Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-11-2013, 11:10:58

DZIEKUJE WAM BARDZO ZA RADY I POMOC.:) BEDE NA BIEZĄCO INFORMOWAC CO DALEJ:))
gość
18-11-2013, 23:40:28

Witam,
Wczoraj miałem badanie ANGIO-MR w celu upewnienia się, że nie mam tętniaka. Badanie wykonano bez użycia środka kontrastowego. Nic w moim mózgu nie znaleziono. Czy mogę być więc spokojny o brak tętniaka?
Pozdrawiam
gość
20-11-2013, 19:51:16

Witam, dziś mój znajomy miał embolizację " nadpękniętego" tętniaka. Kilka dni temu zemdlał i miał straszne bóle głowy. Omijając batalie z lekarzami o dokładne badania, wczoraj wyszło, że tętniak pękł ale "zaskrzepł" albo "zakrzepł" jak zwał tak zwał. Przez te kilka godzin od zabiegu, leży ze strasznym bólem głowy. Co z resztą lekarz szybko wyjaśnił iż, to jest głowa i będzie boleć w końcu ma sporo rurek w głowie. Mówił, że zabieg się udał i tętniak został wypełniony. Od momentu tego zemdlenia do teraz jest w pełni świadomy i poza bólem nie widać, żeby coś dolegało.
Moje pytanie brzmi jak szybko po embolizacji pojawiają się skutki uboczne, typu udar, afazja itp. Czy jeśli po kilku godzinach od zabiegu jest większa szansa, że żadne nie wystąpią?
Pozdrawiam, Adam.
gość
20-11-2013, 21:55:47

a w jakim wieku jest
gość
21-11-2013, 07:51:23

47 lat
Początkująca
21-11-2013, 08:11:04

zalerzy czy miał embolizowany za pomoca klipsa czy spiral , jerzeli chodzi o udar ,to wydaje mi się ze jezeli go nie dostał i moze poruszać kończynami to ,nie dostanie udaru ,a powikłania zawsze jest ryzyko ,to nie palec tylko głowa raczej mózg .trzeba czekać i uzbroić się w cierpliwość . przedewszystkim niech słucha lekarzy i się nie forsuje karzdy gwałtowny ruch moze coś zmienic .
.
gość
22-11-2013, 14:02:27

Okazało się, że miał dwa tętniaki obok siebie, na zasadzie "płatków kwiatu"wyszło przy embolizacji i nie wiedzą, który troszkę wylał. Wypełnili spiralami (dokładnie 7 spiral). Mija druga dobra od zabiegu. Czuje się lepiej, może się prostować na łóżku. Jest wymęczony i boli, ale to chyba normalne. Lekarz prowadzący powiedział, że będą go przez kilka dni powoli stawiać na nogi. Według neurochirurga wylało się trochę "płynu" przy zabiegu, który musi gdzieś wchłonąć. Co z tym się wiąże, nie wiem. Może wy mi pomożecie. Nie zapeszając w tym momencie jest bardzo dobrze.
Pozdrawiam Adam
Początkująca
22-11-2013, 14:53:06

Nie embolizuje się za pomocą kliksa.
gość
25-11-2013, 10:01:50

Witam czy po embolizacji pijecie czasem alkohol albo cole cos co ma kofeine?
gość
26-11-2013, 18:55:13

piję piwo jak mam ochotę(bez przesady) ,piję cole, czasami zdarza się i 3-4 kawy dziennie,rzuciłem palenie jestem po dwóch embolizacjach, pracuje fizycznie na razie wszystko OK nikt z lekarzy nie powiedział jak żyć, tylko żeby zwolnić tępo i normalnie żyć więc próbuje

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: