Witam! moja mama miala wykrytego tetniaka mozgu, gdzie dokladnie, nie wiem, bo ciezko z niej bylo cos wyciagnac po wizycie u lekarza. Jest juz po zabiegu chirurgicznym, zalozono jej spiralke. Jak na razie siedzi w domu i zamiast odpoczywac to sprzata- taki skutek uboczny ;) W sumie dobrze sie czuje, narzeka tak jak dawniej wiec wiemy ze wraca do zdrowia ;) o dziwo, znacznie lawiej jest mi zlalezc info o tetniakach w jezyku ang niz polskim. Tak wiec, wiekszosc tak jak moja mama, jest po operacji. Najbardziej popularny jest zalozenie spiralki do tetniaka, jest to metoda znaczniej mniej ryzykowna i mniej inwazyjna. Inna opcja to zalozenia uciskow na koncach tetniaka zeby obnizyc cisnienie. Najwazniejsze jednak po operacji jest zeby pacient przestal palic, odzywiac sie zdrowo czyli jedzenia niskie w cholesterol (zapobiega blokowaniu zyl), unikania slonego jedzenia ktore moze powodowac podwyzszenie cisnienia, regularne cwiczenia, no i oczywiscie monitorowanie cisnienia. Czesto sie jednak konczy na tym, ze pacjent po operacji musi brac tabletki przeciwzawalowe, na obnizenia cisnienia i na uspokojenie. I choc kazda sytuacja jest niepowtarzalna, to w wypadku mojej mamy, najlepiej bylo by zostawic w cholere mojego ojca, przez ktorego to na pierwszym miejscu miala tetniaka. Mamo, znoszenia bicia przez 30lat tym wlasnie sie konczy. Mam nadzieje ze to zrozumiesz poki nie jest jeszcze za pozno! Kocham Cie!