Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-11-2013, 15:45:11

Witam
Mojego tate (60l) w sobotę tzn 02.11 ,cały dzień bolała głowa,wieczorem dostał takiego silnego ataku bólu że stracił przytomnośc ,karetka został zawieziony na Borowska i tam stwierdzono wylew podpajęczynówkowy,jeszcze tego samego wieczoru przewieźli go na Traugutta ,uśpili i podlłaczyli do respiratora ,w angiografi którą robili mu dzisiaj wyszło że pękł tętniak bo wcześniej TK nic nie wykazało .Jutro ma mieć operacje ,a ja strasznie się boje ,mama moja ledwo funkcjonuje ,chcieli odczekac z operacja ,bo jest obrzek mózgu ,ale neurochirurg zdecydował ze bedzie operował bo jak bedzie miał ponowny krwotok to nie przeżyje .Proszę pomódlcie sie za mojego tate ,bo lekarze dają mu małe szanse ,a on ma dla kogo życ ,dzieci ,wnuki które go wprost uwielbiaja .Ja nie trace nadziei
Początkująca
05-11-2013, 09:02:11

widzę ze ludzie młodzi coraz częściej zapadają ,na to schożenie .ja tez mam 28 lat i przeżyłam wielką walkę i wojne .walkę o zycie siły i nadzieje a wojne z nfz. MAM 28 LAT W LUTYM DOWIEDZIAŁM SIĘ ZE,MAM TĘTNIAKA MÓZGU .W GRUDZIĄDZU CZEKAŁAM MIESIĄC NA ZABIEG ,ALE OKAZAŁO SIĘ PODCZAS BADANIA PRZED ZABIEGEM ZE TĘTNIAK MA SZEROKA PODSTAWĘ I TRZEBA ,PRZYGOTOWAĆ SIĘ FARMAKOLOGICZNIE DO TEJ OPERACJI ,POCZEKAŁAM I PRZYGOTOWAŁAM SIĘ ZA MIESIĄC KOLEJNE PODEJŚCIE ,OKAZAŁO SIĘ ZE BYŁY KOMPLIKACJĘ I ZAŁOŻYLI TYLKO STENT U PODSTAWY TETNIAK . WIĘC MUSZE POCZEKAC JEASZCZE TROCHE ,ZEBY DOKOŃCZYĆ ZABIEG ,CHODZIŁO O TO ZE STENT KTÓRY MI ZAŁOŻYLI BYŁ RUCHOMY I MIAŁ SIĘ ZROSNĄĆ Z ŻYŁĄ ,ALE
OKAZAŁO SIĘ NA KOLEJNEJ WIZYCIE U SPECJALISTY ZE , OPERACJI NIE BĘDZIE BO NFZ NIE REFUNDUJE JUZ TYCH ZABIEGÓW SĄ LIMITY I TRN LIMIT PIENIĘZNY SIĘ WYCZERPAŁ .A JA MUSZĘ MIEĆ TO ZROBIONIE W ODPOWIEDNIM CZASIE , ZŁAPAŁAM SIĘ ZA GŁOWE I POSTANOWIŁAM SPRAWĘ NAFGŁOŚNIC PRASA MĘDIA I UDAŁO SIĘ . ZDOBYŁAM PIENIĄDZE DLA SIEBIE I DLA KOLEJNYCH DWÓCH PACJENTÓW ,WIELKA SATYSFAKCJA ZE MONA POMÓC KOMÓŚ .ALE DLACZEGO MUSIMY O WSZYSTKO CO NAM SIĘ NALERZY WALCZYĆ , PŁACIMY ZUS ,PODATKI A ZA RATOWANIEM ZYCIA STOJA URZĘDNICY .POZDRAWIAM WSZYSTKICH CHORYCH NA TETNIAK I ŻYCZĘ POZYTYWNEGO NASTAWIENIA I WIARY W LEPSZE JUTRO .
gość
05-11-2013, 18:47:58

Tak, prof Harat jest wspanialym neurochirurgiem, podejmuje sie bardzo trudnych operacji , w marcu operowal 26 latke cierpiaca na patologiczna autoagresje , wszczepil elektrody do jej mozgu.
Mloda kobieta 10 lat byla wiazana , gdyz autoagresja byla bardazo silna , odgryzala sobie wlasne cialo, farmakoterapia nie zmniejszala agresji. Obecnie po operacji stala sie pogodna , opanowana , wszczepienie elektrod przynioslo skutek, dziewczyna odzyskala zdrowie psychiczne .
Kiedy profesor Harat byl na stazu w Szpitalu Neurochirurgii w Kanadzie , ja nie mialam lub nie wiedzialam o tetniaku , podobno moge go miec od urodzenia , ale kto to wie kiedy utworzyl sie ?, jesli zdecyduje sie na embolizacje to skontaktuje sie z prof . Haratem , moze zechce pomoc.Pozdrawiam JK
gość
05-11-2013, 19:29:24

gupik198551985 2013-11-05 10:02:11 widzę ze ludzie młodzi coraz częściej zapadają ,na to schożenie .ja tez mam 28 lat i przeżyłam wielką walkę i wojne .walkę o zycie siły i nadzieje a wojne z nfz. MAM 28 LAT W LUTYM DOWIEDZIAŁM SIĘ ZE,MAM TĘTNIAKA MÓZGU .W GRUDZIĄDZU CZEKAŁAM MIESIĄC NA ZABIEG ,ALE OKAZAŁO SIĘ PODCZAS BADANIA PRZED ZABIEGEM ZE TĘTNIAK MA SZEROKA PODSTAWĘ I TRZEBA ,PRZYGOTOWAĆ SIĘ FARMAKOLOGICZNIE DO TEJ OPERACJI ,POCZEKAŁAM I PRZYGOTOWAŁAM SIĘ ZA MIESIĄC KOLEJNE PODEJŚCIE ,OKAZAŁO SIĘ ZE BYŁY KOMPLIKACJĘ I ZAŁOŻYLI TYLKO STENT U PODSTAWY TETNIAK . WIĘC MUSZE POCZEKAC JEASZCZE TROCHE ,ZEBY DOKOŃCZYĆ ZABIEG ,CHODZIŁO O TO ZE STENT KTÓRY MI ZAŁOŻYLI BYŁ RUCHOMY I MIAŁ SIĘ ZROSNĄĆ Z ŻYŁĄ ,ALE
OKAZAŁO SIĘ NA KOLEJNEJ WIZYCIE U SPECJALISTY ZE , OPERACJI NIE BĘDZIE BO NFZ NIE REFUNDUJE JUZ TYCH ZABIEGÓW SĄ LIMITY I TRN LIMIT PIENIĘZNY SIĘ WYCZERPAŁ .A JA MUSZĘ MIEĆ TO ZROBIONIE W ODPOWIEDNIM CZASIE , ZŁAPAŁAM SIĘ ZA GŁOWE I POSTANOWIŁAM SPRAWĘ NAFGŁOŚNIC PRASA MĘDIA I UDAŁO SIĘ . ZDOBYŁAM PIENIĄDZE DLA SIEBIE I DLA KOLEJNYCH DWÓCH PACJENTÓW ,WIELKA SATYSFAKCJA ZE MONA POMÓC KOMÓŚ .ALE DLACZEGO MUSIMY O WSZYSTKO CO NAM SIĘ NALERZY WALCZYĆ , PŁACIMY ZUS ,PODATKI A ZA RATOWANIEM ZYCIA STOJA URZĘDNICY .POZDRAWIAM WSZYSTKICH CHORYCH NA TETNIAK I ŻYCZĘ POZYTYWNEGO NASTAWIENIA I WIARY W LEPSZE JUTRO .
hej a jak sie o nim dowiedziałaś?
Początkująca
06-11-2013, 07:39:50

DOWIEDZIAŁAM SIĘ O TETNIAKU ,W SUMIE Z PRZYPADKIEM ,W ZESZŁYM ROKU BYŁAM DIAGNOZOWANA W KIERUNKU SM. ALE WYNIKI REZONANSU WYKLUCZYŁY TĄ CHOROBE ,A WIĘC NIE WYTRZYMAŁĄM I POSZŁAM PRYWATNIE DO DR.BONKA I ON ZACZOŁ MNIE PROWADZIĆ ,W LUTYM TEGO ROKU TRAFIŁAM DO SZPITALA ,MIAŁAM PROBLEMY ZE WZROKIEM BUL GŁOWY DRĘTWIENIE KOŃCZYN ,I PROBLEMY Z UTRZYMANIEM RÓWNOWAGI . REZONANS Z KONTRASTEM NIC NIE WYKAZAŁ , DOPIERO REZONANS NACZYŃ MÓZGOWYCH UWIDOCZNIŁ TĘTNIAK W ANEXIE TETNICY OCZNEJ , NIE BYŁ DUŻY ALE O SZEROKIEJ PODSTAWIE I W NIECIEKAWYM MIEJSCU , POPROSTU CHCIAŁAM SIĘ GO POZBYC I MIEC JUŻ Z GŁOWY TEN PROBLEM ,CHCIĄŁAM SIĘ POCZUĆ BEZPIECZNIE , A NFZ PRZESTAŁ WYPŁACAĆ PIENIĄDZE ZA TE ZABIEGI , INACZEJ ZROBIŁ LIMITY NA TE ZABIEGI RATUJĄCE ŻYCIE APSÓRD , ALE Z POMOCĄ GAZETY POMORSKIEJ UDAŁO SIĘ WYWALCZYĆ I DOKOŃCZYLI MI TEN ZABIEG , A DLA CIEKAWYCH TAKIEJ WOJNY Z NFZ MOŻECIE POCZYTAĆ NIE MA PIENIĘDZY NA OPERACJĘ TETNIAKA , LUB ADMINISTRACYJNA EUTANAZJA , LUDZIE WALCZCIE O SWOJE PŁACIMY SKŁADKI NA UBEZPIECZENIE I MÓSIMY WALCZYĆ O SWOJE CHORE TE NASZE PANSTWO
gość
06-11-2013, 22:14:29

Witam ja po embolizacji jestem 2 lata 2 miechy przegrałem kosza dosc intensywnie co drugi dzień po godzine czasu no i teraz sie zastanawiam czy mogłem cos zrobic z tym zamknietym tętrniakiem ...
gość
07-11-2013, 12:00:26

ja z kolei mam 32 lata-3 dzieci... w czerwcu dowiedziałam sie przypadkowo o tetniaku.. laryngolog wysłał mnie na rezonans bo od 4 lat mi dzwoni w uszach i szukają przyczyn.. rezonans angio miał potwierdzic lub zaprzeczyc czy czegos w uszach nie ma-jakis zator lub cos--. wyszło ze uszy ok ale tetniak 3 mm na tetnicy łacznej przedniej. neurochirurg stwierdził ze do kontroli za poł roku na reznonas.. a głowa mi momentami peka..niby mały tetniak i dlatego czekam co dalej
Początkująca
07-11-2013, 13:36:30

mineły juz dwa laat po twojej embolizacji ,powinenes mieć rezonans po 6 miechach no i wykarze tam czy tętniak jest zamkniety ,czyli spirale zarosły ,zrosły sie .ja narazie nie pracuję bo nie mogę ,założyli mi stent i spirale . głowa boli codzieiennie tak dziwnie ,ale znosnie ,no i przy wysiłku jest okropne łup łup w głowie . pozatym zus mi dał 12 miesięcy odpoczynku ,lekarz mówił zeby się oszczędzać i nie dzwigac no i ćwiczyć tak samo nie mogę ,bo tetno rośnie przy wysiłku ,ale rozmawiałam z specjalista który robił mi ten zabieg i on stwierdził ze ja dobrze się czuję to po 6 mies mogę zacząć ćwiczyć ,jezdzic rowerem wrócić do normalności ,no chyba zeby głowa bolała i zawroty były ,wtedy kazał się skąsultować
Początkująca
07-11-2013, 13:39:32

Gość 2013-11-07 13:00:26 ja z kolei mam 32 lata-3 dzieci... w czerwcu dowiedziałam sie przypadkowo o tetniaku.. laryngolog wysłał mnie na rezonans bo od 4 lat mi dzwoni w uszach i szukają przyczyn.. rezonans angio miał potwierdzic lub zaprzeczyc czy czegos w uszach nie ma-jakis zator lub cos--. wyszło ze uszy ok ale tetniak 3 mm na tetnicy łacznej przedniej. neurochirurg stwierdził ze do kontroli za poł roku na reznonas.. a głowa mi momentami peka..niby mały tetniak i dlatego czekam co dalej
myślę ze ,każdy tętniak jest zagrożeniem ,ale rezonans po 6 miesiącach konieczny ,najlepiej jakbyś to skonsultowała z dobrym naczyniowcem ,chirurgem naczyniowym
Początkująca
07-11-2013, 13:41:31

Gość 2013-11-06 23:14:29 Witam ja po embolizacji jestem 2 lata 2 miechy przegrałem kosza dosc intensywnie co drugi dzień po godzine czasu no i teraz sie zastanawiam czy mogłem cos zrobic z tym zamknietym tętrniakiem ...

myślę ze jeżeli dobrze się czujesz i głowa nie boli ,przy wysiłku to nic się nie dzieje ,najwarzniejsze są pierwsze 6 miesięcy. pużniej wszystko powinno się zrosnąć ,

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: