Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4113)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
23-12-2010, 08:11:16

Chcialabym dopytac czy do zabiegu embolizacji rowniez golą głowę? przecież wkłuwają sie przez udo?
chyba, ze to zabezpieczenie na wypadek komplikacji i koneicznosci otwarcia glowy?

Gość 2010-11-06 22:38:30 Do K 30. Juz niedlugo za 2 tygodnie bedziesz szczesliwa po embolizacji i przestaniesz sie denerwowac bedziesz miala wszystko za soba , okres rekonwalescencji przebiegnie szybko. Jestes mloda , zdrowa , silna wiec pojdzie latwo i bez problemow. W jakim miescie bedziesz miala operacje?. Moj tetniak jest o polowe mniejszy niz Twoj a "ujawnil" sie podczas badania na pogotowiu Mra szyi,mialam objawy jak po wylewie ale okazalo sie ze nie pekl. Czy ktos z Twojej rodziny moze dac nam jakas wiadomosc o Twoim samopoczuciu np. w 3-4 dobie po operacji czy bedziemy czekac na informacje od Ciebie?Pozdrawiam i trzymam kciuki JK
Początkująca
23-12-2010, 08:53:54

Do K. oraz zdiwewczyny, która ma 28 lat, czy moglybyscie mi podac namiar mailowy na siebie?Z gory dziekuje

Gość 2010-10-08 16:25:41 Witam wszystkich na forum.
Chciałabym się z Wami podzielić przeżyciami z ostatnich dwóch tygodni a dokładnie od 21.09-wtedy to się stało i życie przewróciło się do góry nogami... Mój mąż (31 letni pełen życia facet jeżdżący na nartach, chodzący regularnie na siłownie i basen-jednym słowem okaz zdrowia)na chwilę stracił przytomność, potem okropny ból głowy i paraliż jednej nogi(który ustąpił po ok 1h)-karetka, szpital, tomografia i straszna diagnoza-krwotok podpajęczynówkowy....Został natychmiast przewieziony na neurochirurgię gdzie angiografia potwierdziła wylew z pęknietego zaledwie 5 mm tętniaka. Na drugi dzień o godz 22 rozpoczęła się operacja (chwała leakrzom, że dotrzymali zalecanego czasu wykonania operacji zaklipsowania tętniaka do 48h od wylewu), która trwała ponad 6 godz-to była najdłuższa i najstraszniejsza noc w moim życiu, którą spędziłam pod salą operacyjną w oczekiwaniu na wyjście lekarza, który owszem poinformował mnie o zakończeniu zabiegu ale nie zagwarantował CZY i w jakim stanie się mąż obudzi... I znów to straszne czekanie...Obudziłł się, poznał mnie, uśmiechnął i mimo, że lakarze przewidywałi paraliż, niedowłady, zaburzenia wzroku, rozumienia, mowy-nic z tych strasznych rzeczy się nie stało!!!! Owszem kolejne dni były okropne-mąż budził się i zasypiał, miał tzw zaburzenia krytycyzmu sytuacji czyli chciał iść do domu bo uważał, że nic mu nie jest, miał problemy z pamięcią bieżącą, był oschły i niespokojny, bardzo spuchła mu głowa i buzia po stronie operacji. Cały czas było ryzyko powikłań w postaci skurczu naczyń, wodogłowia, zawału mózgu. I każdy dzień, każda godzina to czekanie w strachu.... Ale po tygodniu przenieśli go z neurochirurgii na neurologię bo stan się poprawiał z każdym dniem a tam przewidywali okres rehabilitacji 3 tyg. To było tydzień temu-dziś mój mężuś chodzi, śmieje się, je jakby rok jedzenia nie widział, rozmawia, wszystko pamięta, nie ma problemu z koncetracją-psycholog i lekarze są bardzo zadowoleni z jego stanu i we wtorek WRACA DO DOMU!!!! Piszę o tym wszystkim bo wiem po sobie, że ludzie którzy wchodzą na tą stronę nie szukają sensacji tylko informacji a przede wszystkim POCIESZENIA, że będzie dobrze! Ja po lekturze wypowiedzi na forum jeszcze bardziej się załamałam, bo w większości są tu tragicznie kończące się historie, I nie wiem czy to dlatego, że tylko tacy ludzie piszą a tym co się udaje już tu nie zaglądają i nie dzielą się radosnymi wieściami... W każdym razie mojemu mężowi się udało (już nie chce nawet myśleć, że coś będzie nie tak) i życzę wszytkim, których ta okropna choroba spotkała oraz tym, których bliscy walczą z tętniakiem aby wierzyli,że im też się uda!
Dziękuję Bogu i chirurgowi z neurochirurgii w Krakowie za ocalenie mojego męża....
gość
23-12-2010, 10:15:46

Do A.
do zabiegu embolizacji nie goli się głowy.
Mój adres karolka-lka@wp.pl

Pozdrawiam i życzę wszystkim Spokojnych Świąt, siły i wytrwałości ale przede wszystkim odwagi by dzielnie przezwyciężać wszystkie przeciwności losu, aby przyszły rok rozwiązał pomyślnie wszelkie problemy.
K.
gość
23-12-2010, 18:28:35

Do MS, czy odebralas wynik z angiotomografu?, jesli mozesz to napisz czy Twoj tetniak 4 mm pozostaje taki sam. Ja mialam badanie MRA mozgu bez kontrastu 24 listopada i niestety w porownaniu z badaniem z czerwca br. zwiekszyl sie , teraz wykazuja w odczycie 5x6mm a bylo 5mm. Niby niewiele a jednak. Nie kaza martwic sie , a ja mam coraz czestsze klucia w lewej polowie glowy i tak jestem napieta ze trudno mi skupic sie na codziennych czynnosciach.
Skladam Tobie i innym chorym i rekonwalescentkom zyczenia pogodnych i w miare spokojnych Swiat Bozego Narodzenia . JK
gość
23-12-2010, 18:29:57

Do MS, czy odebralas wynik z angiotomografu?, jesli mozesz to napisz czy Twoj tetniak 4 mm pozostaje taki sam. Ja mialam badanie MRA mozgu bez kontrastu 24 listopada i niestety w porownaniu z badaniem z czerwca br. zwiekszyl sie , teraz wykazuja w odczycie 5x6mm a bylo 5mm. Niby niewiele a jednak. Nie kaza martwic sie , a ja mam coraz czestsze klucia w lewej polowie glowy i tak jestem napieta ze trudno mi skupic sie na codziennych czynnosciach.
Skladam Tobie i innym chorym i rekonwalescentkom zyczenia pogodnych i w miare spokojnych Swiat Bozego Narodzenia . JK
gość
23-12-2010, 20:46:38

witam..
moj kuzyn zostal przwewieziony do szpitala przed wczoraj. okazalo sie ze ma tetnaiak mozgu, i napekl mu, ale nie pekl . usuneli go, ale jego stan jest krytyczny ;( czy on przezyje ? jakie sa szanse?
z tego co ja wiem, jak narazie zyja za niego aparatury ;(
gość
24-12-2010, 12:55:08

Życzę wszystkim pogodnych, radosnych świąt a przede wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia
Wesołych świąt:)

Arek 17 lat
Początkująca
25-12-2010, 22:03:29

W poniedzialek ide do szpitala na tomografie i maja zdecydowac, ktora metoda bedzie wykonany zabieg...Modle sie aby moj tetniak nadawal sie do embolizacji. Wierze,ze wszytko bedzie dobrze skoro dowiedzialam sie o tym swinstwie na takim etapie, czyli przed peknieciem,a wiem,ze mialam duzo szczescia!
Pozdrawiam swiatecznie!
gość
28-12-2010, 18:26:19

Do A, czy masz juz wynik tomografii i czy wiesz juz cos wiecej o swojej embolizacji, daj nam znac na forum.
gość
01-01-2011, 18:58:53

Witam wszystkich w Nowym Roku, zycze zdrowia i pomyslnosci Wam i Waszym rodzinom.
Mam pytanie gdyz ostatni wpis ukazuje sie z dnia 28 12 10. Od 5 dni nie otwieraja sie kolejne strony ostatnia136. Co sie dzieje albo nikt nie pisze od pieciu dni co wydaje sie niemozliwe albo juz nie wiem co sie stalo. Bardzo prosze o wiadomosc bedzie to dla mnie znak ze wszystko jest w porzadku, a jesli nie to prosze o odpowiedz na maila JadwigaKeska711@yahoo.com. JK

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: