowia i oby wszystko skończyło się szczęśliwie.
Na pewno nikt tu na forum nie da nikomu złotej rady bo każdy jest inny ale można dodawać wiary i nadziei -- i to chciałbym w Was tchnąć.
Pozdrawiam serdecznie.
Jacek.
gość
23-03-2017, 17:59:12

Witam. Mam pytanie do osób z wykrytym niepeknietymi tetniakami, czy oprócz nich macie również inne wady naczyniowe typu hipoplazje. Dużo jest takich osób. Chodzi mi o to czy anomalie anatomiczne predysponuja do powstania tetniakow.
gość
23-03-2017, 18:13:48

I proszę poleccie mi jakiegoś dobrego neurochirurga z okolic Łodzi żeby obejrzal wyniki badań.
Wtajemniczony
24-03-2017, 08:54:33

Cześć.
Mogę ci polecić nie dobrego lecz bardzo dobrego neurochirurga i na dodatek wspaniałego człowieka --ale niestety 150km. od łodzi --w Radomiu.
Ten wspaniały człowiek uratował mi życie i na dodatek wyprowadził mnie tak z tego wszystkiego że teraz sam normalnie funkcjonuje ---ze stanu krytycznego do normalności --- ma złote ręce , super głowę i ogromne serce --naprawdę mało jest takich ludzi --niestety -dlatego miałem ogromne szczęście a w zasadzie mieliśmy bo to przecież zawsze dotyka całej rodziny , bliższe informacje drogą meilową --- czaja55555@wp.pl
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego....Jacek.
gość
24-03-2017, 12:28:48

Aniu jak przeszlas angiografie ?, napisz jak u Ciebie wygladala , jak ja znioslas i cos wiecej na temat .JJ
gość
31-03-2017, 11:02:08

Witam ,
mam tętniaka 3 mm w tętnicy mózgowej . Neurochirurg z Warszawy powiedział ,żeby go obserować i za pól roku zrobić TK z kontrastem i zobacz , czy urósł . Również powiedział, że bez względu na wielkość , każdy tętniak może pęknąć . Zaczęłam wertować internet i znalazłam neurochirurga , który powiedział ,że trzeba operować , jeśli oczywiście wyrażam zgodę .
I tu zaczyna się problem Czy zrobić embolizację czy metoda klasyczna ? Czy to prawda ,że po embolizacji trzeba powtarzać Tomografię i obserwować tego tetniaka ? A może go zostawić ? I obserwować ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: