Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-02-2014, 09:43:23

Witaj Ilona . Miałam klipsowanego tętniaka . Dziś czuję się , można powiedzieć dobrze . Najgorsze są noce . Nie odczuwam żadnych ubocznych dolegliwości . Pozdrawiam cieplutko . Danusia .
gość
14-02-2014, 13:10:18

Hej Danusiu ! Widzisz, wszystko skończyło się pomyślnie :) Co masz na myśli pisząc o tych nocach ? Co by nie było to na pewno z każdym dniem będzie coraz lepiej,bardzo ci tego życzę,zdrowiej !!!! Ilona
gość
14-02-2014, 13:27:20

Nie byłaś do końca królikiem doświadczalnym.Moja embolizacja odbywała się w Opolu, po pęknięciu , byłam nieprzytomna to nie wiem. W listopadzie miałam za to kontrolną angiografię i tylko miejscowe znieczulenie przy wkłuciu. Czułam okropny ból przy podawaniu kontrastu, piekący, rozpierający, głowa mnie bolała, ale marzyłam o tym,że był dobry wynik i wytrzymałam. Poza tym miejsce wkłucia krwawiło długo i ucisk lekarz wywołał ponowny ból.Wszystko jest do przeżycia,ale za rok znów mam to badanie i już teraz ,, drży" mi serce. Może trzeba się upomnieć o znieczulenie?Już widzę mojego neurochirurga dyskusje z nim. Na ogół mówi dwa słowa i tyle.G.Teraz już wiem, że miałam wszystko robione prawidłowo czyli jednocześnie angiografię i embolizację.Angiografia pokazała, że zabieg embolizacji można wykonać i od razu lekarz ją wykonał i ja miałam tylko znieczulenie miejscowe.Tak, to ten kontrast jest taki straszny bo jak byłam na kontrolnej angiografii 3 m-ce po zabiegu to też strasznie bolało tak paliło a to było tylko badanie bez zabiegu. :(
gość
14-02-2014, 18:25:35

Ilonko , miałam operowaną lewą stronę głowy . Lewa strona jest bardzo spuchnięta , boli przy leżeniu . Lekarz powiedział ze do trzech miesięcy będzie schodził obrzęk . Dziś , minął tydzień od operacji . Pozdrowionka .
gość
14-02-2014, 20:15:28

Wtam i odpowiadam ,ze nie mialam peknietego tetniaka i mialam calkowita narkoze 3 razy.Posiadam tak duzo sprezyn,ale tragicznie sie czulam dopiero kiedy do sprezynek dolozyli mi stenty.Trzy tygodnie to byl choror.Bol glowy byl tak mocny ,ze nie potrafie go opisac.Bylo tak przy trzeciej embolizacji.Wszystko sie przetrzyma aby zyc.Trzymajcie sie E.
gość
14-02-2014, 20:30:55

Robie dopiske.Pytasz mnie jak to wyglada.Ja poprostu zaufalam swojemu lekarzowi.Kiedy znajdziesz sie na soli operacyjnej ,to personel wszystko Ci powie co masz robic(ja go slucham i jest ok.).Anastazjolog Cie uspi(musi Cie uspic bo podaja taka ilosc heparyny ze krew jest jak woda),a po jakims czasie(kazdy innaczej)wybudz Cie i jest ok.nic nie czujesz i tak bedzie z Toba czego Ci zycze(trzeba wiezyc ja mialam 30% szans na zycie,ale wiezylam ze sie uda).Pozdrawiam E.
gość
15-02-2014, 11:06:21

Wcale nie musi być narkozy ! Ja jestem tego przykładem ! I wcale nie byłam królikiem doświadczalnym ! Miałam angiografię z jednoczesnym zabiegiem embolizacji ! Jak się dowiedziałam to dużo ludzi ma wykonany zabieg w ten sposób. Przy angiografii jest znieczulenie miejscowe i jak badanie wykaże,że nie ma przeciwskazań do zabiegu (krętość żył,położenie tętniaka itp.) to lekarz przystępuje do zabiegu. Samo wkładanie sprężynek czułam, że coś tam się dzieje w moim mózgu ale to było takie otępiałe,przyćmione jednak byłam świadoma wszystkiego i czułam !!! ale ten straszny ból następował przy wpuszczaniu tego kontrastu. Każdy przypadek jest inny i nie można tutaj mówić komuś co będzie miał tylko opisać swój przykład. Ilona
gość
15-02-2014, 11:15:59

Witaj Danusiu. Na pewno z każdym dniem będzie lepiej ! Dużo wypoczywaj i na pewno szybko wrócisz do dawnej formy :) Zazdroszczę ci trochę bo klipsowanie nie wiąże się z tak częstym chodzeniem na tą wstrętną angiografię.Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrówka ! Napisz jak możesz kiedy masz pierwszą kontrolę po operacji :)
gość
15-02-2014, 16:44:18

Witam . Dzięki za milutkie słowa . W moim przypadku nie muszę chodzić na żadne badania kontrole . Lekarz powiedział że jeśli będę miała potrzebę spotkania z lekarzem to nie ma problemu . Pomalutku mam wracać do codziennych obowiązków ( jestem na rencie , choroba zawodowa ) . Pewnych rzeczy mam unikać ( wysiłek , schylanie itp.). Pozdrawiam wszystkich . Danusia.
gość
19-02-2014, 19:24:14

Witam bardzo proszę o kontakt osoby,które przeszły operację tetniaka. pod GG 6836976

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: