Jestem po kontrolnej angiografi ,w opisie jest dodatek cienia w obrębie worka tętniaka -kontrola za 8 miesięcy. Może ktoś coś wie na ten temat bo neurolog za wiele nie powiedział . Proszę napisać jeżeli ktoś miał podobną sytuację.
Hej mam 29 lat i tętniaka 2 mm . Jak mam żyć co robić . Wiem kontrolować ciśnienie iżyć normalnie bez wysiłków. czy ktoś z Was żyje z tętniakiem. czy urósł ? mój jest wykryty przypadkowo ....choć powiększona żernica nie jest jego skutkiem to mnie zmusiło do badania. Podobno nie uchronię się do zabiegu ale nie wiadomo kiedy bo nie wiadomo jak będzie rósł. Ratunku umarłam za życia ...
Witaj.Większośći niepęknięte tętniaki wykryte są przypadkowo.Najważniejsze jest nie panikować, wiadomo wiadomość nie napawa optymizmem ale nie można dać sie zdominować strachowi .Moja rada a też przeszłam tą drogę poszukaj dobrego radiologa.Najlepszy w Polsce to prof Juszkat w Poznaniu bardzo polecam sama mimo że mieszkam prawie 400 km od Poznania do niego własnie pojechałam na konsulatcje.Jestem już po zabiegu i czekam na drugi .Pozdrawiam .
Witam serdecznie Renata lat 41 około 10 miesięcy temu miałam embolizacje tetniaka tętnicy szyjnej wewnetrznej prawej (10mm na 8mm)....Embolizacja odbyła się w Poznaniu doktor Juszkat to rzeczywiscie wybitny lekarz .Jedyne czym jestem niemilo zaskoczona to karta informacyjną ze szpitala...gdyż nie ma tam ani słowa o tym ja żyć Po embolizacji ...jedyna rada "...Oszczędny tryb życia..""Te słowa nic dla mnie nie znaczą ...Ja staram się żyć normalnie i tak naprawdę nic mi nie dolega.Bardzo się tylko boję popełnić jakiś błąd.Pozdrawiam wszystkich i radzę wszystkim nawet się nie zastanawiac jeśli dowiedzą się że mają tetniaka..ratować należy się natychmiast.Bardzo się bałam embolizacji a dziś cieszę się ze żyje i normalnie funkcjonuje wraz z moją rodzina.Pozdrawiam R.Z Gorzowa Wlkp.
Witaj Renata.Czekam na embolizacje tętniaka ale tętnica szyjna wew lewa.Jestem po założeniu stentu.Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej u doktor neurochirurg ze szpitala na Przybyszewskiego.Wszystko się wypytałam jak będzie moje życie wyglądało po embolizacji i faktycznie pani doktor zapewniła mnie ze życie powinno wyglądać jak przed zabiegiem.Teraz jeszcze do czasu zabiegu muszę uważać nie przemęczać się kontrolować ciśnienie .Jestem typem człowieka który nie usiedzi na miejscu dużo uprawiałam sportu zanim się dowiedziałam o tętniaku więć nie mogę sie już doczekać kiedy wrócę do mojego rytmu .Zapytałam równiez o latanie samolotem i to ze nie mozna latac po embolizacji to tez okazuje sie jest mitem.Pozdrawiam wszystkich z forum szczególnie Magde z Konina Beata M
Witam.Wczoraj wróciłam ze szpitala na Przybyszewskiego w Poznaniu miałam implantacje stentu, którą robił prof Juszkat to prawda wybitny lekarz -polecam.Za pół roku embolizacja. Do tej pory byłam na zwolnieniu lekarskim jeszcze mam zwolnienie na miesiąc i tak naprawdę nie dowiedziałam się co dalej bo przecież tetniak nie jest do końca zabezpieczony ,wiem że nadal muszę uważać ale ile można siedzieć w domu.Jestem dwa dni po stencie i przez te dwa dni boli mnie głowa czy to normalne? MB
Dzień dobry.Mój tata leży od środy w szpitalu, z pękniętym tętniakiem,obszar zalany krwią to 7 cm,wczoraj odzyskał świadomość na pare minut,lekarz powiedział że trzeba poczekac tydzień,aby rozpocząć działania operacyjne.Pozdrawiam Strasiek