Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-05-2011, 17:10:58

Mati, szkoda ze mnie nie zaufales , nakrecasz sie, teraz na 3 dni przed zabiegiem szukasz rady innych osob. Ja przez 3 miesiace pocieszalam Ciebie zebys nie zyl w strachu , i w stresie, nie chcialam pisac o ewentualnych powiklaniach bo Ciebie to nie dotyczy, jestes mlody , powiklania w czasie embolizacji moga wystapic u starych osob. I co , lepiej czujesz sie po informacjach innych osob? , jestes spokojniejszy?, koniecznie drazysz z innymi temat powiklan? Zawiodlam sie na Tobie , wiem ze embolizacja powiedzie sie czego zycze Tobie.
gość
17-05-2011, 18:18:52

ale kto powiedizał że nie ufam ? czytałem ten temat a tu wypowiadali sieludzie po embolizacji dlatego spytałem nie ma w tym nic złego przeciez
gość
17-05-2011, 18:23:09

Do Karoliny , to juz 6 miesiecy od Twojej embolizacji , prosze napisz jak czujesz sie , czy w porzadku z tetniakiem , czy zakrzepl?, czy masz skierowanie na kolejny test?
Ja jestem tutaj juz prawie rok ze swoja pestka 5x6 mm, ale jak Tobie pisalam tu w USA obowiazuja normy od 10 mm, embolizuja dopiero takie jak Twoj.
Mam prosbe zebys poszperala i dala mi odpowiedz gdzie lezy syfon?, moze to on uniemozliwia embolizacje a nie wielkosc?, lekarze tutaj nie sa uprzejmi , nie odpowiadaja na pytania, ja nie mam do nich zaufania i tak ta moja historia wlecze sie.
5x6 mm aneurysm of the left carotid artery siphon.To jest tetniak tak polozony jak Twoj na lewej tetnicy szyjnej wewnetrznej na skrzyzowaniu ocznych, ale nie spotkalam w zadnych postach umiejscowienia syfonu, ani nie moge znalezc informacji o nim , moge domyslac sie ze to jest odcinek tetnicy?. Rozjasnij mi Karolinko w chorej glowie.Napisz jaknajwiecej o swoim samopoczuciu. Pozdrawiam JK
gość
22-05-2011, 13:26:56

Do Mattiego. Nie myśli się o takich rzeczach wszystko ma być dobrze i będzie dobrze. Ja tak myślałem pozytywnie i tak jest do chwili obecnej. Staram się myśleć, że choroba odeszła i już nie wróci. Ja jestem ponad rok po operacji tętniaka i takie myślenie pomaga. Trzeba myśleć pozytywnie nigdy negatywnie. Pozdrawiam
gość
22-05-2011, 15:21:58

Witam Tu Mateusz;)wczoraj wyszełem ze szpitala embolizacje miałem w piatek rano czuje sie w miare dobrze tylko troche kłuje mnie w głowie no i ta noga troche obolała nie miałem dzieki bogu zadnych jakispowikłań i mnie wypuscili no nie tylko mnie tam było jeszcze pare osób powiedzcie mi długo do sibie dochodziliscie po embolizacji ?
gość
22-05-2011, 17:44:58

Karolinka, czy moglabys odpowiedziec na moje pytanie , dotyczace tetniaka tetnicy wewnetrznej lewej? Skoro nie masz czasu , czy moge prosic kogos z forumowiczow o poinformowanie mnie co to jest syfon tetnicy , czy to moze nazwa czesci tetnicy? mam problemy z lekarzami , najwyrazniej nie chca embolizowac , a tetniak przysparza mi klopotow , ciagle bole wewnatrz czaszkowe, szumy , buchanie krwi w tetnicach, wszystko mnie niepokoi i znikad pomocy. Dzieki ewentualnemu forumowiczowi za informacje dotyczaca syfonu tetnicy szyjnej lewej.JK
gość
22-05-2011, 18:57:40

http://chomiak.ovh.org/rap/tt_mozg_woz/uklad_t_s_w.html

Prosze zobacz tutaj
Mateusz
gość
24-05-2011, 16:00:39

do JK

Witam,

Nie odpisywałam bo nie miałam dostępu do komputera. Wczoraj wróciłam z cudownych wakacji. Jestem już 6 miesięcy po embolizacji tętniaka 10mm, wszystko jest w porządku, nawet długa podróż samolotem nie była problemem. Kontrola 3 miesiące po zabiegu wykazała, że tętniak zakrzepił. W zasadzie żyję normalnie, głowa boli czasami, ale już coraz rzadziej. Nawet zdrowy człowiek ma bóle głowy, tylko my "tętniakowcy" łaczymy to zawsze z tętniakiem i to wywołuje lekie nerwy... Oczywiście co rok będę musiała poddawać się kontroli, aby sprawdzać stan tętniaka, czy aby się nie rekanalizowal, ale dziś żyję nadzieją, że wszystko będzie dobrze!
Pytasz o syfon... znalazłam tą nazwę w układzie tętnic wewnętrznych, jest to z tego co wyczytałam element budowy tętnic wewnętrznych tu załączam link http://chomiak.ovh.org/rap/tt_mozg_woz/uklad_t_s_w.html
Zdziwiłaś mnie informacją, że w USA embolizuja dopiero od 10mm. Ciekawe dlaczego?

Pojawiła się nowa bardzo ciekawa strona o tętniakach. znajdziecie tu wszystkie potrzebne informacje w kapsułce. Również na stronie mozna zasięgnąć internetowej porady specjalisty - polecam. Odezwij się ze swoim tematem, tam prof. Juszkat udziela konsultacji on-line
www.tetniakmozgu.pl

trzymam kciuki za wszystkich Chorych. Pamiętajcie, że musicie mocno wierzyć i nigdy się nie poddawać, to naprawdę jest niezmiernie istotne w walce z chorobą!

Pozdrawiam serdecznie,
Karolina
gość
24-05-2011, 17:14:10

Karolina
Dziekuje za odpowiedz, odkad Ciebie "nie ma" to forum jest takie jakies ozieble, Ty wnosilas nadzieje , pocieszenie , fachowe porady. Starzy "tetniakowcy " tutaj nie powracaja, cieszac sie poprawa zdrowia. Jedni wygrali innych dotknela tragedia. Na zawsze pozostanie w mojej pamieci tragedia rodziny ktora przegrala walke z tetniakiem . Pisala siostra zmarlej 23 letniej dziewczyny.Z tego forum mam dwie osoby ktore zapamietam Ciebie i Agnieszke. Obie dzielne , zyczliwe ,ujmujace bogatym wnetrzem, a jakze inne. Jaka frajda czytac , ze powiodla sie embolizacja, ze czujesz sie dobrze , a glowa faktycznie czasami boli nawet zdrowych.Mnie lekarze wmowili , ze obecnosc tetniaka wcale nie jest powodem do embolizacji. Tutaj wyklad o ewentualnych powiklaniach.Napewno to prawda, skoro zyje z tetniakiem x lat i nic nie dzieje sie zlego. To co ja przechodze dzien i noc czyli ostre szarpiace bole umiejscowione w jednej stronie czaszki, buchanie glosne krwi wcale nie pochodza od tetniaka (ich zdaniem), ale z nadcisnienia, migreny co jest logicznE. Jezeli jednak nie wiadomo o co chodzi , to zawsze chodzi o pieniadze.Inny systam ubezpieczen , inne kryteria oplat za zabiegi, podniesienie wymogow zasadnosci interwencji chirurgicznych(podniesienie norm wielkosci tetniakow do embolizacji) i ogromna biurokracja, dzieki ktorej ja juz mam dosyc wszystkich lekarzy.Najpierw lekarz musi obowiazkowo skontaktowac sie z ubezpieczycielem a istnieja dziesiatki ubezpieczalni, uzyskac zgode na wykonanie konkretnego testu/badania, dopiero skierowanie nabiera mocy.Zaplaca , zgoda jest ale tylko na to badanie.Dalej kilku specjalistow, procedura powtarza sie ubezpieczenie- lekarz kierujacy , skierowanie do specjalisty.Zaplaca ok.Do nastepnego "speca" radiologa lub neuro chirurga, znow od poczatku , jest zgoda ? ide. A ten "spec zleca np. rezonans- pyta Insurance- zgoda -robie.Trwa takie czekanie na odpowiedz Insurance czasami 2-tygodnie na kazde zlecone badanie, nawet kazda wizyte . Chodzi o kase trzeba przejsc przez geste sito, niepotrzebnie nie beda wydawac kasy , jesli komus tetniak dokucza musi byc udowodnione klinicznie przez "specow" a nie moje widzimisie.Poki co w Polsce jeszcze NFZ placi i nie staje okoniem. Karolina , nie rozumiem co to znaczy rekanalizacja i juz boje sie na zapas. Co ewentualnie moze przydarzyc sie zakrzepnietemu tetniakowi w Twoim przypadku? Tak dawno nie mialam wiesci od starego " gangu", ze serce moje raduje sie ze spotkania z Toba.Czy pamietasz jaka nadzieje wlala w moja obolala glowe Anna, sugerujac farmakologiczne leczenie tetniaka? Pozdrawiam serdecznie jak tylko potrafie ale naprawde serdecznie Ciebie Karolinko i jeszcze tamte nasze "tetniaczki" zembilizowane i zaklipsowane, badzcie zdrowe i powracajcie tutaj , piszcie co u was slychac.JK
gość
24-05-2011, 17:25:30

Witam
to już 4 dzień jak jestem po zabiegu oprócz nogi obolałej po wkłuciu czuje sie w miare dobrze głowa boli ale mówili ze prze zjakis czas tak będzie ,zrobiono mi po zabegu kontrolna angiografie i wykazała całkowity brak napływu cieniującej krwi ...kolejną mam za 6 miesiecy nie moge sie doczekać powrotyu na treningi zgubie troche sadełka Karolino powiedż mi prosze czy uprawiasz jakieś sporty ?bo tak myśle kiedy bedzie najl;pek zaczać biegać pozdrawiam wszystkich ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: