Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
23-12-2010, 08:11:16

Chcialabym dopytac czy do zabiegu embolizacji rowniez golą głowę? przecież wkłuwają sie przez udo?
chyba, ze to zabezpieczenie na wypadek komplikacji i koneicznosci otwarcia glowy?

Gość 2010-11-06 22:38:30 Do K 30. Juz niedlugo za 2 tygodnie bedziesz szczesliwa po embolizacji i przestaniesz sie denerwowac bedziesz miala wszystko za soba , okres rekonwalescencji przebiegnie szybko. Jestes mloda , zdrowa , silna wiec pojdzie latwo i bez problemow. W jakim miescie bedziesz miala operacje?. Moj tetniak jest o polowe mniejszy niz Twoj a "ujawnil" sie podczas badania na pogotowiu Mra szyi,mialam objawy jak po wylewie ale okazalo sie ze nie pekl. Czy ktos z Twojej rodziny moze dac nam jakas wiadomosc o Twoim samopoczuciu np. w 3-4 dobie po operacji czy bedziemy czekac na informacje od Ciebie?Pozdrawiam i trzymam kciuki JK
Początkująca
23-12-2010, 08:53:54

Do K. oraz zdiwewczyny, która ma 28 lat, czy moglybyscie mi podac namiar mailowy na siebie?Z gory dziekuje

Gość 2010-10-08 16:25:41 Witam wszystkich na forum.
Chciałabym się z Wami podzielić przeżyciami z ostatnich dwóch tygodni a dokładnie od 21.09-wtedy to się stało i życie przewróciło się do góry nogami... Mój mąż (31 letni pełen życia facet jeżdżący na nartach, chodzący regularnie na siłownie i basen-jednym słowem okaz zdrowia)na chwilę stracił przytomność, potem okropny ból głowy i paraliż jednej nogi(który ustąpił po ok 1h)-karetka, szpital, tomografia i straszna diagnoza-krwotok podpajęczynówkowy....Został natychmiast przewieziony na neurochirurgię gdzie angiografia potwierdziła wylew z pęknietego zaledwie 5 mm tętniaka. Na drugi dzień o godz 22 rozpoczęła się operacja (chwała leakrzom, że dotrzymali zalecanego czasu wykonania operacji zaklipsowania tętniaka do 48h od wylewu), która trwała ponad 6 godz-to była najdłuższa i najstraszniejsza noc w moim życiu, którą spędziłam pod salą operacyjną w oczekiwaniu na wyjście lekarza, który owszem poinformował mnie o zakończeniu zabiegu ale nie zagwarantował CZY i w jakim stanie się mąż obudzi... I znów to straszne czekanie...Obudziłł się, poznał mnie, uśmiechnął i mimo, że lakarze przewidywałi paraliż, niedowłady, zaburzenia wzroku, rozumienia, mowy-nic z tych strasznych rzeczy się nie stało!!!! Owszem kolejne dni były okropne-mąż budził się i zasypiał, miał tzw zaburzenia krytycyzmu sytuacji czyli chciał iść do domu bo uważał, że nic mu nie jest, miał problemy z pamięcią bieżącą, był oschły i niespokojny, bardzo spuchła mu głowa i buzia po stronie operacji. Cały czas było ryzyko powikłań w postaci skurczu naczyń, wodogłowia, zawału mózgu. I każdy dzień, każda godzina to czekanie w strachu.... Ale po tygodniu przenieśli go z neurochirurgii na neurologię bo stan się poprawiał z każdym dniem a tam przewidywali okres rehabilitacji 3 tyg. To było tydzień temu-dziś mój mężuś chodzi, śmieje się, je jakby rok jedzenia nie widział, rozmawia, wszystko pamięta, nie ma problemu z koncetracją-psycholog i lekarze są bardzo zadowoleni z jego stanu i we wtorek WRACA DO DOMU!!!! Piszę o tym wszystkim bo wiem po sobie, że ludzie którzy wchodzą na tą stronę nie szukają sensacji tylko informacji a przede wszystkim POCIESZENIA, że będzie dobrze! Ja po lekturze wypowiedzi na forum jeszcze bardziej się załamałam, bo w większości są tu tragicznie kończące się historie, I nie wiem czy to dlatego, że tylko tacy ludzie piszą a tym co się udaje już tu nie zaglądają i nie dzielą się radosnymi wieściami... W każdym razie mojemu mężowi się udało (już nie chce nawet myśleć, że coś będzie nie tak) i życzę wszytkim, których ta okropna choroba spotkała oraz tym, których bliscy walczą z tętniakiem aby wierzyli,że im też się uda!
Dziękuję Bogu i chirurgowi z neurochirurgii w Krakowie za ocalenie mojego męża....
gość
23-12-2010, 10:15:46

Do A.
do zabiegu embolizacji nie goli się głowy.
Mój adres karolka-lka@wp.pl

Pozdrawiam i życzę wszystkim Spokojnych Świąt, siły i wytrwałości ale przede wszystkim odwagi by dzielnie przezwyciężać wszystkie przeciwności losu, aby przyszły rok rozwiązał pomyślnie wszelkie problemy.
K.
gość
23-12-2010, 18:28:35

Do MS, czy odebralas wynik z angiotomografu?, jesli mozesz to napisz czy Twoj tetniak 4 mm pozostaje taki sam. Ja mialam badanie MRA mozgu bez kontrastu 24 listopada i niestety w porownaniu z badaniem z czerwca br. zwiekszyl sie , teraz wykazuja w odczycie 5x6mm a bylo 5mm. Niby niewiele a jednak. Nie kaza martwic sie , a ja mam coraz czestsze klucia w lewej polowie glowy i tak jestem napieta ze trudno mi skupic sie na codziennych czynnosciach.
Skladam Tobie i innym chorym i rekonwalescentkom zyczenia pogodnych i w miare spokojnych Swiat Bozego Narodzenia . JK
gość
23-12-2010, 18:29:57

Do MS, czy odebralas wynik z angiotomografu?, jesli mozesz to napisz czy Twoj tetniak 4 mm pozostaje taki sam. Ja mialam badanie MRA mozgu bez kontrastu 24 listopada i niestety w porownaniu z badaniem z czerwca br. zwiekszyl sie , teraz wykazuja w odczycie 5x6mm a bylo 5mm. Niby niewiele a jednak. Nie kaza martwic sie , a ja mam coraz czestsze klucia w lewej polowie glowy i tak jestem napieta ze trudno mi skupic sie na codziennych czynnosciach.
Skladam Tobie i innym chorym i rekonwalescentkom zyczenia pogodnych i w miare spokojnych Swiat Bozego Narodzenia . JK
gość
23-12-2010, 20:46:38

witam..
moj kuzyn zostal przwewieziony do szpitala przed wczoraj. okazalo sie ze ma tetnaiak mozgu, i napekl mu, ale nie pekl . usuneli go, ale jego stan jest krytyczny ;( czy on przezyje ? jakie sa szanse?
z tego co ja wiem, jak narazie zyja za niego aparatury ;(
gość
24-12-2010, 12:55:08

Życzę wszystkim pogodnych, radosnych świąt a przede wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia
Wesołych świąt:)

Arek 17 lat
Początkująca
25-12-2010, 22:03:29

W poniedzialek ide do szpitala na tomografie i maja zdecydowac, ktora metoda bedzie wykonany zabieg...Modle sie aby moj tetniak nadawal sie do embolizacji. Wierze,ze wszytko bedzie dobrze skoro dowiedzialam sie o tym swinstwie na takim etapie, czyli przed peknieciem,a wiem,ze mialam duzo szczescia!
Pozdrawiam swiatecznie!
gość
28-12-2010, 18:26:19

Do A, czy masz juz wynik tomografii i czy wiesz juz cos wiecej o swojej embolizacji, daj nam znac na forum.
gość
01-01-2011, 18:58:53

Witam wszystkich w Nowym Roku, zycze zdrowia i pomyslnosci Wam i Waszym rodzinom.
Mam pytanie gdyz ostatni wpis ukazuje sie z dnia 28 12 10. Od 5 dni nie otwieraja sie kolejne strony ostatnia136. Co sie dzieje albo nikt nie pisze od pieciu dni co wydaje sie niemozliwe albo juz nie wiem co sie stalo. Bardzo prosze o wiadomosc bedzie to dla mnie znak ze wszystko jest w porzadku, a jesli nie to prosze o odpowiedz na maila JadwigaKeska711@yahoo.com. JK

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Operacja dyskopatii szyjnej
Miał ktoś ostatnoo u dr. Baranowskiej w Stocerze ,jak opinie ?
Reklama: