Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-01-2011, 18:28:09

rozumiem że wykryłaś tętniaka jak był mniejszy i przez te 9 lat urusł do 0.5mm,jak się o nim dowiedziałąś.mój tętniak ma 0.2 ale lekarz powiedział żę może taki już zostać i się niepowiększać a małe tętniaki raczej niepękają
Początkująca
25-01-2011, 21:16:52

WItam,

Ja mialam embolizacje poltora tygodnia temu, a w poniedzialek wracam do pracy. Powiedziano mi, ze moge zostac na zwolnienieu do miesiacu, jakkolwiek wiekszosc pacjentow po embolizacja wraca do pracy szybciej . Mozesz mi podac prosze kontakt do siebie?

Moj email : signsign@gazeta.pl

Dziekuje

Gość 2011-01-24 17:54:23 Witam. a jak długo byłeś na zwolnieniu lekarskim? Ja jestem miesiąc po embolizacji i lekarz jeszcze nie pozwala mi iść do pracy. Pozdrawiam.
gość
25-01-2011, 21:48:26

Tak ja od 2000 wiedziałam że mam jak zrobiłam TK po wizytach u pani neurolog która mnie na migrene leczyła.Tk zrobiłam w Tychach i tam już mi powiedziali że to tętniak tylko że trzeba go kątrolowac i tak potem co rok Tk
gość
25-01-2011, 21:50:01

Tak ja od 2000 wiedziałam że mam jak zrobiłam TK po wizytach u pani neurolog która mnie na migrene leczyła.Tk zrobiłam w Tychach i tam już mi powiedziali że to tętniak tylko że trzeba go kątrolowac i tak potem co rok Tk
gość
25-01-2011, 21:52:21

Gość 2011-01-25 22:50:01 Tak ja od 2000 wiedziałam że mam jak zrobiłam TK po wizytach u pani neurolog która mnie na migrene leczyła.Tk zrobiłam w Tychach i tam już mi powiedziali że to tętniak tylko że trzeba go kątrolowac i tak potem co rok Tk
do 2009
gość
28-01-2011, 11:25:59

Witam. Mam pewien problem u mojej mamy zdiagnozowali tętniaka olbrzymiego (45mm)u podstawy czaszki przy rdzeniu kręgowym mam pytanie czy może ktoś się orientuje gdzie i czy można yo jakoś wyleczyć pozdrawiam.
gość
28-01-2011, 16:59:39

Bardzo zaniepokoilam sie sytuacja Twojej mamy,czy lekarz ktory ogladal wynik badania nie podjal natychmiastowej decyzji wspolnie z mama co do leczenia? Powinien zaproponowac embolizacje jezeli nie ma przeciwwskazan. Embolizacje wykonuje sie nieinwazyjna metoda przez naciecie tetnicy udowej i wprowadzenie do tetnicy mozgowej materialu wypelniajacego tetniak zabezpieczajac go przed peknieciem . Material wypelniajacy wykonany jest ze szlachetnego metalu irydu, platyny, sa to cieniutkie delikatne druciki wygladem podobne do wlosow anielskich.Po wypelnieniu tetniak jest wylaczony z krwiobiegu tetniczego. To jest tetniak olbrzym , takiej wielkosci jest pileczka ping-pongowa. Nie czekajcie dluzej obie panie prosze was , natychmiast prosze udac sie do neurologa i zeby nie czekac dlugo na wizyte prosze isc prywatnie. Czekam na odpowiedz czuje sie odpowiedzialna w jakims stopniu. Moj tetniak to pestka.
pozdrawiam Jadzia.
gość
29-01-2011, 20:06:29

Witam wszystkich! Długo się nie odzywałam ale świeta i zle sie czułam. Do JK - jestem po angioTK i niestety wszytko tylko sie potwierdziło. W ten wtorek bylam z wynikiem u prowadzącego mnie lekarza i chociaż tetniak ma między 3 a 4 mm on namawia mnie na natychmiastową operacje zaklipsowania. Lokalizacja nie bardzo pozwala na wypełnienie go od środka. W środę mam pojawić się w szpitalu i wyznaczyć termin operacji. Bardzo sie boje i nie wiem czy się zdecydję tak szybko. W ogóle nie wiem co o tym myśleć. Lekarz mówi ,że nie powinnam czekać, gdyż w każdej chwili może dojść do pęknięcia i podobno nie ma to znaczenia jakiej wielkości jest tętniak. Często pękają podczas snu i żle to sie kończy. JK - dlaczego z twoim tętniakiem tak zwlekają , na co czekaja, czy cos konkretnego ci powiedzieli czym jest spowodowane takie czekanie. Odezwij się proszę! Po środzie ja też się odezwę. Możliwe, że skonsultuje to jeszcze z innym neurochirurgiem. Jedna diagnoza i decyzja to chyba za mało w tak poważnej sprawie. Pozdrawiam wszystkich cieplutko. Marzena
gość
30-01-2011, 01:24:27

Witaj Marzenko tak czekalam az odezwiesz sie.Zmartwilam sie ze decyduja sie wykonac operacje kraniotomii , ale to neurochirurdzy decyduja to oni operuja a nie my.Skoro embolizacja jest niemozliwa trzeba zdecydowac. Moj tetniak jest w latwo dostepnym miejscu , lecz tu gdzie mieszkam embolizacje wykonuja od 7 mm, twierdza ze moj nie peknie, tylko kto poniesie konsekwencje jesli zdarzy sie wylew?, ja!
Daje tobie link kraniotomii, o ile jestes odwazna i silna nerwowo, moze lepiej niech ktos z rodziny obejrzy.
Napisz po wizycie czy ustalona data operacji.
http://neurochirurgia.2p.pl index.html?mp.=52
Pozdrowienia JK
gość
01-02-2011, 15:52:46

Gość 2010-09-08 16:25:53 Niestety wykazalas się nieznajomością tematu. Poczytaj w internecie wiecej na ten temat , a dowiesz się jakimi zasadami musza kierowac się neurochirurdzy zanim zdecyduja się na leczenie tetniaka. Wiek chorego ma bardzo duze znaczenie, zwłaszcza ze osoby np. po 70 maja slabe tetnice mozgowe, wazny jest stan ogolny chorego , obciążenie chorobami np. cukrzyca, dlugotrwale nadciśnienie powodujące zmiany w sercu,, krazeniu itp. Operacja na mozgu to nie wyciecie wyrostka robaczkowego. To bardzo powazny zabieg nierzadko kończący się powikłaniami np. paraliz. Zanim zdecyduja się na leczenie niepękniętego tetniaka musza ocenic to wszystko o czy pisze. Indywidualnie ocenia chorego , czy ryzyko jest zbyt duze do jego stanu, czy można zaryzykowac. Zbyt dosłownie odebrałaś to, co ten lekarz napisal, bo byly to ogolne zasady, których musza przestrzegac.

http://neurochirurgia.2p.pl/pacjent.html?numer=

Pozdrawiam.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: