Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-09-2010, 01:07:58

witam wszystkich wlanie wrocilem ze szpitala okolo godziny 21;40 moja dziewczyna (22lata) powiedziala ze jej slabo i zaczyna mdlec straszny bol glowy i calego ciala no to kareta pierwsze pogotowie stwierdzono ttetniaka dugie potwierdzili az w koncu w 3 cim po tomogfafii komputerowej okazalo sie ze pekl jej tetniak :( ma dopiero 22lata zostala w szpitalu bedzie operowana lekarz nie powidzial nic co by nas moglo upsokoic powiedzicie prosze czy jest szansa ze bedzie wszystko tak dobrze jak np wczoraj?

od dugiego czasu skarzyla sie na bole glowyw okolicach zatok lykala tabletki nie pomagaly jej prosby dlatego do tych wszystkich ktorzy macie podobne i czesto bole prosze was wybierzcie sie na badania poki jeszce jest czas

3mam kciuki za wszystkich chorych opisanych wyjzej w postach

zalamany22
gość
13-09-2010, 18:38:47

chce wesprzec ludzi, ktorzy sie boja tetniaka.moja mama ma tetniaka mozgu dowiedziala sie o tym 3 miesiace temu. mimo szczerosci lekarza ktory naswietlil cala sprawe mojej mamie o zagrozeniach podczas operacji i skutkach jakie moga wystapic po niej moja mama zdecydowala sie na operacje. przeszla ja w tamten poniedzialek , trwala 6 godzin. ma zalozone 4 klipsy poniewaz tetniak byl bardzo duzy w dodatku zmiazdzycowany . jutro wychodzi ze szpitala jest normalna osoba jak przed operacja.z poczatku nic nie wskazywalo na to ze ma tetniaka miala bole glowy wiec ciagle zazywala tabletki tlumaczac sobie ze do okres przekwitania itd. okazalo sie ze to byl tetniak. jestem wdzieczna lekarzom z tarnowa, ktorzy sa najlepsi w tej dziedzinie-zdecydowanie ich polecam..
gość
13-09-2010, 18:39:22

chce wesprzec ludzi, ktorzy sie boja tetniaka.moja mama ma tetniaka mozgu dowiedziala sie o tym 3 miesiace temu. mimo szczerosci lekarza ktory naswietlil cala sprawe mojej mamie o zagrozeniach podczas operacji i skutkach jakie moga wystapic po niej moja mama zdecydowala sie na operacje. przeszla ja w tamten poniedzialek , trwala 6 godzin. ma zalozone 4 klipsy poniewaz tetniak byl bardzo duzy w dodatku zmiazdzycowany . jutro wychodzi ze szpitala jest normalna osoba jak przed operacja.z poczatku nic nie wskazywalo na to ze ma tetniaka miala bole glowy wiec ciagle zazywala tabletki tlumaczac sobie ze do okres przekwitania itd. okazalo sie ze to byl tetniak. jestem wdzieczna lekarzom z tarnowa, ktorzy sa najlepsi w tej dziedzinie-zdecydowanie ich polecam..
gość
13-09-2010, 21:18:42

Do lekliwej, mlodej osoby, ktora jak mniemam nie ma tetniaka lecz naczytawszy sie informacji na tym forum , zaczyna miec podejrzenia " a moze ja tez tak mam". Spiesze sie z wyjasnieniami iz przewaznie wszyscy 'tetniakowcy"miewaja bole i to silne krotkotrwale , ciete , szarpiace, kilkusekundowe, i to niejednokrotnie kilka razy na dobe. Moze wystapic kilkudniowa przerwa ale powraca Umnie przypomina to wyladowanie elektryczne, gdyz tetniak uciska na ktorys z nerwow zwlaszcza przy potegujacym sie cisnieniu, gdy cisnienie normuje lekami to zmniejszam czestotliwosc bolu.Jestes jeszcze mloda , obserwuj swoj organizm , on daje nam sygnaly ze cos moze byc niepokojacego.
Trzymaj sie jestes w gronie , dajemy sobie porady , latwiej w klopotach ,mozna doznac otuchy. Pozdrowka.J
gość
14-09-2010, 10:46:56

Gość 2010-09-12 11:16:08 Witajcie.

Mam pytanie do doświadczonych w tej kwestii (tętniak) ludzi... bardzo, bardzo zależy mi na odpowiedzi, bowiem NIGDZIE w sieci jej nie znajduję. Chodzi o charakterystykę bólu w przebiegu tętniaka. Jeśli występuje ból przy niepękniętm tętniaku (a słyszałam, że rzadko), to czym on się charakteryzuje? Jakie partie głowy obejmuje? Jest pulsujący czy kłujący i stały? Czy jest zależny od miejsca w którym tętniak się znajduje? Czy ma związek z podwyższonym ciśnieniem wewnątrz czaszki? Proszę, napiszcie coś o tym, chociaż kilka słów... - pytam, bo mnóstwo ludzi - podobnie lękliwych jak ja sama - chciałaby chociaż troszeczkę potrafić odróżniać poważne symptomy od zwyczajnych migren czy bóli napięciowych... przy odrobinie wiedzy - czy świadomości, mnóstwo osób z nerwicą oszczędziłoby sobie niepotrzenych badań obrazowych a i może więcej ludzi z poważnymi zaburzeniami zechciałoby sprawdzić jak się rzeczy mają u lekarza. Bardzo proszę o wskazówki - nawet za najmniejsze będę b. wdzięczna. Pozdrawiam i wszystkim życzę zdrówka.
Nawet ludzie z tetniakiem nie wiedza czy ból w danej chwili to ucisk od tetniaka ,czy migrena .tylko badanie AngioCt lub angiografia,ew.rezonans potwierdzi lub wykluczy schorzenie.Pozdrawiam -doświadczony po operacji tętniaka.
gość
14-09-2010, 15:37:12

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedź i informację (wreszcie ktoś mi odpowiedział na te pytania! I wreszcie ktoś kompetentny :) ) W sieci wyczytuję, że tętniak wcale nie boli. Nie pasowało mi to do moich wyobrażeń - i okazuje się, że owszem, boli. Teraz wiem nawet jak boli - jeszcze raz bardzo Wam dziękuję. :)

Chciałam jeszcze zapytać - czy ten ból to wynik ucisku tętniaka? Jeśli tak, to musi występować wysokie ciśnienie wewnątrzczaszkowe jak ma to miejsce przy innych zmianach w mózgu, (wówczas ból dotyczy całej głowy albo większych jej obszarów)? Próbuję sobie wyobrazić, jak to się dzieje, że cała głowa boli (jak tu kolega wspomniał, że jego dziewczynę bolały przy zatokach) - zawsze myślałam, że tętniak może boleć punktowo, w jednym miejscu (w tym wktórym się znajduje) a tu zonk... :) oakzuje się, że taki ból może przypominać migrenę a nawet zapalenie zatok. I jak tu się nie pogubić. :) No ba... I jak tu się nie bać. :)
gość
14-09-2010, 15:38:29

Bardzo dziękuję Wam za odpowiedź i informację (wreszcie ktoś mi odpowiedział na te pytania! I wreszcie ktoś kompetentny :) ) W sieci wyczytuję, że tętniak wcale nie boli. Nie pasowało mi to do moich wyobrażeń - i okazuje się, że owszem, boli. Teraz wiem nawet jak boli - jeszcze raz bardzo Wam dziękuję. :)

Chciałam jeszcze zapytać - czy ten ból to wynik ucisku tętniaka? Jeśli tak, to musi występować wysokie ciśnienie wewnątrzczaszkowe jak ma to miejsce przy innych zmianach w mózgu, (wówczas ból dotyczy całej głowy albo większych jej obszarów)? Próbuję sobie wyobrazić, jak to się dzieje, że cała głowa boli (jak tu kolega wspomniał, że jego dziewczynę bolały przy zatokach) - zawsze myślałam, że tętniak może boleć punktowo, w jednym miejscu (w tym wktórym się znajduje) a tu zonk... :) oakzuje się, że taki ból może przypominać migrenę a nawet zapalenie zatok. I jak tu się nie pogubić. :) No ba... I jak tu się nie bać. :)
gość
14-09-2010, 20:41:00

do Załamanego - to czy wszystko wroci do normy z Twoja dziewczyna zalezy w duzej mierze od tego gdzie umiejscowil sie tetniak (jak trudno bedzie do niego dotrzec) oraz jaka ma szyje (od tego m.in. zalezy rodzaj przyjetej przez lekarzy metody operacji) oraz jak rozlegle bylo krwawienie podpajeczynowkowe. Z tego co piszesz diagnoza zostalo postawiona bardzo szybko bo tego samego dnia, a w przypadku tetniaka mozgu czas jest na wage zlota. Badz dobrej mysli. na pocieszenie powiem, ze dokladnie za 6 dni minie rok od momentu w ktorym pekl mi tetniak, zas diagnoze postawiono mi dopiero w 5 dobie po peknieciu! mialam szczescie - zyje, czuje sie dobrze, nie mam niedowladow. wlosy juz tez odrosly:) tak wiec odpowiadajac na Twoje pytanie - wszystko moze wrocic do normy, trzeba tylko uzbroc sie w cierpliwosc. i wierzyc, ze sie uda. trzymam kciuki. AZIIA
gość
14-09-2010, 20:42:59

Hurra, hurra!, dzisiaj doktor oznajmila ze moj tetniak 1/2 cm jest na tyle maly ze nie peknie, mam kontrolowac cisnienie krwi , zeby nie przekraczalo gornej granicy ryzyka czyli aby nie bylo wyzsze niz 140/80.Nalezy dbac aby parcie krwi wewnatrz naczyn krwionosnych nie powodowalo zbyt wysokiego naporu na slabsze i ciensze scianki tetniaka ktory moze zostac rozerwany , powodujac wylew podpajeczynowkowy.To kontrolawanie cisnieniapolega na przyjmowaniu raz dziennie tabletki normujacej cisnienie. Ja biore Atenolol 50 mg, ale wiekszosc ludzi nie ma nadcisnienia . Moj tetniak taki maly groszek, dawal objawy w postaci zaburzen widzenia, swiatlowstretu, , i krotkich sekundowych , acz gleboko- lupiacych bolow. Ciesze sie ze nie trzeba embolizowac jeszcze zbyt maly. Trzymam za wszystkich kciuki , za wasze zdrowie, bede tu zagladac, trzymajcie sie . J
gość
14-09-2010, 20:50:14

rok temu przeszlam operacje zaklipsowania tetniaka. bez powiklan wszystko wrocilo do normy. zastanawiam sie czy sa jakies przeciwskazania przed zajsciem w ciaze po tego typu przejsciach? jesli wiecie - piszcie. M

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: