Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (438)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
13-05-2015, 18:59:03

witaj powyżej niepodpisana osobo z łodzi
zaufaj lekarzom,. to oni wiedzą wielokroć lepiej od nas, co jest dla nas dobre, nie my, jeśli masz jakieś wątpliwości pojedź jeszcze na konsultację do innego miasta do radiologa zabiegowego, on potwierdzi czy embolizacja jest wskazana czy nie.
wrzuc do wyszukiwarki haslo tętniak, radiolog zabiegowy, wyskoczą Ci najpewniej dwa namiary na radiologów zabiegowych w PL,
trzymam kciuki
gość
14-05-2015, 19:09:47

Dziękuję mam na imię Agnieszka byłam na konsultacji u trzech lekarzy i każdy mówił co innego. W Łodzi chcieli robić klipsowanie, drugi profesor, że odradza i on nawet nie podejmie się operacji ze względu na duże zagrożenie prawostronnego paraliżu i on wysłał mnie do Warszawy na konsultacje.W Warszawie zakwalifikowali mnie do embolizacji i juz nie mam siły chodzić po innych lekarzach. Boję się bardzo, mam dwójkę dzieci i mam dla kogo żyć. Pozdrawiam
gość
15-05-2015, 06:57:24

Agnieszko, mimo wszystko namawiam Cię do wizyty u jeszcze jednego radiologa zabiegowego. Jednymi, z najbardziej doswiadczonych lekarzy, sa zespoly w Lublinie i Poznaniu (chodzi o embolizację),w Wwie ponoc tez, ale to zalezy od miejsca. Podaj swoj adres mailowy to spróbuje sie z Toba skontaktowac - akurat dzis wyjezdzam
Wiesz, najlepiej jak decyzje o embolizacji vs klipsowanie podejmuje zespol - czyli neurochirurg z radiologiem zabiegowym. Oczywiscie za zgoda pacjenta.
Gdzie trafilas w Warszawie - na Banacha, czy na Szaserów, czy szpital Bródnowski?
gość
15-05-2015, 13:31:53

Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie pracownia Badań i zabiegów naczyniowych. Prof.Dowżenko i prof.Kabajasz mnie konsultowali
agnieszka_kluska@tlen.pl
gość
30-05-2015, 08:54:03

Treść zablokowana przez moderatora

gość
30-05-2015, 08:55:47

Treść zablokowana przez moderatora

gość
14-06-2015, 08:43:32

Hallo,mojego męża czeka angiografia termin ma 6.07.2015 ma 38 lat tomografia wykazala przebyty SAH i odbicie lustrzane tetiakow natetnicy szyjnej wewnetrzej prawej,operacja przez otwieranie czaszki wykluczona,minal miesiac od czasu kiedy dostalismy wyniki nasze zycie jest inne,czekamy z nadzieja i ze strachem co bedzie dalej,embolizacja zaplanowana w wojskowym szpitalu w bydgoszczy czy ktos ma jakas wiedze lub opinie czy jest to dobry szpital godny polecenia,pozdrawiam
gość
15-06-2015, 14:59:06

Gość 2014-11-12 22:15:34
Półtora miesiąca temu wykryto u mnie dwa tętniaki. Lekarze namawiają mnie na embolizację, ale mam obawy... Czy można żyć z tętniakami bez embolizacji? Mam 36lat. Nie wiem co robić. Boję się powikłań. Jak w ogóle odbywa się taki zabieg i co się dzieje z pacjentem zaraz po? I jak wygląda życie później?
gość
15-06-2015, 20:43:14

lekarze niechętnie mówią o skutkach ubocznych, bo one rzeczywiście bywają nieprzewidywalne, od razu napiszę że sam nie jestem po embolizacji ale mam w otoczeniu osoby po ... pamiętaj że w twoim przypadku wcale tak nie musi być
jeśli zabieg embolizacji się uda, to raczej, podkreślam raczej, będziesz musiał/a prowadzić spokojny tryb życia, będziesz brać pigułę na rozrzedzenie krwi żeby się nie zrobiły skrzepy (nie wiem czy zawsze tak jest)
będziesz musiał pojechać na wizytę/wizyty kontrolne z angiografią, być może dołożą ci jeszcze spiralek przy kolejnych wizytach
nie zadawaj pytania czy można żyć z tętniakami - można żyć dopóki tętniak nie pęknie, można i poszaleć itd... przy danym rozmiarze tętniaka, przy danej płci, przy danych chorobach przewlekłych np nadciśnienie, przy innych okolicznościach których nie wymienię bo ekspertem nie jestem, ryzyko pęknięcia z roku na rok przyrasta
jestem w podobnym wieku, nie mogłem mieć embolizacji, musiałem mieć klipsowanie (czyli zabieg neurochirurgiczny z kraniotomią) i się zdecydowałem, nie wyobrażałem sobie życia w ciągłym napięciu ze świadomością tego co mam w głowie, nie obyło się bez przygód ale to już nie miejsce na to
pojedź do kilku lekarzy w PL. skonsultuj się, nie polegaj na opinii jednego lekarza. zweryfikuj czy to na pewno ma być embolizacja, dopytaj 10 razy o powikłania itd... nie pytaj na forum, na forum każdy odpowie Ci co innego, bo każdy tętniak jest inny, ma inną anatomię, umiejscowienie, inne są dane pacjenta, inaczej będzie nawijał neurochirurg a inaczej radiolog zabiegowy, no mądry lekarz skonsultuje się - jeden z drugim - neurochirurg z radiologiem
zabieg jest przy znieczuleniu ogólnym, i po musisz leżeć jakieś 24h, bo masz założoną opaskę uciskową na tętnicy udowej, potem już raczej jesteś pionizowany.
dobrej decyzji życzę!
gość
30-06-2015, 21:27:38

Witam.W 2008 roku przypadkowo odkryto u mnie tętniaka(straciłem przytomność w pracy).Nie był pęknięty,ale był duży - 12mm.Prawdopodobieństwo pęknięcia było bardzo duże.Trafiłem do szpitala w Braunschweigu(pracowałem w niemieckiej firmie).Tam angiografia,oprócz tego wielkości fasoli radiolog znalazł jeszcze jednego 3 milimetrowy tętniaka.Miałem wtedy 41 lat.Embolizacja dużego tętniaka powodła się całkowicie,ten mały pozostał nieembolizowany,na zwolnieniu byłem 3 m-ce.Po 7-miu miesiącach kontrolna angiografia,wszystko ok.Do tego roku pracowałem normalnie(fizycznie,dość ciężko).W tym roku w maju miałem kontrolną angiografię w Polsce- duży tętniak zembolizowany doszczętnie.Doktor radiolog poradził mi embolizację małego tętniaka ze względu na młody wiek(ha,ha 48 lat).Embolizację miałem 6 dni temu.Oprócz sprężynek wstawiono mi również stent podtrzymujący.Pobyt w szpitalu trwał 3 dni,teraz jestem w domu,trochę boli głowa(czasem mocno),do tego dochodzą dolegliwości po cewnikowaniu i intubacji,ale jestem dobrej myśli.
Moja rada dla tych którzy się wahają - zawierzyć lekarzowi i nie myśleć za dużo o możliwych komplikacjach i powikłaniach.Każdy się boi - nie wolno jednak dać się ''zjeść'' strachowi.
Nie jestem entuzjastycznym optymistą,dla mnie szklanka jest zawsze w połowie pusta - ale mówię Wam - większość embolizacji kończy się dobrze.
Głowa do góry!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: