Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-08-2010, 15:49:20

Ali, dziekuje i przepraszam za zajmowanie Twojego czasu. Nie wiedzialam ze "bun to mocznik, mam go za duzo norma obowiazujaca w USA to 7-25 mg, a ja mam 29 mg/dl. Ty nie jestes lekarzem ale mozesz zostac bo masz smyk i serce. Aco do co2 to mam 20mmol/L a powinno byc od 22-31 mmol/L. , A tak miedzy mna a mna to dwutlenek jest chyba trujacy? Daruje sobie te " mmole na el" . Powinnam obnizyc mocznik . Nie decyduje jeszcze czy operowac tetniak czy odwlekac , ciekawa jestem w jakim czasie "powstaje", jak siegam pamiecia to juz kilka lat temu mialam zaburzenia widzenia, ale zwalilam wine na upaly .Pomagaj innym potrzebujacym Alu, nie przejmuj sie mna zlego diabli nie wezma.Przypomne sie kiedy juz cos postanowie.Uklony Jadwiga
gość
18-08-2010, 23:16:50

Do Iwonki. Witaj dziecko, przeczytalam twoj wpis z Kwietnia a dzisiaj Sierpien, nie wiem czy tutaj jeszcze wpadasz, czy mialas operacje, napisz jak sie czujesz , ja jestem w tej wspolnej rodzinie od 3 dni , tez mam tetniaka wlasnie 3 dni temu dowiedzialam sie o nim po kilku badaniach na pogotowiu. Dla mnie to szok, nigdy nie interesowalam sie mozgiem ani chorobami , myslalam ze mnie to nie dotyczy. Naisz prosze jezeli tu jestes w tej grupie , widze i czuje ze tu wszyscy sa sobie wzajemnie zyczliwi. Daj Ci Boze zdrowie, pozdrowienia dla wszystkich a zwlaszcza dla Ali. Jadzia
gość
19-08-2010, 07:33:07

Jadziu, myślę że poziom mocznika i co2 w twojej krwi jest ze sobą powiązany, ale to sprawa do odrębnej diagnostyki.
Co do tętniaka - sama jestem po zabiegu klipsowania w trybie pilnym, gdyż u mnie doszło do krwotoku podpajęczynówkowego. W przypadku niepękniętych tętniaków często jest również stosowany zabieg embolizacji, mniej inwazyjny od klasycznej metody. Teraz najważniejsze to żeby jak najmniej się denerwować, dbać o siebie, kontrolować ciśnienie i na spokojnie podjąć decyzję co do dalszego leczenia. Warto z lekarzem przedyskutować wszystkie nurtujące kwestie.
Dziękuję za miłe słowo :) A Tobie życzę dużo siły i zdrowia oczywiście. Jakbyś miała jakies pytania to w miarę możliwości chętnie podzielę się doświadczeniami.
Pozdrawiam Ali.
gość
19-08-2010, 16:41:11

Ja także 1,5 roku temu miałam operacje tętniak z krwawieniem podpajeczynowym. teraz lekarze twierdza ze jest ok, ale każdej jesieni kilka razy w tygodniu ląduje na izbie przyjęć z ciśnienim 190/170 dostaje kroplowke i do domu bo dla lekarzy zaklipsowany tetniak -nie ma go.Do tego malazje mózgo 20/30mm ale obumierajacy mozg to tez nic dla lekarzy.a do tego gorzej słysze i widze. a dla lekarzy jestem zdrowa
gość
20-08-2010, 02:03:54

Witaj, przeczytalam Twoj wpis i nie moge uwierzyc ze mozna miec tak wysokie cisnienie ja wczoraj mialam 160 /100 tez za wysokie.Biore leki na obnizenie ale nie pomagaja. Chyba w tym roku bede miec embolizacje, gdyz jest to nowsza metoda nie inwazyjna , nie trzeba przecinac kosci czaszki. Jesli mozesz to badz tutaj poniewaz ludzie po operacjach przestaja tu zagladac, z malymi wyjatkami . Spotkalam mila Pania , serdeczna ktora tez miala operacje, mozebedziemy w kontakcie? J.
Początkująca
20-08-2010, 09:13:35

Witam. Mam ogromną prośbę czy ktoś może mi wytłumaczyć gdzie jest umiejscowiony tętniak jeśli jest opis z angio-TK taki:
Na przebiegu odcinka MI prawej MCA, w miejscu podziału widoczny jest policykliczny tętniak workowaty w wym 10,8x7,8 mm, o krótkiej, szerokiej szyi o śr. 7,8 mm.
Proszę napiszcie bez żadnych skrupułów co może czekać moją mamę jeśli będzie operowana, bo ja muszę nastawić się psychicznie jeśli będę wiedziała będzie mi łatwiej chyba do tego wszystkiego podejść.
gość
21-08-2010, 22:30:13

Witam , u mojego taty wykryto tętniaka mózgu , jestem załamany nie wiem co robic co mysleć tata od paru dni lezy w szpitalu , boje sie o niego... brak mi słów...
gość
22-08-2010, 17:14:04

Nie martw Twoj tata jest pod opieka lekarzy, wszystko bedzie dobrze, jesli trzeba to zrobia embolizacje wypelnienie tetniaka cienkim zwitkiem drucikow ze szlachetnego metalu. Pozdrawiam Tate i Ciebie.
gość
22-08-2010, 17:20:12

prosze mi wyjasnic kto jest bardziej obyty z komputerem niz ja , mam problem i nie wiem co nieprawidlowo robie ze moje wpisy , pytania, porady znikaja a te z 2007 sa nadal w necie?
gość
22-08-2010, 18:09:29

Witam serdecznie. Mój 7-letni brat od jakiegoś czasu miał tiki nerwowe. Kiedy moja mama poszła z nim do lekarza, ten stwierdzil, że podejrzewa tętniaka mózgu. Jutro jedziemy na badania. Czy tiki nerwowe są objawem tętniaka? Nigdzie się nie doczytałam. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź, gdyż wszyscy się bardzo niepokoimy...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: