Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-02-2014, 15:59:44

mam pytanie dlaczego byłas nie przytomna?il mial twoj tetniak?Pozdrawiam
gość
12-02-2014, 18:22:25

Jestem tym przypadkiem, kiedy o tętniaku nie ma się pojęcia.Czasami bolała głowa, niekiedy źle się czułam, ale byłam zdrową, pracującą, wychowującą syna osobą -45 letnią(mąż w delegacji). Nikt nie miał podstaw, aby robić mi np. tomografię głowy.Tego dnia bardzo się zdenerwowałam, weszłam do gabinetu- to pamiętam, usiadłam za biurkiem, później tylko ból, jakby piorun w głowie i taki rozbłysk. Całe szczęście pracownicy zauważyli, że się słaniam, położyli mnie na podłodze, zadzwonili po karetkę, przyjechała bez lekarza, później druga już z panią doktor( to znam z opowieści- oni tez przeżyli szok).Nasz mały szpital, decyzja o przewiezieniu do Opola na neurochirurgię ( dziękuje panie ordynatorze!- wyniki tomografii przesłano mu emailem- tętniak -11-7-6 mm i uznał, że dobrze rokuję). Niestety byłam cały czas nieprzytomna, wylew podpajęczynówkowy z pękniętego tętniaka zwiększył ciśnienie w czaszce, groził mi paraliż, uszkodzenia różnych obszarów mózgu, miałam podejrzenie skurczu naczyń mózgowia- najgorsze powikłanie! Na moje szczęście leczenie wdrożono prawie natychmiast dzięki mądrej lekarce pogotowia. Krwawienie się wyciszyło i przeprowadzono drugiego dnia embolizację, zabezpieczono tętniak. Byłam już trochę bardziej przytomna , ale co chwila odpływałam. Ja z tych dni nie pamiętam nic, może i dobrze, bo mąż, który siedział przy mnie ,twierdzi że zwijałam się z bólu, a nie mogli podać za dużo środków przeciwbólowych w związku z trudnościami z oddychaniem. Potem przewieziono mnie do naszego szpitala i dopiero tutaj odzyskałam pełną świadomość i od trzeciego dnia pobytu pamiętam wszystko. Żmudna rehabilitacja- uwierz usiąść na łóżku to był sukces! Potem chodzik, jak staruszka.Nie miałam żadnego paraliżu. nic, ale osłabienia mięśni. Teraz nic się nie dzieje, ale pozostał strach, takie przeżycia potrafią odcisnąć piętno, staram się żyć normalnie, ale nic nie jest już takie jak przedtem, niestety.
Przepraszam za słowotok, mam nadzieję,że się nie zanudziłeś-łaś?
gość
12-02-2014, 18:31:40

Dziękuje:)moze wymienimy sie nr tel?
gość
13-02-2014, 07:57:23

Witam prosze mi powiedziec o embolizacji i jak to jest przed zabiegiem?
gość
13-02-2014, 11:08:17

Dzień wcześniej przychodzisz do szpitala,robią ci badanie krwi,ciśnienie i ekg a na drugi dzień masz zabieg (musisz być na czczo) i podpowiem o podgoleniu miejsc w pachwinie.Co niektórzy min. i ja opisywali ten zabieg na forum, musisz sobie poczytać.Będzie nieprzyjemnie ale na pewno dobrze, czego ci życzę :) Ilona
gość
13-02-2014, 12:34:19

WITAM ILONKO a co jest nie przyjemne przed tym zabiegiem?Jak tez jest później po embolizacji?Bardzo się boje mój tetniak ma 5 mm i wykryli go przypadkiem.Pozdrawiam Beti
gość
13-02-2014, 12:52:43

Przed zabiegiem to raczej nie powinnaś niczego prócz strachu czuć :( Jak już cię położą na stole to ci dadzą znieczulenie i lekarz natnie ci tętnicę udową przez którą wprowadzi specjalną jakby żyłkę (nie wiem jak to się fachowo nazywa) przez którą wprowadzi sprężynki do tętniaka. I ten moment przynajmniej dla mnie był b. nieprzyjemny.Pomimo znieczulenia wszystko czułam (takie przyćmione to było) ale czułam jak lekarz grzebie mi w mózgu.Potem wpuszczają kontrast, żeby sprawdzić czy nie napływa krew do tętniaka i czy jest całkowicie embolizowany i ten moment był dla mnie najgorszy !!! Bardzo bolało,parzyło jakby mózg mi się palił ale ja miałam b. dużego tętniaka 2,5 cm. śr. to może i dlatego bolało :( Twój jest malutki to myślę, że gładko u ciebie pójdzie :) Ja dwa dni b. źle się czułam,głowa strasznie bolała,wymiotowałam ale potem jakby ręką odjął i tak jest do dzisiaj.Trzymam za ciebie kciuki, jesteś naprawdę w super sytuacji bo tętniak wykryty przed wybuchem !!! Ilona
gość
13-02-2014, 13:10:05

ILONKO to nie usypiaja do embolizacji?
gość
13-02-2014, 13:37:03

Jak masz planowany zabieg i tętniak jest niepęknięty to znieczulenie jest miejscowe.Ja miałam robiony zabieg w Łodzi w Barlickim ale gdzie indziej myślę,że tak samo postępują. Mnie nie uśpili i wspominam to źle !
gość
13-02-2014, 13:55:12

Ja mam mieć embolizacje w Sosnowcu.Ilonko obawiam się ze będę w strachu przy tym znieczuleniu poza tym mogę się ruszyc.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: