Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-08-2010, 13:42:42

Mam sie badac ale nie wiem czy to boli?
gość
04-08-2010, 16:32:04

Angiografia jest nieprzyjemnym badaniem , możesz czuc bol przy podawaniu kontrastu.

http://www.radiologia24.pl/cyfrowa_angiografia_subtrakcyjna.htm

http://pml.strefa.pl/ePUBLI/121/08.pdf

http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/news/4234

wpisz w Google : angiografia mozgowa.
gość
04-08-2010, 19:44:54

Miałam wykonywaną angiografię po krwotoku podpajęczynówkowym i szczerze mogę powiedzieć że nie boli :) Jedynie co się pojawia to uczucie rozchodzącego ciepła po podaniu kontrastu i pewien dyskomfort spowodowany koniecznością pozostawania w miarę nieruchomo. Ale podkreślam - nie boli :)
gość
05-08-2010, 07:31:31

Witam , ja miałam wykonywaną angiografię dwa razy i ona nie boli tylko jest bardzo nieprzyjemna, tzn samo leżenia nieruchomo, kontrast i ciepło, mnie się robiło troszkę słabo, ale to z nerwów, no i potem trzeba leżeć 24 godz też nie zginając nogi, nie wiem jak tu jest ale ja byłam operowana i badana za granicą to mi nie pozwolili wstać po badaniu, dopiero następnego dnia.
A jeżeli chodzi o badanie po zaklipsowaniu tętniaka, to ja miałam robioną właśnie angiografię kilka miesięcy po operacji a teraz to tylko robię tomografię, co jeszcze można robić nie wiem?
Pozdrawiam wszystkich chorych i osoby które się nimi opiekują, bo to one muszą mieć siłę, dużą siłę i cierpliwość, pozdrawiam, J.
gość
05-08-2010, 10:15:21

J. jak często robisz tą tomografię?
gość
05-08-2010, 10:28:02

Zaraz po operacji tomografię miałam robioną bardzo dużo razy, bo miałam wodogłowie więc musieli, potem po kilku miesiącach angiografia.
Minęły już trzy lata i tomograf robię co roku.
gość
05-08-2010, 14:02:46

J. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz :)
Miałaś klipsowanego tętniaka po pęknięciu? Jak Twoje samopoczucie po 3 latach od operacji? Pozostały jakies ubytki neuro, bole głowy itp? Sama jestem pół roku po operacji i jestem ciekawa jak to wygląda w dłuższej perspektywie
Pozdrawiam S.
gość
06-08-2010, 10:14:12

Miałam zaklipsowanego tętniaka ale przed pęknięciem, na szczęście, bo znajdował się z tyłu głowy, w bardzo zle dostępnym miejscu i lekarz stwierdził, że cudem żyję.
A co do samopoczucia to w moim przypadku nie jest zbyt dobre, bóle głowy prawie zawsze, ale najbardziej przeszkadza mi to , że jestem jakby nieobecna, jakbym była w pół śnie, mam problemy z równowagą i szumy w głowie. Ale każdy przypadek jest tak naprawdę inny i Ty możesz się czuć zupełnie dobrze. Pozdrawiam.J.
gość
07-08-2010, 12:59:24

Mój tata jest po wylewie, pękniętym tętniaku, jest z nim bardzo ciężko, prawie wcale nie ma z nim kontaktu jest po emobolizacji, cały czas jest przywiazany bo strasznie się rzuca i chce z siebie wszystko zerwac, wczoraj rano zaczął jeśc ale nie sam trzeba było go karmic ale wieczorem już się pogorszyło i był bezwładny cały tak jakby zapadał w spiączkę dziś czeka go tomografia i się okaże cotam w mózgu się dzieje. Bardzo się boję że go stracę... nie wyobrazam sobie tego on ma dopiero 54 lata, lekarze nie dają dużych szans ale my z mamą cały czas się modlimy i mamy nadzieje...
gość
07-08-2010, 16:35:48

Nie trac nadziei, zabieg sie powiodl. Moze ma obrzek mozgu, a to opanuja. Tomografia wykarze co jest powodem pogoszenia. Rozmawiajcie z nim, zeby czul wasza obecnosc. Trzymaj sie mocno!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: