Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (438)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-08-2015, 14:25:09

Witam! U mnie wykryto tetniaka workowatego tetnicy kregowej przy okazji udaru mozgu ktorego doznalam w styczniu 2014r. Byl niedowlad lewostronny,zakrzepica zatok zylnych mozgowia ,nadcisnienie, zanik nerwu wzrokowego i poltorej roku rehabilitacji. W maju tego roku kolejny udar i kolejna rehabilitacja. wymiary tetniaka obecne to 4,4mm/4,3mm/3,5mm Zlokalizowany 10mm przed polaczeniem tetnic kregowych.Jestem po konsultacji neurochirurgicznej w Poznaniu na Przybyszewskiego (7.07.)i czekam w sierpniu na angiografie. Boje sie strasznie-samego badania i calej reszty po... non stop boli mnue glowa i jestem niesamowicie wciaz zmeczona. Nie pracuje od pamietnnego stycznia 2014. A Jak bedzie po???
gość
04-10-2015, 12:44:28

Gość 2015-06-30 23:27:38
Witam.W 2008 roku przypadkowo odkryto u mnie tętniaka(straciłem przytomność w pracy).Nie był pęknięty,ale był duży - 12mm.Prawdopodobieństwo pęknięcia było bardzo duże.Trafiłem do szpitala w Braunschweigu(pracowałem w niemieckiej firmie).Tam angiografia,oprócz tego wielkości fasoli radiolog znalazł jeszcze jednego 3 milimetrowy tętniaka.Miałem wtedy 41 lat.Embolizacja dużego tętniaka powodła się całkowicie,ten mały pozostał nieembolizowany,na zwolnieniu byłem 3 m-ce.Po 7-miu miesiącach kontrolna angiografia,wszystko ok.Do tego roku pracowałem normalnie(fizycznie,dość ciężko).W tym roku w maju miałem kontrolną angiografię w Polsce- duży tętniak zembolizowany doszczętnie.Doktor radiolog poradził mi embolizację małego tętniaka ze względu na młody wiek(ha,ha 48 lat).Embolizację miałem 6 dni temu.Oprócz sprężynek wstawiono mi również stent podtrzymujący.Pobyt w szpitalu trwał 3 dni,teraz jestem w domu,trochę boli głowa(czasem mocno),do tego dochodzą dolegliwości po cewnikowaniu i intubacji,ale jestem dobrej myśli.
Moja rada dla tych którzy się wahają - zawierzyć lekarzowi i nie myśleć za dużo o możliwych komplikacjach i powikłaniach.Każdy się boi - nie wolno jednak dać się ''zjeść'' strachowi.
Nie jestem entuzjastycznym optymistą,dla mnie szklanka jest zawsze w połowie pusta - ale mówię Wam - większość embolizacji kończy się dobrze.
Głowa do góry!
gość
04-10-2015, 12:46:14

Pamiętasz czy po dużym tetniaka tzn po jego embolizacji bolala cie glowa i jak długo ?
gość
07-10-2015, 11:10:39

zbyszek witam jestem dokladnie dwa lata po zaklipsowaniu tetniaka mozgu ktorego sam sobie znalazlem bo lekarze do ktorych chodzilem z problemem bolu glowy zawrotami nieostrym widzeniem poprostu mnie zbywali a najgorze ze neurolog do ktorego chodzilem wmawial mi przemeczenie i szukanie sobie choroby ,udalo mi sie wymusic od niego tk glowy i za dwa tyg pokazalem mu wynik tk tetniak muzgu 1cmna 6 mil na 6mil postawil oczy w slup ze zdziwienia a dlamnie zaczela sie pogon szukania szpitala ktory sie mna zajmnie znalazlem odzial neurochirurgi w Mielcu tam zaklipsowano mi tetniaka maja w tym odziele super fachowcow od takich spraw prowadzil mnie i operowal dr zawadzki tomasz wraz i innymi lekarzami udala sie operacjia trwala dlugo i dziek i im zato zyje normalnie funkcjonuje ciesze sie ze jestem ze to ja uporczywie domagalem sie o tk glowy bo lekarze mnie brzydko mowiac OLEWALI pamietajcie ze my pacjeci musimy domagac sie od naszych kekarzy badan bo inaczej to oni nas szybciej przeniosa na tamten swiat Zbyszek
gość
21-10-2015, 08:52:01

Witajcie jestem 10 miesięcy po embolizacji pękniętego tętniaka tętnica szyjna wewnętrzna prawa ,czuje się różnie mam mrowienia po prawej stronie głowy i twarzy (bardzo mnie to denerwuje),czasami cos mi szumi w uchu (laryngologiczni wszystko ok bylam na konsultacji u laryngologa),jestem po kontrolnej angiografii w opisie mam (dodatek cienia w obrębie szyi tętniaka)kolejną angiogrefię mam w listopadzie bardzo się boję co teraz pokaże badanie .Jestem ciekawa czy bierzecie jakieś leki,jak samopoczucie .
gość
02-11-2015, 07:14:55

Gość 2015-10-21 10:52:01
Witajcie jestem 10 miesięcy po embolizacji pękniętego tętniaka tętnica szyjna wewnętrzna prawa ,czuje się różnie mam mrowienia po prawej stronie głowy i twarzy (bardzo mnie to denerwuje),czasami cos mi szumi w uchu (laryngologiczni wszystko ok bylam na konsultacji u laryngologa),jestem po kontrolnej angiografii w opisie mam (dodatek cienia w obrębie szyi tętniaka)kolejną angiogrefię mam w listopadzie bardzo się boję co teraz pokaże badanie .Jestem ciekawa czy bierzecie jakieś leki,jak samopoczucie .
gość
15-12-2015, 08:19:37

Gość 2014-06-27 17:01:55
Witam. W lipcu 2013r miałam embolizację tętniaka mózgu i już 1 września 2013r wróciłam do pracy. Czasami po zbyt dużym wysiłku czuję chwilowy ucisk, ale mija ( wtedy zaczynam odpoczywać) Wszystko robię normalnie. Badanie rezonansem będę miała w październiku. Mam nadciśnienie ( biorę leki) i okropnego dyrektora, ale daję radę. Staram się nie denerwować. Szanuję, życie. Nie myślę o tym co było. Ważne jest to co będzie, ważne jest jutro. Lekarka dziwiła się, że wszystko jest u mnie tak bardzo w porządku. Przed operacją oddałam się pod opiekę Boga, choć przyznam, że różne myśli mnie nachodziły. Jestem szczęśliwa. Operował mnie prof Robert Juszkat z Poznania- wspaniały lekarz i wspaniały człowiek Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych. Wszystko się uda, jeśli będziecie pozytywnie myśleć . Jezus nikogo nie opuszcza, trzeba tylko zawierzyć.
gość
15-12-2015, 08:39:59

Witam Renata lat 41...w kwietniu miałam embolizacj.tetniaka którego znaleziono przypadkowo ***(tetniak usytuowany za okiem )...Boje się pierwszego badania Angio w kwietniu 2016.....umieram ze strach na samą myśl odkładania spiral.
Tak bardzo chciałabym tego uniknąć, ale wątpię by można było obyć się bez tego badania. Czuje się dobrze. .a nawet czasem przesadzam z luzem jakim podchodzę do całej mojej historii chorobowej.Zyje całkowicie niemalnie.Moja embolizacja odbyla się Poznaniu . (Doktor Juszkat )
gość
15-12-2015, 08:43:58

Witam Renata lat 41...w kwietniu miałam embolizacj.tetniaka którego znaleziono przypadkowo ***(tetniak usytuowany za okiem )...Boje się pierwszego badania Angio w kwietniu 2016.....umieram ze strach na samą myśl dokładania spiral.
Tak bardzo chciałabym tego uniknąć, ale wątpię by można było obyć się bez tego badania. Czuje się dobrze. .a nawet czasem przesadzam z luzem jakim podchodzę do całej mojej historii chorobowej.Zyje całkowicie niemalnie.Moja embolizacja odbyla się Poznaniu . (Doktor Juszkat )
gość
15-12-2015, 08:58:15

Gość 2015-12-15 09:43:58
Witam Renata lat 41...w kwietniu miałam embolizacj.tetniaka którego znaleziono przypadkowo ***(tetniak usytuowany za okiem )...Boje się pierwszego badania Angio w kwietniu 2016.....umieram ze strach na samą myśl dokładania spiral.
Tak bardzo chciałabym tego uniknąć, ale wątpię by można było obyć się bez tego badania. Czuje się dobrze. .a nawet czasem przesadzam z luzem jakim podchodzę do całej mojej historii chorobowej.Zyje całkowicie normalnie.Moja embolizacja odbyla się Poznaniu . (Doktor Juszkat )

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: