Oj kobiety, wróciłam na swój wątek po wielu tygodniach. A tu pomieszanie z poplątaniem. Kochana Sarso miałaś klipsowanie
tętniaków, tętniaka! ?golenie głowy, otwieranie czaszki to przygotowanie do klipsowania.Ten zabieg robi się wtedy, gdy jest dostęp to naczyń w mózgu, jest możliwy po otwarciu czaszki. Nie wymaga tak ścisłej kontroli, jest trochę pewniejszy niż embolizacja. Embolizacę robi się z dostępu przez tętnice udową i wprowadza się spiralki tytanowe. Zabieg wykonuje się zarówno, kiedy tętniak pęknie i jest krwawienie do mózgu , bezpośrednie zagrożenie życia i możliwość nieodwracalnego kalectwa , a także wtedy , kiedy przez przypadek wykrywa się tętniak, tętniaki mózgu. Wtedy zabieg jest łatwiejszy, chociaż dalej bardzo trudny, specjalistyczny, groźny. Czytając jednak opinie wiem, że jest to sytuacja komfortowa, bo jeśli wiek pozwala, młodzi górą -to zabezpieczenie jest trwałe. Minusem embolizacji jest konieczność wykonywanie badań kontrolnych, co roku, na razie mam je drugi raz. U mnie w Opolu jest to angiografia kontrolna z podaniem kontrastu, trzeba się położyć w szpitalu na kilka dni, a kontrast wprowadza się do mózgu przez tętnicę udową , zabieg jest bolesny i niebezpieczny. Już mi drętwieją ręce z nerwów, jak o tym o pomyślę . Drodzy goście, moi mili trzymajcie kciuki, żeby tętniaczek embolizowany przez mojego doktorka nie przeciekał, a badanie przeszło bez powikłań. Normalny człowiek mdleje przy badaniu krwi, ale nasze przygody powodują,że medycyna z jej specjalistycznymi zabiegami nie ma dla mnie tajemnic.Brr... nigdy nie mogłabym być lekarzem. Nie zazdroszczę im zawodu.Trzymam kciuki, podnoszę na duchu i błagam odzywajcie się - żyjecie po embolizacji 5 lat- napiszcie o sobie, jak samopoczucie, poprawki, psychika, inne tętniaki? kobieta przed kontrolą, znerwicowana na fest G.