Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (438)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-12-2014, 17:56:16

Nie masz powodu aby denerwowac sie , tetniak jest wypelniony platynowymi lub tytanowymi sprezynkami , chinczycy wprowadzili w swoim kraju z tworzywa , wiadomo Chinczyk wszystko potrafi.Wypelniony tetniak nie peknie , poniewaz dzieki wypelnieniiu krew tetnicza nie ma doplywu do niego , jest oddzielony a scianke tworza wlasnie te sprezynki. Pozdrawiam J
Początkująca
10-12-2014, 17:56:39

To super że wszystko się udało ja też się boję każdego dnia trudno zapomnieć
gość
10-12-2014, 22:12:16

"Nie masz powodu aby denerwowac sie, tetniak jest wypelniony platynowymi lub tytanowymi sprezynkami, chinczycy wprowadzili w swoim kraju z tworzywa, wiadomo Chinczyk wszystko potrafi.Wypelniony tetniak nie peknie, poniewaz dzieki wypelnieniiu krew tetnicza nie ma doplywu do niego, jest oddzielony a scianke tworza wlasnie te sprezynki."
Embolizację miałam robioną po pęknięciu tętniaka. NA tym forum czytałam wpisy osób, które pisały, że na badaniu kontrolnym po pół roku wyszło im, że np tętniak ten jest wypełniony krwią w 85%
A lekarz zapewniał, że jeśli zabieg się uda, to ten tętniak już nie pęknie.
CZy wam lekarze mówili cokolwiek na temat życia "po" tętniaku? tzn. co można robić, aby (embolizowany) znowu nie pękł albo by nie utworzył się kolejny?
Jak długo tworzy się taki tętniak?CZy jest możliwe, aby powstał i pękł w ciągu 2 tygodni?
gość
10-12-2014, 22:23:07

Gość 2014-12-10 23:12:16
"Nie masz powodu aby denerwowac sie, tetniak jest wypelniony platynowymi lub tytanowymi sprezynkami, chinczycy wprowadzili w swoim kraju z tworzywa, wiadomo Chinczyk wszystko potrafi.Wypelniony tetniak nie peknie, poniewaz dzieki wypelnieniiu krew tetnicza nie ma doplywu do niego, jest oddzielony a scianke tworza wlasnie te sprezynki."
Embolizację miałam robioną po pęknięciu tętniaka. NA tym forum czytałam wpisy osób, które pisały, że na badaniu kontrolnym po pół roku wyszło im, że np tętniak ten jest wypełniony krwią w 85%.
A mój lekarz natomiast zapewniał, że jeśli zabieg się uda, to ten tętniak już nie pęknie, czyli jednak nie powinien się wypełłniać krwią,tak?.
CZy wam lekarze mówili cokolwiek na temat życia "po" tętniaku? tzn. co można robić, aby (embolizowany) znowu nie pękł albo by nie utworzył się kolejny?
Jak długo tworzy się taki tętniak?CZy jest możliwe, aby powstał i pękł w ciągu 2 tygodni?
Mam 31 lat :)
gość
11-12-2014, 12:23:21

Peknietego tetniaka nie embolizuje sie , lecz klipsuje .
"Zdrowy"tetniak nie pekniety podlega embolizacji , neurochirurg dociera do mozgu poprzez naciecie w pachwinie I wprowadza sprezynki aby tetniaka wypelnic I zabezpieczyc przed peknieciem I wylewem.
Gdy jest inna sytuacja I tetniak pekl I nastapil wylew podpajeczynowkowy , wtedy embolizacji nie wykona sie z jednego powodu, tetniak ma wlot I wylot jasne.
Wowczas operujacy lekarz neurochirurg , nawet radiolog otwiera czaszke I KLIPSUJE peknietego tetniaka aby powstrzymac wyewanie krwi I ratuje zycie . Sprawdz w wypisie jaki zabieg byl wykonany. J
Początkująca
11-12-2014, 15:43:47

chyba jednak embolizuje się, bo mój tętniak pękł i był embolizowany.
Rozpoznanie: "krwawienie podpajęczynówkowe z pękniętego tętniaka tętnicy szyjnej wewnętrznej"
Miałam wykonaną embolizację z nakłucia tętnicy udowej.
Kontrolna tomografia po 5 dniach wykazała całkowite zamknięcie tętniaka.
Początkująca
11-12-2014, 16:13:16

Jak się czujesz teraz?Ja miałam zaklipsowane 3 tetniaki ale miałam otwieraną głowę dwa razy
Początkująca
11-12-2014, 18:46:20

czuję się bardzo dobrze - teraz i wcześniej też.
Właściwie dopóki nie zaczęłam czytać tego forum to nie miałam pojęcia, że tętniak jest tak niebezpieczny i że może ich być więcej.
Początkująca
11-12-2014, 18:56:42

Ja jestem po 2 operacjach i pierwszy raz jestem na takim forum długo nie umiałam mówić o tym co przeszłam nigdy nie sądziłam że mogę mieć tetniaki póki jeden nie pękł a później informacja że jeszcze są dwa.Potem szok golenie głowy i operacja bo w głowie sączy się krew i jedna myśl czy przeżyje bo tyle spraw nie załatwianych.
Początkująca
11-12-2014, 19:24:38

Ja też pierwszy raz na forum :)
U mnie badanie wykazało jeden rozlany tętniak. kontroli jeszcze nie miałam. Mam nadzieję, że to będzie jedyny.
Podobno lekarz poinformował mnie przed zabiegiem o zagrożeniach w przypadku nieudanej embolizacji, jednak ja tego nie pamiętam. Nie wiem więc, czy bałam się zabiegu i tego, co może być po nim.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: