Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-01-2015, 17:02:23

Do gościa z niezamkniętym do końca tętniakiem.Mam podobną sytuację.Co mówią Twoi lekarze- nowa operacja, spokojne czekanie? jestem po angiografii i sprawa jest pewna, do worka embolizowanego tętniaka napływa krew. Czuję się dobrze, lekarze niewiele mówią. G
gość
30-01-2015, 02:23:41

Witam wszystkich serdecznie!
Mam 25 lat i moje problemy z tetniakami zaczely sie od urodzenia ;) W wieku 3 lat w wyniku urazu wykryto u mnie 5 tetniakow zlokalizowanych w tetniach konczyn gornych i dolnych. Jeden z tetniakow zoperowano poprzez zespolenie tetnicy protezą naczyniową.
Cale dzieciństwo i okres do 15-ego roku zycia przebiegaly u mnie wzglednie normalnie-chociaz zawsze mialem problemy z aktywnoscia fizyczna. W 2005 pojawily sie problemy z nogami-tetniak tetnicy podkolanowej prawej wykrzepil, jednak wytworzylo sie krazenie oboczne, ktore przejelo w 95% krazenie w konczynie dolnej prawej. Po konsultacjach z prof. Schmidtem z Warszawy, w wieku 16 lat zostalem przyjety na 2 operacje-jedna zespolenie kolejnego tetniaka tetnicy ramiennej prawej a druga wszczepienia pomostu udowo-podkolanowego w konczynie lewej z podwiazaniem tetniaka w celu wylaczenia go z krazenia. Obie operacje zakonczyly sie pomyslnie.
Od 17 roku zycia zaczalem uprawiac sport jak nigdy do tamtej pory-zaczalem tanczyc, zostalem instruktorem fitnessu, bylem bardzo sprawny fizycznie.
16.01.2014 obudzilem sie rano z bolem lewej konczyny ktora byla sina i chlodna. Pojechalem do szpitala gdzie w USG doppler wyszedl brak krazenia w lewej nodze. Szybka tomografia-wykrzepniety pomost ktory byl wszczepiony 8 lat szybciej. Leczenie trombolityczne w celu rozpuszczenia skrzepliny-nie udalo sie odblokowac pomostu, ale zakrzep w tetniaku zostal rozpuszczony. Wypisany do domu po 3 dniach z chromaniem przestankowym-w jednej chwili ze sprawnego mlodego faceta stalem sie dziadkiem ktory po przejsciu 500 metrow musi sie zatrzymac zeby dac nodze odpoczac ;) Do angioplastyki sie nie kwalifikuje.
Przy *** niedokrwienia ze stycznia w tomografii wyszly kolejne 2 tetniaki-bardzo duzy tetniak tetnicy biodrowej wewnetrznej oraz wnekowy tetniak tetnicy nerkowej. W maju 2014 oraz pazdzierniku 2014 mialem embolizacje ww tetniakow w szpitalu na Banacha w Warszawie (prof. Otto, prof. Rowinski, prof Schmidt-cudowni specjalisci). Oba tetniaki na chwile obecna sa wykrzepione.
Czeka mnie 12ego marca tomografia kontrolna, aby sprawdzic czy wszystko jest w porzadku.
Glowe i aorte, czyli dwa najgrozniejsze miejsca jezeli chodzi o tetniaki, mam czyste.
Caly czas walcze z noga w ktorej mam przeplyw ok. 50%, aby wrocic do tanca i sportu na takim poziomie jak kiedys.
P.S. Nikt w rodzinie tetniakow nie mial ;)
MOJ APEL: WALCZCIE I WIERZCIE W LEKARZY!!! Oni naprawde robia wszystko co moga :)
gość
30-01-2015, 18:32:42

To ja ta z niezamkniętym tętniakiem ,rok temu miałam angiografie wykazała słaby przepływ krwi 5mm/1mm w szyjce tętniaka w środe odebrałam wynik angiorezonansu 3mm/1mm podobno jest ok, za rok kontrolne angio.:
gość
31-01-2015, 04:07:06

Witam.Poczytalam troche Wasze posty i postanowilam sie podzielic moja historia. Mam 25 lat, pol roku temu pekl mi tetniak tetnicy laczacej przedniej. Nie mialam pojecia o jego istnieniu w mojej glowie. Bol byl okropny, glowa mi pekala..wymiotowalam..kark sztywny..Maz zadzwonil po pogotowie i trafilam do szpitala .Mieszkam w okolicach Chicago i trafilam do bardzo dobrego szpitala. Po badaniach zapadla decyzja o embolizacji. Wszystko bylo ok, jestem w pelni sprawna.tydzien temu mialam kontrolna angiografie i okazalo sie ze konieczna jest druga operacja -re coiling i zalozenie stentu. W poniedzialek ide na operacje. Mam pytanie czy w zwiazku z taka sytuacja zdrowotna moge normalnie zyc, chodzic na silownie, pracowac, wykonywac fizyczne wysilki?? Zapytam lekarza w poniedzialek ale tak chcialam sie poradzic.. dodam jesscze ze tydzien temu mialam jakis dziwny atak tzn zrobilo mi sie slabo, jasno przed oczami,jakies blyskajace zygzaki.. czy to kogos spotkalo cos podobnego i moze miec zwiazek z tetniakiem?
gość
31-01-2015, 15:33:59

Chodzić na siłownie nie możesz ,praca fizyczna tak ale nie dzwiganie ciężkich przedmiotów z podłogi a zaraz po zabiegu oszczędny tryb życia i będzie ok.
gość
03-02-2015, 03:50:28

Dzis jestem po drugiej embolizacji i zalozeniu stentu tetniczego.Pytalam lekarza,powiedzial ze po ustapieniu bolu i dyskomfortu zwoazanego z nakluciem tetnicy udowej, za okolo tydzien moge cwiczyc, biegac, robic to na co mam ochote. :) Wydaje mi sie, ze lekarze w USA sa duzo generalnie duzo bardziej kompetentni niz w Polsce i znaja sie na rzeczy. W Polsce to pewnie po samej re-embolizacji lezy sie w szpitalu pare dni a tu -jutro wychodze do domu!
gość
04-02-2015, 09:44:55

Wcale nie :) Na Banacha w Warszawie mialem emoblizacje duzego wnekowego tetniaka tetnicy nerkowej-w srode planowane przyjecie, w czwartek zabieg, w piatek zdjety opatrunek uciskowy naklucia w tetnicy-moglem juz chodzic, w sobote wypis do domu ;) po tygodniu kontrolne usg doppler tetnic nerkowych-wszystko wykrzepione :)
Takze w Polsce tez sa dobrzy lekarze i specjalisci, ktorzy generalnie po emoblizacji nie trzymaja zbyt dlugo niepotrzebnie ;)
gość
04-02-2015, 09:46:21

Aha-co do aktywnosci fizycznej, moi lekarze po wszystkich embolizacjach powiedzieli ze moge jak najbardziej cwiczyc, robic wszystko normalnie :)
gość
04-02-2015, 15:14:05

W Polsce lekarze sa wyksztalceni, w usa tylko na testach ..a ,b , c, d... postaw krzyzyk
Nie ma porownania co do posiadanej wiedzy. Chwalic swoich mozesz na angielsko jezycznych forach.
U nas w kraju rachunki za operacje pokrywa NFZ , a za Ciebie kto zaplaci 100 tysiecy $ ?, chyba ze masz "duzo generalnie , duzo bardziej"lepsza sytuacje finansowa , niz bezdomni, chorzy bez Ubezpieczenia ktorych w Twojej podupadlej Potedze Swiatowej sa miliony.
gość
04-02-2015, 16:28:46

Racja w Polsce są wykształceni ludzie z wiedzą medyczną, prawniczą i wieloma innymi kierunkami a jak Ci tam tak dobrze to po co wchodzisz na to forum.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: