Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-05-2011, 19:26:56

Do JK

Staram się często zaglądać na forum, wiem jak ważne jest wsparcie innych osó w trudnych chwilach, ja również je dostałam i to naprawdę dodało mi wtedy skrzydeł, które były mi niezmiernie potrzebne.
jeśli chcesz to pisz do mnie na maila: karolka-lka@wp.pl

Rekanalizacja - tego sowa chyba nie lubi mój lekarz prowadzący i za to jestem mu wdzięczna mówi, że nie powinnam o tym teraz myśleć. Jest dobrze nie można zakładać że coś się zmieni. Generanie chodzi o to, że operacja polegające na klasycznym otwarciu głowy są zrobione na "amen" w zasadzie na zawsze no ale i powikłania są częstsze. Emblizacja niestety wymaga kontroli już do końca życia - coś za coś niestety jak to w życiu.Choć myślę, że gdybym miała klasyczną operację to również poddawałabym się kontroli żeby być spokojną. Chodzi o to, że sprężynik mogą się z czasem ubić i worek tętniaka może się pogłębić. Nie wiem czy to zależy od tego czy podczas zabiegu uda się wypełnić całego tętniaka czy nie, bo faktem jest, że róznie z tym bywa, czasem tętniak jest trudny do emblizacji ze względu na jego budowę, szerokość szyi itp. dużo też na pewno zależy od doświadczenia operatora. mój tętniak udało się wypełnić spiralami w całości. Nie zmieni to faktu jednak, że kontrolować trzeba i już. Nie zastanawiam się co będzie za rok, dwa czy kilka lat, tego nawet zdrowy człowiek nie wie. Życie może zaskoczyć - wiemy o tym najlepiej.
A czy nie myślałaś, żeby udać się na zabieg do Polski? Ja podróżowałam z tętniakiem - fakt nie byłam jeszcze wtedy świadoma jego obecności, ale np. dwa lata temu leciałam samolotem 12 godzin i było w porządku. Może warto rozważyć?
Wiem, że żyjesz w ciągłym strachu, wiem, bo ja też to przeżyłam, embolizacja jest lekarstwem na Twoje nerwy przede wszystkim, bo bardzo trudno jest żyć i cieszyć się życiem jednocześnie myśląc żeby nic złego się nie stało. Tym bardziej, że piszesz o dziwnych i niepokojących objawach. Jeśli masz jakieś pytania o mnie nie będzie na forum to pisz proszęna maila.

Do Mateusza

Pytasz o sporty. Myślę, że jak kontrola wypadnie pomyślnie to nie będzie problemu, ale jeszcze poczekałabym na Twoim miejscu do kontroli po tych 6 miesiącach. Nie prowokuj lepiej losu, daj organizmowi trochę czasu, wysiłek to wzrost ciśnienia a jesteś świeżo po zabiegu.... uważałabym.... oczywiście najlepiej będzie jeśli zapytasz o to swojego lekarza prowadzącego, każdy przypadek jest tak naprawdę inny. Bardzo się cieszę, że należysz do grona tych którym się udało, SUPER!!! Teraz dbaj o siebie

pozdrawiam Was serdecznie,
Karolina.
gość
24-05-2011, 20:02:15

Dzięki za odpowiedź jak rozmawiałem z nimi ostatnio to powiedizeli że moge zacząc powoli trenować ale własnie sie zastanawiam powiedizano mi że cąły sie wypełnił było wszystko w porządku bede jeszcze w piątek u nich to pogadam
gość
24-05-2011, 20:07:46

Trenuje sztuki walki własnie myślałem czy powoli nie mówie zę teraz ale za miesiąc zaczac powoli trenować
gość
24-05-2011, 20:35:02

Karolinko
Dzieki ze rozjasnilas mi w szarych komorkach , bo zaczelam snuc fantazyjne przypuszczenia , ze rekanalizacja to powstanie blizniaczego w innym odcinku tetnicy. O zabiegu w Polsce mysle , mialam juz kontakt z Prof .Juszkatem z Poznania na on-line. Musialabym pojechac na konsultacje wtedy zdecydowalby.Ja pochodze z Warszawy chetnie zrobilabym porzadek z tetniakiem na Szaserow lub w szpitalu Brodnowskim. Moja siostra miala zabieg na Szaserow kilkanascie lat temu.Jestem zajeta nie mam w tym roku urlopu pracuje w szkole z niepelnosprawnymi dziecmi. Mamy zajecia podczs wakacji , takie jak w ciagu roku szkolnego. Rzeczywiscie powinnam pisac na prywatny adres, chyba nie wyrzuci mnie administracja stad.Pozdrowienia JK
gość
24-05-2011, 20:55:03

Witajcie Naleze do grona tych,ktorym sie udalo Date 11.04.2011 bede pamietala do ostatnich dni zycia W ten dzien szczescie bylo po mojej stronie Tetniak[nie wiedzialam jak wiekszosc ,ze go mam] pekl,doszlo do krwotoku podpajeczynowkowego Nie mialam czasu by myslec analizowac by sie bac Szpital jeden pozniej transport do Poznania zabieg embolizacji itd Szpital opuscilam w koncu kwietnia Wszystko zmierza w dobrym kierunku,powoli ale do przodu Pozdrawiam trzymam mocno kciuki by innym tez szczescie dopisalo Ala
gość
25-05-2011, 05:16:33

Do JK

Ja miałam zabieg właśnie na Szaserów

Pozdrawiam,
Karolina.
gość
25-05-2011, 16:12:16

Witaj , Alu, niesamowite, ze osoba po krwawieniu pisze o takim wydarzeniu osobiscie.To pierwszy raz na tym forum , dotychczas pisala rodzina, a tu taka mila niespodzianka. To dopiero poltora m-ca a Ty juz na chodzie, to cieszy i napawa optymizmem , ze nawet po wylewie, dochodzi sie szybko do zdrowia. Musisz byc niesamowicie silna. Nie wiem czy moge Ciebie meczyc ?Jesli mozesz to odpowiedz , jesli nie to moze pozniej , poczekam.Interesuje mnie w jakich okolicznosciach doszlo do pekniecia tetniaka, czy odczuwalas niepokojace , niecodzienne sygnaly, jakies napady silnego bolu glowy, co Ciebie zaniepokoilo?.Kazda uwaga, spostrzezenie moze byc pomocne dla mnie , gdyby ze mna dzialo sie cos podobnego, bede miala swiadomosc aby pojechac na pogotowie( lub byc zawieziona)Ciesze sie ze trafilas w dobre rece czy moze prof.Juszkat?. Pozdrawiam Ciebie Alu serdecznie i witaj w naszym gronie.JK
gość
25-05-2011, 17:22:13

Witam Gratuluje ze ci sie udało ;)na oddiale leżałem z Panem który miał guza mózgu po 3 dniach opercji smigał juz zdrowy jak widizałem takie rzeczy od razu mnie taka nadzieje naszła wiem ze to nie ma nic do tętniaka ale chciałem po porstu przytoczyc historie bardzo mnie to cieszy że ci się udałao ;)
Początkująca
25-05-2011, 17:31:54

Do JK Tez uwazam,ze to niesamowite,ze tak z tego wyszlam Dostalam drugie zycie Pytasz czy cos wczesniej mnie niepokoilo Niestety nic nie wskazywalo,ze cos takiego moze sie zdarzyc [Choc wazny jest fakt,ze leczylam sie juz na nadcisnienie] Okolicznosc tez nietypowa bo w nocy,obudzil mnie straszny[to delikatnie opisane]bol glowy wystapily wymioty i sztywnosc karku Dzialo sie to w nocy z sob/niedz a do szpitala trafilam w pon Mialam szczescie i trafilam na madrych ludzi Zabieg mialam wykonany w Poznaniu na ul.Szwajcarskiej Pozdrawiam
gość
25-05-2011, 18:53:06

Alu , jesli mozna wiedziec jak duzy byl tetniak, czy mialas przed operacja badanie i jakie , mnie bardzo interesuje gdyz nie wiem od czego lekarze zaczynaja tzn. jakie wykonuja badanie zanim przystapia do operacji?Czy mialas kraniotomie?, i jaki rodzaj operacji czy klipsowanie ?Jakie badanie po operacji czy tego samego dnia czy po tygodniu? dwoch? ,duzo tych pytan , ale ja tak na wszelki wypadek gdyby cos stalo sie z moim tetniakiem. Czy wiesz gdzie byl umiejscowiony w ktorej tetnicy? Dzieki za ewentualna odpowiedz. Pisz mnie wszystkie informacje usatysfakcjonuja. Pozdrawiam JK

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: