Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-11-2010, 07:06:59

Moje najszczersze gratulacje dla. pani K. Myślę że dobrze kojarzę panią, wcześniej razem mejlowaliśmy. Prosze napisać czy mam rację, czy dobrze sobie panią kojarzę
Eliza
gość
24-11-2010, 09:18:24

Witaj Elizo,

Właśnie odezwałam się do Ciebie na maila.
K.
gość
24-11-2010, 12:45:09

Witam serdecznie, jakiś czas temu pisałam, że mam mieć tomografię 15 grudnia, bo boli mnie głowa, a operację zaklipsowania miałam 3,5 r temu. Na szczęście udało się zrobić badanie wcześniej i jest wszystko dobrze. Są oczywiście zmiany jakie były po operacji, ale przez ten czas nic się nie zmieniło, zdjęcia są identyczne. Teraz mogę spać spokojnie i odetchnąć z ulgą. Dziekuje bardzo za dobre slowa i wiare w to ze wszystko bedzie dobrze, pozdrawiam wszystkich.
gość
24-11-2010, 12:45:49

Witam serdecznie, jakiś czas temu pisałam, że mam mieć tomografię 15 grudnia, bo boli mnie głowa, a operację zaklipsowania miałam 3,5 r temu. Na szczęście udało się zrobić badanie wcześniej i jest wszystko dobrze. Są oczywiście zmiany jakie były po operacji, ale przez ten czas nic się nie zmieniło, zdjęcia są identyczne. Teraz mogę spać spokojnie i odetchnąć z ulgą. Dziekuje bardzo za dobre slowa i wiare w to ze wszystko bedzie dobrze, pozdrawiam wszystkich.
gość
25-11-2010, 08:01:38

Mojemu bratu pękł przed kilkoma tygodniami tętniak. Miał założonego klipsa, wraca do zdrowia ale niestety ma kolejnego /niemego/ i powraca pytanie w jaki sposób się tym drugim zająć. Czy embolizacja jest bezpieczniejsza niz klipsowanie? Chirurg prowadzący orzekł że pewniejsze jest klipsowanie ale oni w szpitalu wykonuja tylko tą metodą więc wiadomo że bedzie chwalił "swoją "metodę. Oczywiście zamierzamy jeszcze udać się na konsultację do radiologa- ale podjęcie decyzji jest takie trudne...
Czy moga się odezwać osoby które miały robioną embolizację?
Brat ma to od urodzenia, babcia umarła na tętniaka w bardzo młodym wieku więc i ja dostałam skierowanie na angioTK. Tak bardzo się boję...
Czy ryzyko rodzinnego wystapienia jest bardzo duże?
Początkująca
25-11-2010, 15:11:34

Jezeli ten drugi jest mały to jest mozliwosc leczenia farmakologicznegi i powinien sie wchłonąć..Moja kolezanka leczyła sie tak przez rok i tetniak sie wchłonął..musi sie tylko kontrolowac dwa razy do roku robi TK i od czterech lat jest ok..a co do rodzinnych tetniakow to niestety ale jest tetniak o nazwie "genetyczny"i jego sie dziedziczy..ja go mialam..po dziadku..moj brat tez mial zrobic badanie ale sie bal i nie poszedl..ale Ty zrob TK bo wszystkie choroby wczesnie wykryte da sie wyleczyc..co do bezpieczenstwa to klipuje sie tetniaka ktory mial juz wylew a ztego co piszesz to drugi tetniak Twojego brata jest cały wiec w jego przypadku pewnie lepiej zrobic embolozacje..ale to tez zalezy od wielkosci..musi zdecydowac lekarz..ale bedzie dobrze..wierze w to..
Początkująca
25-11-2010, 15:20:58

Do Tomka
Najgorszym zagrozeniem dla tetniaka jest wysokie cisnienie..domyslilam sie ze Twoj tata mial wysokie cisnienie..ja po peknieciu mialam cisnienie 160/95 a moja norma to 90/60..

Ja bylam w szpitalu trzy tygodnie..i wyszlam juz w dobrym stanie i po rehabilitacji..natomiast musialam zaczynac wszystko jak male dziecko..pierwsze wyjscie na dwor 5 min., kolejne 7 min.,pozniej 10 min. itd..i oczywiscie ruszac sie w miare mozliwosci ale bez duzego wysiłku..warto wspomniec ze jak pekl mi tetniak to mialam 27 lat a Twoj tata jest starszy wiec nalezu mu dac wiecej czasu..dodatkowo w jego przypadku tetniak zostawil wieksze spustoszenie w organizmie..najwazniejsze ze zyje a reszta stopniowo wroci do normy..trzymam kciuki i czekam na wiadomosc co u taty..pozdrawiam
Początkująca
25-11-2010, 15:26:54

Chcialam prosic wszystkich o wsparcie..Ide tez sie skontrolowac ..minely juz u mnie ponad trzy lata od zaklipowania tetniaka i mam kontrolny TK 1-12-2010..Trzymajcie kciuki za mnie..
I oczywiscie pytajcie o wszystko..Jak tylko bede mogła to bardzo chetnie pomoge..czasem moge odpisac z opoznieniem bo mam brzdaca 2-letniego, wiec nie od razu moge..(wyłącza mi komputer:),wiec jak spi to pisze..
Pozdrawiam
gość
25-11-2010, 16:59:16

Aniu chcialabym wiedziec czy napewno sa leki na wchloniecie tetniaka, to bylaby szansa dla tych z nieczynnym tetniakiem. Od pol roku badania wykazaly pol cm tetniak ktory dostarcza mi mase problemow a mianowicie silne bole glowy , zaburzenia widzenia(podwojne widzenie przedmiotow). Wczoraj przebywalam na pogotowiu z podejrzeniem krwawienia gdyz dostalam naglego silnego napadowego bolu glowy z odruchami wymiotnymi i stanem omdleniowym. Zrobiono mi rezonans ktory wykluczyl na szczescie wylew. Na moje pytanie skad te bole , rozlozyli rece. Jesli moglabys zdobyc informacje jak nazywa sie lek , lub leki to ulzylabys mi chociaz w cierpieniach. Kazdy nastepny dzien napawa mnie strachem, bol jest nie do zniesienia, dlatego omdlewam . Cisnienie mierzyli i wynosilo 200/120, nastepnie zbili do 90/40. Duzy skok, jeszcze dzisiaj chodze powoli. Boje sie o nastepny atak bolu glowy. Napisz jak Twoje badanie kontrolne wypadnie, bedzie dobrze, przy okazji zapytaj oten lek. Dziekuje .Jadwiga
gość
26-11-2010, 08:32:30

Jeśli chodzi o leki na wchłonięcie tętniaka, kilka razy pytałam o to wielu neurochirurgów, tętniaki się nie wchłaniają!!!! To już osłabiona "rozciągnięta" ściana naczynia, którą trzeba zabezpieczyć przed pęknięciem, a w przypadku kiedy jest mały i lekarz zaleci obserwację - po prostu często kontrolować i obserwować.
Wiem, że szukacie tu nadziei, że może jednak się wchłonie, ale zapewniam - po wielu konsultacjach z naprawdę wybitnymi neurochirurgami, tętniaki się nie wchłaniają.
Dlatego jeśli robicie badania kontrolne warto robić w tym samym miejscu i na tym samym sprzęcie, bo jeśli kontrole są robione w różnych ośrodkach może to spowodować nieznaczne różnice w pomiarach tętniaków.
Sama jestem po embolizacji 10mm tętniaka,tętniak był niemy klinicznie, pisałam o tym wyżej i uwierzcie dałabym wszystko za leki które spowodowałyby jego wchłonięcie niestety NIE MA takich leków.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, K.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: