Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-12-2014, 16:58:16

Gość 2014-06-29 10:57:31
Gość 2014-03-16 22:36:50
Gość 2014-03-09 19:33:34 Proszę o infomacje, otóż mojego tetniaka konsultowalam z dwoma nerochirurgami, tętniak paskudny, diagnoza operowac ale przy tym poinformowali mnie o możliwych skutkah ubocznych takich jak paraliż, niedowład itp. Dlatego mam obiekcje czy w ogóle go ruszać. Mam pytanie czy byliscie również informowani o zagrożeniach a mimo tego poddaliscie się operacji nie paralizował was strach...........
Jeśli lekarze mówią,że operować to znaczy,że ryzyko operacji jest mniejsze niż skutki pęknięcia tętniaka. Operacji nie wykonują lekarze z pierwszej łapanki. Tylko bardzo dobrzy w swoim fachu profesjonaliści. Tymbardziej, jeśli jest to operacja niepękniętego tętniaka to wiadomo, że pacjent jest dobrze przygotowany do takiej operacji i lekarz może dobrze się przyjrzeć temu tętniakowi. Miałam wtedy 27 lat i 2,5 letnie dziecko. Lekarz powiedział od razu:może pani umrzeć, nie widzieć, nie słyszeć, być sparaliżowana. Mogą być takie powikłania, ale wykonywałem wiele takich operacji i nic takiego się jeszcze nie wydarzyło co nie znaczy, że się nie wydarzy. Strasznie trudna decyzja była. zaufałam lekarzowi, zaufałam Bogu i zdecydowałam się. Wybrałam życie. Wiedziałm,że kiedyś ten tętniak pęknie ale nie mogłam tak bezczynnie czekać na najgorsze. Zrobiłam to dla mojego dziecka. Nie mogłam nie wykorzystać szansy i zostawić mojego największego skarba. Wygrałam życie!!!! czuję się dobrze, niemam żadnych powikłań i już nie myślę o tej bombie w głowie. Żyję tak jak przed tą straszną diagnozą. Dlatego jeśli lekarze mówią operować to operujcie. Nie narażajcie swojego zdrowia i życia.
Troche bólu fizycznego jest...ale operacji się nie czuje bo narkoza, po operacji cały czas dostaje się leki przeciwbólowe i naprawdę nie jest tak źle...Ja po tygodniu wróciłam do domu i w domu wzięłam w sumie 3 ketonale-codziennie po jednym czyli tylko 3 dni mnie glowa bolała...a później już żadnych leków nie brałam tylko odzyskiwałam siły i żyłam normalnie, opiekowałam się moim dzieckiem.
Jak lekarze mówią operować - to nie dyskutować tylko operować. Jedynie zastanowić się nad metodą. Ja jestem 1 miesiąc po embolizacji tętniaka olbrzyma (bez otwarcia czaszki), który dawał objawy guza. Siedziałam na bombie, a teraz czuję się dobrze. Tobie pozostał wybór - czekać na pęknięcie tętniaka (czego wynikiem jest prawie 50% śmiertelność) lub poddać się operacji ze świadomością powikłań (które zazwyczaj nie wystąpią), ale za to z niewielkim ryzykiem śmierci (3%). Poza tym lekarze muszą zawsze informować o skutkach ubocznych operacji, a każda ingerencja w głowie to bardzo poważna sprawa. Życzę zdrówka
gość
08-01-2015, 20:49:48

Witam mojemu mężowi Pękł Tętniak mozgu 05 wrzesnia stracił przytomnośc w pracy,trafil do szpitala w ciężkim stanie.Po ok 5 godzinach miał zrobiona embolizacje przez tętnice żylne pomem 2 tyg na ojom ,następnie na neurohirurgii i 5 tyg na neurorehabilitacji.Stwierdzono niedowład prawo kończynowy i Afazje mieszana, a następnie wypuszczono go do domu .Po 3 tyg w prywatnej klinice postawili go na nogi ale nerwy złośliwosc momętami nie do wytszymania mu została no i ma straszne ciągoty do picia piwa i pali papierosy a przeciesz bieże tabletki i nawet nimozna mu zabronic bo wtedy ogarnia go taka złość ze nawet żuca przedmiotami, i na dodatek człowiek zostaje z ty zupełnie sam.Nurtuje mni pytanie czy przez jego zachowanie niedoprowadzi do tego ze coś moze mu sie stać.Czy ktoś ma podobny problem,i nigdze niejest napisane czy może pęknąć jaszcze raz????????
gość
08-01-2015, 21:14:18

Witam,
mój tętniak pękł 15 września, a embolizację miałam 17.
Nie mam żadnych powikłań na szczęście. Nie wiadomo, co było przyczyną, nie palę, nie piję, nie mam nadciśnienia...
po prostu "wziął i pękł"
Kontrolny rezonans ma m za 3 miesiące dopiero, też się boję bardzo, że coś może być nie tak... czytałam,że zoperowany tętniak już nie pęknie, ale mogą pojawić się inne tętniaki np. tzw bliźniaczy po drugiej stronie tej tętnicy, Są osoby na tym forum, co mają po kilka (2,3,6 a nawet 8)...
NA pewno trzeba o siebie dbać, uważać, czytałam na tym forum, że ludzie nie piją kawy, alkoholu, nie palą, by nie "prowokować losu". JA piję 1 kawkę z mlekiem (moc: 1kropka na 4), ale nie mam nadciśnienia.
Nie można też się stresować i dźwigać ciężkich rzeczy itp.
Ala.
gość
09-01-2015, 19:47:55

martaasd 2008-08-22 22:53:00
ponad ol roku temu moj tata stracil przytomnosc.mial udar albo tetniaka(lekarze sami nie wiedza)obudzil sie po prawie po dwoch miesiacach.nie potrafil nic.ani jesc siedzie wstac.nic.....lekarze okreslali stan jako krytyczny.zabralismy tate do domu.nauczylismy jesc,siedziec,zaczal mowic dzieki tabletkom na mowe.tata nie chce cwiczyc,jest tak zalamany,za nawet przycholog nie pomogl.jest nerwowy ,wyzywa nas,czesto nie dopuszcza do siebie,nie chce pomocy,z oddzialu rehabilitacji zostal wyrzucony.(lekar stwierdzil ze takiego pacjenta nie mial).mysle ze moglby chodzic jesli by chcial i cwiczyl.czy ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem??
Udar może być niedokrwienny(zawał) lub krwotoczny(wylew krwi do mózgu).
Bzdury piszesz, że nie wiedzieli , badań nie miał?
Nie ma TABLETEK na mowę.
Wymagał leczenia u psychiatry.
gość
16-01-2015, 08:51:56

Gość 2012-10-16 16:11:10
Przypominam raz jeszcze na forum nalezy uzywac poprawnego jezyka , w czystej formie bez udziwniania czasownikow. Czasownik lapac , zlapac , wylapac - nigdy zalapac!!!, to jakis potworek.
Skoro mowa o osiaganiu , otrzymaniu , nalezy uzyc odpowiedniich czasownikow - dostac lub otrzymac
Kaleczysz jezyk polski !Ja w odroznieniu od ciebie jestem konserwatywna i nowomoda jezykowa mnie razi.
gość
16-01-2015, 08:55:09

Gość 2012-10-16 16:11:10
Przypominam raz jeszcze na forum nalezy uzywac poprawnego jezyka , w czystej formie bez udziwniania czasownikow. Czasownik lapac , zlapac , wylapac - nigdy zalapac!!!, to jakis potworek.
Skoro mowa o osiaganiu , otrzymaniu , nalezy uzyc odpowiedniich czasownikow - dostac lub otrzymac
Kaleczysz jezyk polski !Ja w odroznieniu od ciebie jestem konserwatywna i nowomoda jezykowa mnie razi.
Czepia się słowa a słownika nie widziała na oczy . To trzeba mieć zryty beret naprawdę żeby poprawiać kogoś a samemu robić źle... I polskich znaków nie używa wielka Pani mądra.. śmiechu warte..
gość
23-01-2015, 21:20:30

PROSZĘ O POMOC! ostatnio tydz. temu miałam epizod z zaburzeniem widzenia w lewym oku, widzialam na granatowo i poszerzala mi sie źrenica, plus gól głowy po lewej stronie,wcześniej pare dni bolalo mnie oko i policzek, poszlam prywatnie do lekarza, mialam tomografię z angio, wyszlo że mam przetokę tętniczo żylną, 27 lutego bede miala badanie angio, ale od tygodnia po epizodzie z okiem bardzo źle się czuję, mam nudności, glowa pobolewa nieprzerwalnie, i do tego czuję ucisk, jakby coś sciskalo mi tam w srodku mózg, i zauwaażylam na ciele małe wybroczynki, taki mini czerwone, czy mam czekac na badanie i olac objawy czy isc jeszcze do lekarza poki może nie jest za późno, co mam robic???
gość
27-01-2015, 19:02:41

Proszę o pomoc... 10 dni temu mojemu bratu 25 lat pękł tętniak. Prawie 3 dni męczył się z silnym bólem głowy póki go nie zoperowali. Podczas operacji klipsowania doszło do ponownego wylewu który rzekomo lekarz szybko opanował. Po operacji było wszystko w porządku. Mówił, ruszał wszystkimi częściami ciała i był w pełni świadomy na umyśle. Lekarz na 2 dzień po operacji kazał mu wstać i się przejść. Niestety po 48 godz od operacji stan jego się pogorszył. Prawostronny całkowity niedowład i brak mowy. Z tomografii wyszło że doszło do obumarcia komórek mózgowych z niedotlenieniem mózgu. Niby reaguje i odpowiada na pytania kiwając głową. Co robić? Jak mu pomoc? Jakie ma szanse na powrót do zdrowia i normalności. Proszę napiszcie czy ktoś miał taki przypadek!!!
gość
28-01-2015, 16:13:53

Czekać i się modlić to działa wiem jestem 2 lata po embolizacji tetniaka ogromnego nie jest zamknięty do końca ale jest ok.
gość
28-01-2015, 23:04:22

Witam A są tu osoby po embolizacji czy operacji uprawiający sporty?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: