Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-12-2010, 20:16:46

Wszystko będzie dobrze ja jestem po zabiegu chirurgicznym tętniaka. Mineło już 10 miesięcy i jest ok. Myśl pozytywnie, wiem trudno jest tak myśleć w tej sytuacji ale trzeba być dobrej myśli bo wysztko będzie dobrze ja tak myślałem i myśle nadal. Polecam Klinika Neurochirurgii Kraków ul. Botaniczna 3. Lekarze i opieka to profesjonaliści
gość
19-12-2010, 21:06:00

Do dziewczyny, 30 lat, która mam dwa tętniaki.

Ja w listopadzie miałam embolizcję tętniaka tętnicy szyjnej wew. 10mm. Bałam się potwornie, tętniak leży za prawym okiem.
Wiem co czujesz wiem, że wczoraj zawalił Ci się świat, ciężko będzie Cię komuś pocieszyć, bo masz teraz w głowie tylko czarne myśli. Jednak MUSISZ uwierzyć, że może być dobrze, na tym forum jest wiele osób, którym się udało, ja też jestem tego przykładem.
Musisz tylko trafić w ręce naprawdę dobrych lekarzy i pozwolić im działać.
Ja też mam 30 lat i też potwornie się bałam jak usłyszałam tą potworną diagnozę, a dziś już nie budzę się z walącym jak młot sercem ze strachu.... U Ciebie też wszystko będzie dobrze, zobaczysz!
Poczytaj moje wcześniejsze wypowiedzi od maja tego roku, opisywałam tam swoją historię, mam nadzieję, że choć troszkę Ci to pomoże, a jeśli nie to pisz, oczywiście wszyscy będziemy Cię tu wspierać, bo wszyscy tak samo jak Ty przez to przechodziliśmy lub przechodzimy.
Nie możesz popadać w panikę. Przede wszystkim nie dźwigaj ciężarów, nie przemęczaj się i nie stresuj (wiem, że z tym ostatnim może być trudno, ale rób wszystko co możesz). Trzymam za Ciebie mocno kciuki!!!

Pozdrawiam,
K.
gość
19-12-2010, 21:39:28

witam mam pare pytań odnośnie mamy.... w w srode miała operacje zaklipsowania gluchego tetniaka operacja przebiegala bez komplikacji jak twierdza lekarze . po operacji (dokladnie dobe po) mamie dziś juz 5 doba po operacji lezy na sali jeszcze nie wstawała jutro maja odpiać jej cewnik i moze pozwola jej wstac. moje pytania są takie ze mama pamieta rzeczy przed opercji daty urodzin znajomych jakies wydarzenia no wszytsko ale jak sie jej pyalam 2 dni temu jak ma na imie wnuczka a moja córka zaczeła płakac i nie wiedziała wiedziała tylko na jaka litere jest jej imie . chciałam zapytac czy to normalne ze mama nie zadaje zadnych pytan kompletnie zero o nic nie pyta pytałam sie jej ost dlaczego sie o nic nie pyta to odpowiedziała "no ale o co mam pytac"nie usmiecha sie wogole patrzy w jeden punkt mowi o rzeczach ktore nie mialy miejsca np swieci slonce a ona mowi ze burza ze pada deszcz zmienil sie jej tez sposob jaki mowi bardzo spokojny i powolny wczesniej mowil innaczej . prosze o jakies wyjasnienia

A.G
gość
19-12-2010, 21:51:01

Bądź spokojna, jest duża szansa, że mama wróci do "normalności". Jak przejrzysz to forum to zauważysz, że bardzo często tak się dzieje jak w przypadku Twojej mamy. To jest bardzo świeża sprawa, potrzeba czasu, aby wszystko się zagoiło, są podrażnione naczynia mózgowe, to była bardzo poważna operacja, najważniejsze, że mama ją przeżyła. Obserwuj mamę, ale nie ponaglaj, nie naciskaj, nie denerwuj się na nią jak nie pamięta wszystkich szczegółów, daj jej po prostu czas...
K.
gość
20-12-2010, 07:43:06

Witam
Niestety embolizacja mojego brata nie udała się. Juz po angiografi stwierdzono ze brat ma pewna anomalię naczyń - bardzo rzadko spotykaną i na tym wszystkim jeszcze jest umiejscowiony tętniak. Mimo podjętej próby - przerwano zabieg ze względu na bardzo duze ryzyko udaru. Radiolog który się tego podjął jest jednym z najlepszych specjalistów więc myslę że ten temat jest juz zamknięty.
Niestety ze wzgledu na tę anomalię tradycyjna metoda klipspwania tez stoi pod znakiem zapytania.
Nie chcemy się poddać, tętniak nie jest mały i nie można tak z nim zyć. Dlatego będziemy szukać chocby w całej Polsce najlepszego neurochirurga który pomoże bratu
Zwracam się zatem do wszystkich którzy znają lekarzy zajmujących się klasyczną metoda klipsowania i mają w tym bardzo duże doświadczenie. Bardzo proszę wszystkich o pisanie tutaj na forum lub na maila: assantea@wp.pl
Święta nie czekaja nas niestety wesołe.... a taką mielismy wszyscy nadzieję...
gość
20-12-2010, 12:40:35

Właśnie napisałam do Ciebie na maila.
K.
gość
21-12-2010, 02:42:53

Do pani AG, wiele takich podobnych reakcji organizmu po operacjach tetniakow jest udzialem innych pacjentow. Zachowanie Twojej mamy jest usprawiedliwione, gdyz mozg przeszedl traume i potrzeba czasu na przebycie rekonwalescencji i rehabilitacji . Niektorzy pacjenci sa bardzo pobudliwi i nieraz agresywni , Twoja mama jest spokojna , dla Ciebie az za bardzo. To jest reakcja mozgu po przebytej operacji , mimo ze nie bylo wylewu jednak nawet delikatne otwarcie czaszki powoduje traume a efektem jest amnezja. Czasowa gdyz pamiec wroci, gdy mozg ukoi sie. Zycze mamie powrotu do pelnej formy i calkowitego wyzdrowienia.JK
Początkująca
21-12-2010, 20:37:18

K. Dziekuje Ci za slowa otuchy...Mam andzieje, ze moje dwa tetniaki dadza sie zoperowac...dzis trosyke lepiej, choc zaprzyjaznilam sie z Nervosoloem, bo jestem klebkiem nerwow...

Czy ktos slyszal o neurochirurgu Dr Berezie z Wroclawia operujacym metoda embolizacji? Jakie macie doswiadczenia?

Czy moglabym prosic o informacje o konkretnie o nazwisko lekarza operujacego w Poznaniu na Przybyszewskiego?

Jakie jeszcze znacie osrodki, w ktorych zabiegi wykonuje sie metoda embolizacji?

Z gory dziekuje

Gość 2010-12-19 22:06:00 Do dziewczyny, 30 lat, która mam dwa tętniaki.

Ja w listopadzie miałam embolizcję tętniaka tętnicy szyjnej wew. 10mm. Bałam się potwornie, tętniak leży za prawym okiem.
Wiem co czujesz wiem, że wczoraj zawalił Ci się świat, ciężko będzie Cię komuś pocieszyć, bo masz teraz w głowie tylko czarne myśli. Jednak MUSISZ uwierzyć, że może być dobrze, na tym forum jest wiele osób, którym się udało, ja też jestem tego przykładem.
Ja też mam 30 lat i też potwornie się bałam jak usłyszałam tą potworną diagnozę, a dziś już nie budzę się z walącym jak młot sercem ze strachu.... U Ciebie też wszystko będzie dobrze, zobaczysz!
Poczytaj moje wcześniejsze wypowiedzi od maja tego roku, opisywałam tam swoją historię, mam nadzieję, że choć troszkę Ci to pomoże, a jeśli nie to pisz, oczywiście wszyscy będziemy Cię tu wspierać, bo wszyscy tak samo jak Ty przez to przechodziliśmy lub przechodzimy.
Nie możesz popadać w panikę. Przede wszystkim nie dźwigaj ciężarów, nie przemęczaj się i nie stresuj (wiem, że z tym ostatnim może być trudno, ale rób wszystko co możesz). Trzymam za Ciebie mocno kciuki!!!

Pozdrawiam,
K.
Początkująca
21-12-2010, 21:12:25

K. Dziekuje Ci za slowa otuchy...Mam andzieje, ze moje dwa tetniaki dadza sie zoperowac...dzis trosyke lepiej, choc zaprzyjaznilam sie z Nervosoloem, bo jestem klebkiem nerwow...

Przekierowano mnie do lekrza stosujacego embolizacje....

Czy ktos slyszal o neurochirurgu Dr Berezie z Wroclawia operujacym ta metoda? Jakie macie doswiadczenia?

Jakie osrodki i ajkich lekarzy polecacie, ktorzy operuja ta metoda? MOze macie jakies namiary?
Jakie jeszcze znacie osrodki, w ktorych zabiegi wykonuje sie metoda embolizacji?

Z gory dziekuje
Gość 2010-12-19 22:06:00 Do dziewczyny, 30 lat, która mam dwa tętniaki.

Pozdrawiam,
K.
gość
22-12-2010, 12:47:41

Gość 2010-12-19 21:16:46
Polecam Klinika Neurochirurgii Kraków ul. Botaniczna 3. Lekarze i opieka to profesjonaliści

Mojemu ś.p tacie (51l) pękną tętniak, dostał wylewu krwi do mózgu i "profesjonaliści" z Botanicznej nic nie poradzili chcieli wnętrzności i tyle bo miał je jak to powiedział "profesjonalista" - "serce, wątroba, nerki, płuca są w bardzo dobrym stanie", po wczesniejszym powiedzeniu, że jest jeszcze jakaś nadzieja.Tata zostawił nas samych na tym świecie bo mama zmarła przy porodzie mojej najmłodszej siosty, która ma obecnie 11 lat.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: