Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (438)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
11-12-2014, 21:39:38

U mnie teraz psychicznie lepiej ale był taki okres ze ciągle chciałam robić badania kontrolne i wtedy zrozumiałam że jak nie przestanę to zwarjuje. Przed chorobą nie wiedziałam co to strach a dzisiaj się boję bo kolejny raz nie przeżyłabym tego
gość
07-01-2015, 20:55:24

Oj kobiety, wróciłam na swój wątek po wielu tygodniach. A tu pomieszanie z poplątaniem. Kochana Sarso miałaś klipsowanie tętniaków, tętniaka! ?golenie głowy, otwieranie czaszki to przygotowanie do klipsowania.Ten zabieg robi się wtedy, gdy jest dostęp to naczyń w mózgu, jest możliwy po otwarciu czaszki. Nie wymaga tak ścisłej kontroli, jest trochę pewniejszy niż embolizacja. Embolizacę robi się z dostępu przez tętnice udową i wprowadza się spiralki tytanowe. Zabieg wykonuje się zarówno, kiedy tętniak pęknie i jest krwawienie do mózgu , bezpośrednie zagrożenie życia i możliwość nieodwracalnego kalectwa , a także wtedy , kiedy przez przypadek wykrywa się tętniak, tętniaki mózgu. Wtedy zabieg jest łatwiejszy, chociaż dalej bardzo trudny, specjalistyczny, groźny. Czytając jednak opinie wiem, że jest to sytuacja komfortowa, bo jeśli wiek pozwala, młodzi górą -to zabezpieczenie jest trwałe. Minusem embolizacji jest konieczność wykonywanie badań kontrolnych, co roku, na razie mam je drugi raz. U mnie w Opolu jest to angiografia kontrolna z podaniem kontrastu, trzeba się położyć w szpitalu na kilka dni, a kontrast wprowadza się do mózgu przez tętnicę udową , zabieg jest bolesny i niebezpieczny. Już mi drętwieją ręce z nerwów, jak o tym o pomyślę . Drodzy goście, moi mili trzymajcie kciuki, żeby tętniaczek embolizowany przez mojego doktorka nie przeciekał, a badanie przeszło bez powikłań. Normalny człowiek mdleje przy badaniu krwi, ale nasze przygody powodują,że medycyna z jej specjalistycznymi zabiegami nie ma dla mnie tajemnic.Brr... nigdy nie mogłabym być lekarzem. Nie zazdroszczę im zawodu.Trzymam kciuki, podnoszę na duchu i błagam odzywajcie się - żyjecie po embolizacji 5 lat- napiszcie o sobie, jak samopoczucie, poprawki, psychika, inne tętniaki? kobieta przed kontrolą, znerwicowana na fest G.
gość
07-01-2015, 21:07:30

alicja_z 2014-12-11 20:24:38
Ja też pierwszy raz na forum :)
U mnie badanie wykazało jeden rozlany tętniak. kontroli jeszcze nie miałam. Mam nadzieję, że to będzie jedyny.
Podobno lekarz poinformował mnie przed zabiegiem o zagrożeniach w przypadku nieudanej embolizacji, jednak ja tego nie pamiętam. Nie wiem więc, czy bałam się zabiegu i tego, co może być po nim.
Alu , też nic nie pamiętam z okresu przed i po embolizacji, w sumie 10 dni nie istnieje dla mnie i pamięć nie powraca- minęły dwa lata! jeśli nie chcesz się denerwować to raczej nie czytaj takich wątków, bo są pełne różnych historii od optymistycznych do tragicznych. Ja , niestety, byłam bardzo ciekawa i przeczytałam kilkadziesiąt stron wiadomości i forum i założyłam to miejsce, bo bardzo się stresowałam ,, świeżymi " historiami i chciałam , by to miejsce było dla tych, którzy są po embolizacji i usiłują żyć ,, normalnie". G
gość
29-01-2015, 16:31:15

Oj , mądrowałam się jak przemądrzałek i wszystkich wypłoszyłam. Moje drogie embolizowane wieloletnie tętniaczki odezwijcie się -czasami. Miałam drugą angiografię kontrolną , niestety , dalej jest naciek krwi do worka embolizowanego tętniaka. Czy ktoś z Was żyje z tym spokojnie i bez komplikacji.Trochę się boję , a lekarze naprawdę niewiele mówią. Do napisania G.
gość
03-02-2015, 13:57:23

Cześć. Jestem po embolizacji tetniaka ok 3,5 mm- włożony 3 spiralki. Od zabiegu minęły niecałe 2 tygodnie. Czuje się dobrze, przez miesiąc mam się oszczędzać, a potem żyć normalnie. Za pół roku kontrolne badanie rezonans. Sama się zastanawiam czy mogę po tym wszystkim tak na prawde żyć normalnie. Chciałabym jak przed tym wszystkim cieszyć ie życiem, uprawiać sport, latać samolotem, mieć dzieci.
Początkująca
03-02-2015, 14:32:00

Słyszałam ostatnio o nowoczesnych metodach terapii http://gammaknife-exira.pl/guzy-przerzutowe-do-mozgu.html
pozdrawiam
gość
04-03-2015, 17:04:37

Witam wszystkich. Ja 24 lutego miałam embolizację dwóch tętniaków , jak do tej pory czuje sie dobrze. Miałam robione przez tętnicę udową
Pozdrawiam
gość
14-03-2015, 20:36:57

To bardzo fajnie , wszyscy chwalą embolizację, ale uważaj na siebie. G.
gość
08-05-2015, 22:33:16

Witam mam 31 lat i pierwszy raz embolizacje mialam w 2007 roku potem ponownie dolozone sprezynki 2011 a 3 dni temu po raz trzeci Embolizacje tego samego tetniaka o srednicy 5m. Oczywiscie w miedzyczasie kontrolne angiografie. ostatni zabieg dobrze znioslam bo dostalam glupiego jasia i przespalam caly zabieg zatem nie wiele
pamietam i to jesy wielki plus. Poddaje sie tym zabiegom bo mam jeescze male dzieci no i kocham zycie. Jezeli jest taka mozluwosc ratowania zdrowia i zycia to trzeba z tego korzystac. Pozfrawiam
gość
11-05-2015, 21:23:11

Witam wszystkich mam 44 lata miesiąc temu okazało się, że mam tętniaka ma 7,34,64,4 embolizację mam wyznaczoną na 10 czerwca w Warszawie W IPiN. Mieszkam w Łodzi. Bardzo się boję. Czy ktoś miał ją tam wykonywaną?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: