Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-09-2010, 07:43:01

Witam szystkich.Mężczyzna lat 45.2 lata temu w maju pękłmi tętniak tetnicy łączącej przedniej.Straszny ból głowy bez straty przytomności i wymiotów.Przez tydzień czasu męczyłem sie z tym najgorszym na świecie bólem głowy,licząc że przejdzie po srodkach p-bólowych.Nie przeszło,trafiłem do szpitala .Po pierwszym badaniu-tomograf bez kontrastu nie było nic widać ,ale po klasycznych objawach lekarze podejrzewali tętniaka.Nastepne rutynowe badania to punkcja-pobieranie płynu mózgowo-rdzeniowego z kręgosłupa-jest w nim krew,oznacza jest krwawienie podpajęczynówkowe.Potwierdziło sie.Kolejne badanie angio Ct(tomografia z kontrastem ).,wyszło jest tętniak łączącej przedniej operowalny.Przyszedł bardzo miły pan doktor neurochirurg i powiedział że szanse przeżycia kolejnego roku w moim przypadku po pęknięciu to 10%,śmiertelność przy lub po operacji jakieś 10,15%, w moim przypadku stanprzed zabiegiem był dobry,lekarze kierują się 5 stopnową skalą Botterella .Lekarz nic nie mówił o ewntualnych komplikacjach po operacji ,ale uważam że dobrze robi ,poniewaz mógłby zniechęcić chorego.
Operacja powiodła się,odbła się w piątek ( zaklipsowanie po kraniotomiii czaszki(po chłopsku zakłada się klipsik otwierając czaszkę na tętniaka w ten sposób eliminując go z obiegu krwi).W poniedziałek , 3 dni po operacji interesowałem się już wynikiem meczu Polska -Niemcy.Kryzys przyszedł później ,straszny ból głowy i temperatura ,ale organizm sobie poradził.Wyszedłem ze szpitala 10 dni po zabiegu z zaleceniem przyjmowania leków przeciwdrgawkowych przez miesiąc.Całkowity ból głowy minął po 6 tygodniach od pęknięcia.W lipcu po spacerze z psem o 3 w nocy nastapił atak padaczki ,a właściwie stan padaczkowy ( kilka ataków bezpośrednio po sobie .Dzięki pogotowiu i hospitalizacji ponownie uniknałem smierci.Tydzięń w szpitalu i od tej poryprzyjmuję leki p-drgawkowe.Atak nie wystapił.Jestem na rencie.Raz na 3 miesiące kontrola u lekarza neurologa ,badanie krwi na poziom czynnika p -drgawkowego ,raz na pół roku próby wątrobowe-leki uszkadzaja wątrobę.Raz na rok angio CT.U osób , u których wykryto tętniaka , jet większe prawdopodobięństwo tętniaków mnogich.Samopoczucie po 2 latach od operacji OK!, chociaż odczuwam zmiany pogody ,ciasno lub ból głowy.Trochę gorsza pamięć ,dlatego należy ją ćwiczyć,i siada psychika(zmiana dotychczasowego trybu życia ,ograniczenia,brak pracy),ale trzeba sobie radzić.
Moje rady jeśli mogę dla tych którym tętniak pękł-myślę że nie ma się co zastanawiać nad operacją. Jeśli nie pękł, to sprawa lindywidualna( wiek ,stan zdrowia,etc-konsultować u kilku lekarzy, z praktyki powiem że zdania lekarzy różnią się).Dla wszystkich po przebytej operacji na otwartym mózgu-możliwość padaczki,dlatego przynajmniej przez pół roku żadnego alkoholu,nie zarywać nocy,nie doprowadzać do zmęczenia.Podobno całkowite zagojenie ,to 2 lata.
Wszystkim dużo zrowia -Teo,w razie pytań chętnie odpowiem.Sorry za rozpisywanie się ,ale dla niektórych będzie to pierwsza wiedza o tej chorobie.
gość
03-09-2010, 11:28:38

Witajcie , jestem już jakis czas na tym forum , sama tez jestem po operacji pękniętego tetniaka. Kiedys lekarze niedowierzali , ze osoba 20- 40- letnia może
może na to zachorowac, stad duzo mylnych diagnoz nierzadko kończących się zgonem. Nie będę pisac jakie były i sa niestety tego przyczyny, bo pewnie z wlasnego doswiadczenia to wiecie. Leczenie tętniaków niepeknietych jest duzym postepem, a pękniętych leczy się zazwyczaj klasyczna operacja. Zwracam się do osob , które maja zdiagnozowanego tetniaka i maja być poddane embolizacji. Piszcie o tym przed i po embolizacji, bo ciagle chorzy maja problem czy się poddac. Pomoze to w podjeciu decyzji bo warto uniknąć groźnych powikłań czekajac az ta bomba peknie. Każdy post opisujacy wasze doświadczenie po miesiącach czy latach o waszym powrocie do zdrowia, będzie świadectwem dla tych, którzy czekaja i przechodza meki psychiczne.
Pozdrawiam wszystkich serdeczne!
gość
03-09-2010, 12:24:25

ja mam 13 lat i podejrzewajom umnie tetniaka muzgu..;(
gość
03-09-2010, 20:50:48

Do mezczyzny lat 45. Dzisiaj mialam angiography CT z kontrastem, juz kilka godzin minelo a ciagle czuje smak metalu w ustach. Poprzedni test trojwymiarowy wykazal maly tetniak( rezonans magnetyczny), bardzo wystraszona jestem mozliwoscia wystapienia padaczki, ja jej nie potrzebuje i nikt z nas jej nie chce. Czemu mamy stale bac sie?,nie wystarczy ze mozemy byc dotknieci paralizem, utrata mowy, utrata sprawnosci to jeszcze padaczka?Ja nie bylam jeszcze u neurologa, za kilka dni odbiore wynik.Moj wpis ciezko czytac gdyz moja klawiatura nie posiada znakow diakrytycznychPozdrawiam wszystkich , trzymajcie sie.
Ja tez ogladalam ten mecz"Polacy nic sie nie stalo".
gość
04-09-2010, 03:24:47

Do synka,co slychac u taty, czy jest przewieziony do Poznania, napisz co zdecydowal lekarz prowadzacy.Kiedy bedzie operowany?Modle sie aby udala sie operacja/ embolizacja/ pozdrowienia dla Ciebie i odezwij sie do naszej rodzinki na tym forum.
gość
04-09-2010, 11:44:41

Gość 2010-09-03 22:50:48 Do mezczyzny lat 45. Dzisiaj mialam angiography CT z kontrastem, juz kilka godzin minelo a ciagle czuje smak metalu w ustach. Poprzedni test trojwymiarowy wykazal maly tetniak( rezonans magnetyczny), bardzo wystraszona jestem mozliwoscia wystapienia padaczki, ja jej nie potrzebuje i nikt z nas jej nie chce. Czemu mamy stale bac sie?,nie wystarczy ze mozemy byc dotknieci paralizem, utrata mowy, utrata sprawnosci to jeszcze padaczka?Ja nie bylam jeszcze u neurologa, za kilka dni odbiore wynik.Moj wpis ciezko czytac gdyz moja klawiatura nie posiada znakow diakrytycznychPozdrawiam wszystkich , trzymajcie sie.
Ja tez ogladalam ten mecz"Polacy nic sie nie stalo".

Smak metalu to efekt jodu jako kontrastu,nie przejmuj się tym.Padaczka występuje potencjalnie tylko u tych z "wietrzonym mózgiem", a przecież tętniak można embolizować.W przypadku operacji na otwartym mózgu jako powikłanie może wystąpić także wodogłowie.Niestety nie ma róży bez kolców.Ewntualny zabieg na tetniaku konsultuj z dobrym neurochirurgiem.Pozdrawiam.
gość
06-09-2010, 01:53:17

Diano witaj , czy mozesz wyjasnic co oznacza "tetniak niemy klinicznie"?, czy on juz byl embolizowany ?, jesli tutaj czasem powracasz to odpowiedz mi gdyz nie spotkalam sie dotychczas z takim okresleniem, a wszystko co dotyczy tetniakow interesuje mnie gdyz mam tetniak mniej wiecej tej samej wielkosci jak Twoj. Pozdrawiam J.K
gość
06-09-2010, 01:55:04

Diano witaj , czy mozesz wyjasnic co oznacza "tetniak niemy klinicznie"?, czy on juz byl embolizowany ?, jesli tutaj czasem powracasz to odpowiedz mi gdyz nie spotkalam sie dotychczas z takim okresleniem, a wszystko co dotyczy tetniakow interesuje mnie gdyz mam tetniak mniej wiecej tej samej wielkosci jak Twoj. Pozdrawiam J.K
gość
06-09-2010, 08:16:24

Nie jestem Diana, ale postaram się odpowiedzieć na Pani pytanie :) Tętniak niemy klinicznie nie daje żadnych objawów, które mogłyby świadczyć o jego obecności, czyli nie ma bólów głowy, zaburzeń widzenia itp.
gość
06-09-2010, 08:59:12

Witam,

Czy ktoś miał embolizowanego tętniaka i dodatkowo zakładany stent? Poszukujęinformacji o samopoczuciu po takim zabiegu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: