Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-01-2016, 17:52:23

Aniu Pamiętaj-nadzieja ze będzie dobrze zawsze jest bo musi tak być,to ona umiera ostatnia.Więc jeszcze nic straconego-a Twój tato napewno się wybudzi i będzie dobrze. Nie jestem lekarzem ale wiem po swoich "przejściach" zdrwotnych ,że wszystko wymaga czasu i Twój tato napewno będzie go dużo potrzebował i Was najbliższych szczególnie bo po przebudzeniu czeka go długa droga rehabilitacji(niewiem jakie skutki spowodował pęknięty tętniak) .Tak jak powyżej Agnieszka stwierdziła,że nie jesteśmy w stanie przewidzieć niczego,ale bądż dobrej myśli Trzymam kciki ULA
gość
08-01-2016, 18:17:00

Dzisiaj robili badania. Nie ma najmniejszej poprawy :( duży uraz mowia:( nie ma mowy o wybudzeniu :( nie mam siły. Jak mam wspierać mamę gdy mi samej jest ciężko :( Ania
gość
08-01-2016, 20:48:39

Dajcie mi trochę nadzieji. Bardzo się boje i juz sobie nie radzę. AniaAnia, spędzaj z Tatą jak najwięcej czasu, i mów mu wszystko co chcesz mu powiedzieć. Dużo, trzymaj Go za rękę. Przeżywałam to samo co Ty. Wiem, co to znaczy. Nikt nie jest w stanie nic przewidzieć, tu nie ma ścisłych prognoz. Był Tato operowany? Zabezpieczali tętnicę? Usuwali krwiaka? Gdzie leży?
gość
09-01-2016, 07:46:14

Był operowany zaraz gdy wzięli go do szpitala. Tam był już jedną nogą na tamtym świecie ale go uratowali. Wyczyscili w głowie co mogli ale uraz jest duży. Tetniak był ogromny i zalal pół mózgu. Leży w Szczecinie. Staram się myśleć pozytywnie ale lekarze tak straszą ze nadzieja ucieka. Ania
gość
09-01-2016, 07:48:10

Możemy go widzieć tylko przez 2 godziny dziennie. To strasznie mało gdy wchodzić można pojedynczo. Ania
gość
09-01-2016, 08:51:49

Uluś, cieszę się, że wróciłaś do nas, martwiłam się o Ciebie i często sprawdzałam forum czy odezwałaś się.Nie ukrywam, że czytając twoje przejścia, troszkę załamałam sie i nie miałam siły i weny odpisac od razu. Ja od grudnia wróciłam do pracy, wiadomo, że ogólnie oszczędzam się co do wysiłku. Bóle głowy są ale rzadko, ostatnio co jakiś czas ciśnienie wysokie, konroluję 2 razy dziennie i biorę leki. W lutym idę na angiografię, nie ukrywam, że boję się coraz bardziej co mnie czeka ale trzeba byc optymistą choć nie zawsze to jest łatwe, stres czasami jest nie do pokonania. Wyjeżdam w góry do Czech, niby lekarz kazał ale niewiem jak się będę czuła, mam nadzieję, że ok.Życzę ci coraz lepszych dni, wracaj szybko do formy i dużo duzo zdrowia. Pozdrawiam Magda
gość
09-01-2016, 11:32:48

Gość 2015-12-05 23:31:57
Kto z was miał robiony zabiek embolizacji w Białymstoku. Ja mam tętniaka 6mm i jestem umówiona na 11.12,20015 . Bardzo się boję . U mnie to jest swieża sprawa o tetniaku dowiedziałam się 1 grudnia wczoraj byłam na konsultacji w Białymstoku i już mam ustalony termin.Dopiero diś weszłam na forum i czytam wpisy .Pozdrawiam wszystkich Jagoda

Co u ciebie Jagoda daj znać
gość
09-01-2016, 19:11:38

Witam pragnę napisać pare słów o swoim tętniaku a zaczęło sie to w listopadzie 2015 roku nagle zaczelo mi sie kręcić w głowie tzn nie mogłem utrzymać równowagi (mam 30 lat ) trafiłem na sor do szpitala po badaniach stwierdzili ze mam mało potasu wiec kroplówka no i przeszło miedzy czasie przyszedł do mnie neurolog i zapytał wprost czy chce zostać na oddziale na badanie wszystkie badanie wychodziły ok włącznie z tomografem do czasu rezonansu gdy to wykryli malformacje tętnicze żylna jak sie okazało pózniej na badaniu anngio tk był to właśnie tętniak tętnicy środkowej mózgu o wymiarach 3 na 2 mm tętniak workowaty lekarze uspokajali ze to nic groźnego ze jest mały i takie sie obserwuje nie dałem sie uspokoić poszedłem za ciosem dostałem dwa skierowania do Rzeszowa i do Lublina za dorada lekarza wybrałem Lublin Szpital Kliniczny Nr 4 dostałem sie na konsultacje do Pani profesor Trojanowskiej na radiologii bardzo miła i pełna profesjonalizmu nie owija w bawełnę mówi pacjentowi co i jak jak to wyglada jakie sa rokowania i powikłania po operacji zapisała mnie na zabieg na który musiałem czekać 4 miesiące dziś jestem już po embolizacji tętniaka żuje normalnie nic mnie nie boli żadnych komplikacji po zabiegu polecam Klinikę w Lublinie i Panią Profesor Trojanowska Pana Doktora prowadzącego Kure bardzo miły i sympatyczny człowiek wogole personel szpitala jest ok nie odczuwa człowiek ze jest w szpitalu tylko na wczasach jesli ktoś miałby jakieś pytania prosze pisać na e-mail grzesiek3474@interia.pl a i jeszcze jedno ludzie nie czytajcie za dużo na tych forach bo świra złapiecie to nie jest takie straszę jak co niektórzy opisują pozdrawiam i życzę zdrowia
gość
09-01-2016, 19:20:49

Gość 2016-01-09 08:48:10
Możemy go widzieć tylko przez 2 godziny dziennie. To strasznie mało gdy wchodzić można pojedynczo. Ania
Aniu, ja wiem że trochę"krzywo nawijam" ... z tym mówieniem do Taty ...jestem myślami i modlitwą, taką jak umiem, z Tobą. Trzymaj się!
gość
12-01-2016, 19:50:49

Witam. Moja mamie trzy miesiące temu pękł tetniak... Krwotok podpajeczynowkowy był ogromny, operacja ciężka, klipsowanie trudne. Praktycznie nie dawano mamie żadnych szans. Po dwóch tygodniach wystąpiło wodoglowie, kolejne operacje, wszczepienie zastawki... Było ciężko, nawet bardzo.
Dziś równo mijają trzy miesiące od pierwszej
operacji, mama od miesiąca jest już w domu. Robi wszystko samodzielnie, nie ma niedowladow, mówi, nie ma kłopotów z pamięcią. Powoli wznawia pracę zawodową. Nadal boli ją głowa ( to normalne???) i może jest odrobinę powolniejsza.
Ale zawsze trzeba mieć nadzieję bo mózg żyje własnym życiem

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: