Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
19-09-2012, 18:22:39

Na to pytanie dobrze by było gdyby odpowuedział lekarz ;)
gość
19-09-2012, 18:34:35

A chociaz Ci co są po embolizacji sport jakiś uprawiaja?
Początkująca
20-09-2012, 19:58:46

Gość 2012-09-16 20:27:06 Ostatnio moja mama otworzyla oko i niestety nie kontaktuje wydaje mi sie ze nie rozpoznaje mnie patrzy sie tak "pusto". i mam pytanie ile waszym bliskim czy zajeło doście do siebie tez mieli problem ze zlapaniem kontaktu?
Każdy przypadek jest inny. Powinien ktoś z was porozmawiac z lekarzem. Pozdrawiam :)
gość
21-09-2012, 11:39:30

Wczoraj moją żonę odebrałem ze szpitala. Ogólnie czuje się dobrze ale... No właśnie, sama nie daje rady chodzić gdyż jest bardzo słaba ale to mnie nie martwi bo w końcu dojdzie do siebie. Najbardziej mnie martwi jej pamięć, ta świeża, nie jest z tym najlepiej. Niektóre rzeczy pamięta, np to, że wczoraj wyszła ze szpitala ale o czym rozmawialiśmy godzinę temu już nie pamięta i jaki jest dzień tygodnia też nie pamięta. Nie pamięta, że sama nie może jeszcze chodzić i się wyrywa z łóżka więc trzeba mieć na nią oko. Zaraz po przebudzeniu jest najgorzej bo wtedy ma dodatkowo jeszcze jakiś wizje, chyba ze snów i gada od rzeczy. Ma skierowanie na rehabilitację do szpitala najprawdopodobniej na Sobieskiego w Warszawie. Mam nadzieję, że pamięć będzie jej wracać bo na razie jest kiepsko.
gość
26-09-2012, 10:34:54

barbara1.5 2012-09-20 21:58:46
Gość 2012-09-16 20:27:06 Ostatnio moja mama otworzyla oko i niestety nie kontaktuje wydaje mi sie ze nie rozpoznaje mnie patrzy sie tak "pusto". i mam pytanie ile waszym bliskim czy zajeło doście do siebie tez mieli problem ze zlapaniem kontaktu?
Każdy przypadek jest inny. Powinien ktoś z was porozmawiac z lekarzem. Pozdrawiam :)

Niestety lekrze odsyłaja nas jeden do drugiego... nadal nic nie wiemy. tydzien temu powiedzieli nam ze tylko dlatego jest na neurologi bo oiom prosil o zabranie mamy na inny oddzial...;/ jestem niezadowolona wiemy tylko tyle ze mimo iz otwiera jedno oko nie dlatego ze chce,, nic to nie znaczy poniewaz mozg spi a to jest tylko odruch jestem załamana boje sie ze zostanie w takjim stanie nikt nam nic nie chce powiedziec ciagle zbywaja . Martwie sie bardziej czasem zalamanie daje o sobie znac i nachodza glupie mysli wczoraj minal miesiac odkad walczymy o mame.bezskutecznie
gość
26-09-2012, 15:24:25

Gość 2011-09-12 22:17:42 Witam...nie pisałem , bo tak naprawdę nie wiedziałem co ,ponad miesiąc temu przeszedłem kolejne badania potwierdzające tętniaka ,, przed podziałem tętnicy środkowej mózgu lewej tętniak śr około 3 mm na krótkiej szyjce śr około 1,5 mm,, koniec cytatu... zostałem zakwalifikowany do embolizacji , zabieg nie był przeprowadzany z uwagi na remont sali radiologicznej i wymianę sprzętu co strasznie mnie frustrowało denerwowało , tęskniłem za pracą za moimi konikami , lasem , ale grzecznie (powiedzmy) czekałem na zabieg...w czwartek o godzinie 13 dostałem potwornie silnego bólu głowy trwał około godziny ale był okropny ...przeszedł ale po nim zostało zmęczenie ciężkość i taka dziwna ,,nie obecność głowy na karku,, w następnych dniach silny ból się pojawiał ale był , krótki i bardzo silny ...w niedzielę zadzwoniłem do mojego lekarza , a ten natychmiast kazał mi przyjechać do kliniki , wyjaśniono mi że jeśli badania wykażą roszenie czy coś tam to biorą mnie na stół ...przeszedłem standartowe badania (wszystko Ok ) i zastał mi zrobione badanie Angio TK , oraz natychmiast potem rezonans...coś zaczęło się dziać nagle ściągnięto kilku lekarzy i zrobiono konsylium ...po chwili przyszedł do mnie lekarz prowadzący i oznajmił mi , że NIE MAM TĘTNIAKA ...tętniak samoistnie wykrzepił sie został wchłonięty a w miejscu gdzie był zostało tylko lekkie powiększenie tętnicy i małe zgrubienie wynik badań : ,, w obrębie uwidocznionych odcinków wewnątrz-czaszkowych tętnic mózgowych malformacji naczyniowych w badaniu Angio TK oraz rezonansie .......nie uwidoczniono , ..........patologicznego wzmocnienia nie uwidoczniono......układ komorowy nadnamiotowy podnamiotowy prawidłowej szerokości,, koniec cytatu ...I JAK TU NIE WIERZYĆ W CUDA ...jestem już w domu mam jeszcze 3 tygodnie rehabilitacji ...i wracam do pracy do mojego kochanego lasu i do moich koni jestem szczęśliwy ...za 3 miesiące kolejne badanie ale mam nadzieję że to tylko już prewencja ....pozdrawiam wszystkich dziękuję M dziękuję Alu ....do tej pory nie rozumiem co się stało i lekarze do końca nie potrafią mi tego wyjaśnić mówią trudne słowa i kwitują to , wyjątkowo rzadki przypadek ...
gość
26-09-2012, 15:29:49

Witam,
chcialabym sie dowiedzec cos wiecej o tetniaku, czy ktos by mi mogl udzielic jakis wiad gdzie mozna leczyc a przede wszystkim gdzie mozna sie upewnic ze sie ma tetniaka??
gość
27-09-2012, 14:52:59

o tetniaku najwiecej dowiesz sie na tym forum tylko trzeba poczytac. Jest gdzies obszerny artykol gdzies tutaj. Wpisz w wyszukiwarke ne tej stronie haslo tetniak mozgu i ci wyskoczy jako pierwszy wynik zdaje sie. A najwiecej na ten temat to wiedza lekaze. Jak masz jakies podejrzenia to udaj sie do neurologa. Jesli tak po prostu profilaktycznie chcesz sie przebadac to zostaje ci pojsc prywatnie i zrobic sobie tomografie za pieniadze.
Początkująca
27-09-2012, 16:03:08

Gość 2012-09-26 12:34:54
barbara1.5 2012-09-20 21:58:46

Niestety lekrze odsyłaja nas jeden do drugiego... nadal nic nie wiemy. tydzien temu powiedzieli nam ze tylko dlatego jest na neurologi bo oiom prosil o zabranie mamy na inny oddzial...;/ jestem niezadowolona wiemy tylko tyle ze mimo iz otwiera jedno oko nie dlatego ze chce,, nic to nie znaczy poniewaz mozg spi a to jest tylko odruch jestem załamana boje sie ze zostanie w takjim stanie nikt nam nic nie chce powiedziec ciagle zbywaja . Martwie sie bardziej czasem zalamanie daje o sobie znac i nachodza glupie mysli wczoraj minal miesiac odkad walczymy o mame.bezskutecznie
Napisz w jakim mieście jest szpital, w którym leży twoja mama i co to za szpital?
gość
27-09-2012, 16:15:58

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: