Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-08-2010, 00:25:56

Witam !!!

Czytam ten temat i czytam i bierze mnie coraz wieksze przerazenie...

Moja mama trafila do szpitala 28 lipca. 31 lipca miala zabieg polegajacy na embolizacji. Tetniak nie pekl a krwawil. W nocy po operacji trafila na OION. Miala bezdechy. Lekarz stwierdzil ze w nocy odchodzila pare razy i wracala. Okazalo sie ze miala zawal mozdzku po czym nastapilo wodoglowie. Lezala w spiaczce farmakologicznej do srody 4 lipca. Obecnie nie reaguje na nic. Cisnienie sie ustabilizowalo ale temperature ma niska bo nie cale 35***. Wczoraj miala jakby odruch wymiotny/odkaszlniecie. Miala juz jedno badanie polegajace na tym czy pien mozgu zyje. Okazalo sie ze przeplyw krwi jest ale nie taki jaki byc powinien. Prawdopodobnie dzisiaj(sroda) zrobie jej jeszcze raz te badanie. Juz dwie msze sie za nia odbyly i dzisiaj(sroda 11.08) o 7 rano bedzie za nia msza w Czestochowie. Przejechalismy 1000km zeby zamowic msze.

Lezy w klinice w bialymstoku.
Czy sa jakies szanse ze ona jeszcze zyje? Lekarz twierdzi ze na 20 lat stazu jeszcze takiego przypadku nie mial.

Łukasz
gość
11-08-2010, 12:13:03

Lukasz, nie trac nadziei! na pewno lekarze zrobia co w ich mocy, by wyleczyc mame. potrzeba na to czasu , a proces zdrowienia moze byc dlugi, uzbroj sie w cierpliwosc i zachowaj sile .mow do mamy, by czula twoja obecnosc.
Zycze twojej mamie powrotu do zdrowia.
gość
11-08-2010, 12:47:41

Z tymi tętniakami to różnie bywa, czasem ludzie wychodzą z tego choć lekarze nie dają najmniejszych szans, trzeba wierzyć do końca... Trzymam kciuki żeby było dobrze!!!
K.
gość
13-08-2010, 11:27:49

TRZEBA WIERZYĆ ,WIERZYC I NIE PODDAWAĆ SIĘ NAWET WBREW TEMU CO MOWIĄ LEKARZE JUŻ NAWET ICH NIE SŁUCHAM.MÓJ MĄŻ JEST MŁODY OD 11 DNI W ŚPIĄCZCE PO PĘKNIĘCIU TĘTNIAKA ALE WIERZE ŻE WRÓCI DO MNIE I MODLĘ SIĘ JAK TYLKO POTRAFIĘ.POZDRAWIAM WSZYSTKICH NA TYM SMUTNYM I BARDZO POTRZEBNYM FORUM.MONIKA
gość
15-08-2010, 16:22:05

Treść zablokowana przez moderatora

gość
16-08-2010, 21:51:08

Witam Wszystkich! U mjej kuzynki wykryto naczyniaka mózgu.Nie doszło do jego pęknięcia , miala lekki udar , ale jest sprawna fizycznie.Lekarze wysłali ja do Klinki w Poznaniu w celu embolizowania tego naczyniaka. Jakie mogą być skutki tego zabiegu w przypadku , kiedy naczyniak jeszcze nie pękł ? Proszę o odpowiedz i z góry dziękuję.
gość
17-08-2010, 02:03:59

Dzisiaj odebralam wynik badania MRA NECK. (szyja) Odczyt badania: 5.3mm aneurysm of the left internal carotid artery siphon. Nie wiedzialam ze powstal krwiak chociaz nadcisnienie 150/90 nieraz 160/ 110 sprzyjalo dopiero kiedy zaczelam miec podwojne widzenie i nawet stracilam kompletnie widzenie w jednym oku na 3 godziny pojechalam na pogotowie gdzie zrobiono mi okolo 6 roznych badan -testow. Mam jeszcze zrobic angioplastyke ale nie wiem kmpletnie po co ? skoro wyszlo ze tetniak jest , to nie wystarczy? Jesli moglabym prosic kompetentna osobe o wytlumaczenie, gdyz wiaze sie to badanie z przecinaniem zyly w pachwinie i podanie kontrastu do mozgu i nie jest to zapewne mile . Dziekuje i nie chce byc sama . Jadwiga
gość
17-08-2010, 07:43:26

Jadwigo, zapewne masz mieć przeprowadzoną angiografię a nie angioplastykę :) Badanie nie jest bolesne, jedynie jest długotrwałe ( ok. 45 min do godziny) Pozwala ono dokładnie zlokalizować tętniaka.
W czasie badania nie jest przecinana tyętnica udowa tylko nakłuwana, da się przeżyć. Musisz porozmawiać z lekarzami na temat dalszego leczenia, prawdopodobnie zaproponuja embolizację.
Ali.
gość
17-08-2010, 16:47:09

ALI,dziekuje za odpowiedz jak bylo do przewidzenia pomylilam sie , pozniej spostrzeglam sie ze napisalam angioplastyka zamiast angiogram, roznica wielka i dotyczy innej czesci mojej strachliwej osoby.Jesli moge prosic o odp , jak poprawic (podniesc- obnizyc_pozioml lymphs 21.2% >SED rate a co to ? 31mm/ hr.
CO2(bicarb)20.0> i jeszczeBUN??? 29< mg/dDziekuje i chyba z Wami bede zdrowsza. Jadwiga
gość
18-08-2010, 06:28:51

Lekarzem nie jestem ;) Do wyników krwi jakie załączyłaś nie dodałaś norm stosowanych w laboratorium , a te mogą być różne, w zależności od skalibrowania aparatu. Podwyższone OB( sed rate) może swiadczyć o stanie zapalnym. BUN - mocznik, nie wiem w jakich jednostkach podałaś.

Leczysz się w Polsce czy w jakims zagranicznym ośrodku? Zaproponowano już jakiś konkretny sposób leczenia?
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: