Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-12-2010, 20:24:56

Do corci, nie zwrocilam uwagi na Twoja sugestie zalozenia mamie klipsa metoda przez pachwine. Otoz przez pachwine robi sie embolizacje, zabezpiecza sie niepekniety tetniak zwojem drucikow ze szlachetnego metalu , to jest cieniutki zwoj irydowy , tytanowy w zaleznosci jaki dany szpital posiada , maja tez platynowe.Metoda kraniotomii czyli poprzez delikatne otwarcie czaszki pozwala na zalozenie klipsa czego nie da zrobic sie przez pachwine. Obie metody sa sprawdzone i obie rokuja udana operacje maja na celu wylaczenie tetniaka z krwioobiegu i zabezpieczeniem przed peknieciem i wylewem. Jutro trzymamy kciuki za mame , wszyscy tutaj zagladajacy. Badz dobrej mysli JK
gość
02-12-2010, 20:43:24

naprawde bardzo pani dziekuje :)

podtrzymuje mnie pani na duchu !!

wierze ze wszystko dobrze sie skonczy

a wiara czyni CUDA !!
gość
03-12-2010, 12:41:07

Bardzo dziękuję JK za miłe słowa.
Chętnie będę udzielała na forum informacji, dzieliła się moimi spostrzeżeniami, w miarę możliwości doradzała. Wiem co oznacza diagnoza "tętniak", wiem, że w jednej chwili wali się wtedy całe życie, ale chcę też dać wiarę , że może być dobrze, że to wcale nie oznacza najgorszego. Choć mój tętniak został zembolizowany, nie zmienia to faktu, że każde badanie kontrolne będzie dla mnie dużym przeżyciem, czy oby wszystko jest dobrze...z pewnością po każdym zabiegu embolizacji czy też operacji potrzeba troszkę czasu, aby wrócić do normalności, mam tu na myśli głównie nastawienie psychiczne.
Zachęcam wszystkich, którzy są po zabiegach, operacjach, aby zaglądali na to forum i opisywali swoje doświadczenia związane z tą chorobą. Naprawdę wiele ludzi jest po operacjach, embolizacjach, tylko nie zaglądają tu bo wszystko kończy się dobrze i wracają do normalności. Dlatego częściej można spotkać się tu ze strachem i obawą czy się uda. UDA SIĘ! Wielu ludziom się udaje! Pamiętajcie o tym!
JK - a jak u Ciebie na dziś sprawy wyglądają, czy dobrze pamiętam, że Twój tętniak mam 5mm?
Trzymam kciuki za wszystkich!
K.
gość
03-12-2010, 13:52:50

Witam
Czy mial ktoś robioną embolizację w Poznaniu? Chcialabym kontakt do takiej osoby żeby dowiedziec się jak to wszystko przebieglo, jak kontrole po opercji, itp.
To dla mnie bardzo ważne.
gość
03-12-2010, 13:52:52

Witam
Czy mial ktoś robioną embolizację w Poznaniu? Chcialabym kontakt do takiej osoby żeby dowiedziec się jak to wszystko przebieglo, jak kontrole po opercji, itp.
To dla mnie bardzo ważne.
gość
03-12-2010, 18:59:56

Do K, tak moj tetniak nie powiekszyl sie nadal 5 mm, jednak daje powody do niepokoju w ub. srode bylam na pogotowiu z podejrzeniem wylewu gdyz mialam nagly atak bolu po prawej stronie glowy tak silny ze zemdlalam i maz zawiozl mnie na pogotowie. tam wykonano rezonans, na szczescie nie doszlo do wylewu a ile strachu! Ja jestem u kresu wytrzymalosci i dzieki Wam jakos trzymam sie , wierze ze doczekam sie embolizacji. Mile bylo pocieszenie od Ani , ze istnieja leki na wchloniecie raczej cofniecie do wewnatrz tetniaka , ale nie ma, gdyz oslabiona scianka tetnicza jest zbyt rozciagnieta i nie ma elastycznosci, ja takiej wiadomosci po prostu pragnelam mimo wszystko na przekor losowi i przeciwnosciom, to bylo jak balsam na stargane nerwy.Pozostaje wdzieczna Tobie dobre serduszko za wspieranie potrzebujacych. Ty zaslugujesz naprawde na uznanie i podziekowania. Pozdrowienia dla Wszystkich JK
gość
03-12-2010, 21:09:45

Do JK.
Czemu lekarze nie chcą zembolizować tego tętniaka, znam osoby, które miały zembolizowane tętniaki 6mm, czyli praktycznie takie jak Twój. Wiem, że się denerwujesz dlatego myślę, że warto zweryfkować temat u innych lekarzy, tym bardziej, że masz takie różne niepokojące objawy.
Myślę, że jesteś bardzo zdenerwowana i wyczerpana przede wszystkim psychicznie, ale nie możesz teraz się denerwować wiem, że to brzmi głupio bo jak tu się nie denerwować jak ma się tętniaka, ale staraj się uspokoić. Myślę, że warto odwiedzić dobrego radiologa i rozważyć czy czekać czy już embolizować.
I nie bój się, tak jak pisałam wiele ludzi z tego wychodzi, w szpitalach robi się kilka embolizacji dzienie, również operacji.
Koniecznie odwiedź dobrego lekarza, aby żyć spokojniej. Ja mocno trzymam kciuki za Ciebie, już niedługo będziesz tu kolejną pocieszycielką po udanym zabiegu czego Ci bardzo życzę
K.
gość
04-12-2010, 16:32:51

Okazało się że nastąpił wylew. Lokalizacja jest beznadziejna, móżdżek. Bliska mi osoba jest przytomna, tyle wiem. Pozostaje czekać. Czy ktoś ma podobne doświadczenia?Proszę o odpowiedź...

W.
gość
04-12-2010, 16:33:32

Okazało się że nastąpił wylew. Lokalizacja jest beznadziejna, móżdżek. Bliska mi osoba jest przytomna, tyle wiem. Pozostaje czekać. Czy ktoś ma podobne doświadczenia?Proszę o odpowiedź...

W.
gość
04-12-2010, 19:44:23

Do W. - rozumiem, że wylew powstał po embolizacji czy tak, to faktycznie tłumaczy te wszystkie objawy o których piszesz.Czy embolizowany był już sączący czy też pęknięty tętniak?
Trzymamy tu wszyscy kciuki, odezwij się jak będziesz wiedział coś więcej i napisz co na to wszystko lekarze.
K.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: