Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (437)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-11-2014, 21:15:34

Półtora miesiąca temu wykryto u mnie dwa tętniaki. Lekarze namawiają mnie na embolizację, ale mam obawy... Czy można żyć z tętniakami bez embolizacji? Mam 36lat. Nie wiem co robić. Boję się powikłań. Jak w ogóle odbywa się taki zabieg i co się dzieje z pacjentem zaraz po? I jak wygląda życie później?
Początkująca
28-11-2014, 17:28:50

Miałam 3 tętniaki jeden mi pękł myślałam,że umieram a jednak udało się pękający tętniak to koszmarne uczucie.Masz szczęście posiadasz wiedzę,której Ja nie miałam dowiedziałam się w momencie pęknięcia.Nie miałam embolizacji dwa razy miałam otwieraną głowę,ale jestem normalna pracuję jeżdżę samochodem.Tętniak to bomba zegarowy w głowie
gość
07-12-2014, 20:11:48

Wystarczy jeden tętniak, by było bardzo źle. Wtedy trzeba naprawdę liczyć na cud- szybkie rozpoznanie, wolna karetka, dobry neurochirurg, małe uszkodzenie mózgu, brak obrzęku itd. staraj się zaufać lekarzom, poproś o konsultacje, to ty jesteś odpowiedzialna za swoje zdrowie. Dałabym dużo, żeby mieć taką szansę jak TY, a jednocześnie nie zazdroszczę, podejmowanie takich decyzji jest straszne, ale na ogół wszystko kończy się dobrze, trzymam kciuki, będzie dobrze, tylko nie panikuj ściskam i przesyłam moc!
Początkująca
07-12-2014, 21:44:41

Ja miałam szczęście moje życie powoli wróciło do normy jednak dzisiaj wiem że nic już nigdy nie będzie takie samo jak przed chorobą a przede wszystkim ja nie będę taka jak kiedyś czasami trudno się z tym pogodzić.Jak sytuacja wygląda u Ciebie
gość
08-12-2014, 04:39:47

Sarsa ja nie mam " szczescia", bo mam za duzo w metryce , nie beda embolizowac tetniaka 7 mm, wedlug neurologa / neurochirurga a nawet takiego z drugiej polki radiologa , zbyt duze ryzyko powiklania , ze moze oderwac sie kawaleczek blaszki miazdzycowej w tetnicy , ewentualnie material moze nie wypelnic tetniaka bo ma szeroka szyjke , I takie tam wykrety. Wiem od czterech lat ze mam tetniaka a co przechodze kazdego dnia to tylko Pan w Niebie wie. Taki lek mam , ze jednej minuty w ciagu dnia nie mam wolnej od myslenia , ze peknie I mnie sparalizuje jak dostane wylewu podpajeczynowkowego.Nawet teraz jak pisze to cisnienie podskoczylo do maximum, u mnie ten max to 190/110.Nie cieszy nic
Początkująca
08-12-2014, 05:29:47

Ja nie miałam embolizacji tylko 2razy otwieraną głowę w ciągu pół roku.Wiem że jest Ci trudno ale nie może tracić nadziei bo w takich sytuacjach to ona jest najlepszym lekarstwem.Każdego dnia kiedy się budzę nie mogę uwierzyć że żyję a jednocześnie boję się kolejnego tętniaka chyba ciągle będzie towarzyszyć mi strach.Embolizacja jest nie możliwa a otwarcie czaszki i tradycyjne klipsowanie?
gość
09-12-2014, 16:49:30

Ja miałam embolizowanego tętniaka 7mm w tym roku
Początkująca
09-12-2014, 17:02:05

Czy wszystko zakończyło się pomyślnie?
gość
09-12-2014, 19:39:42

Wiem , ze mlodym osobom embolizacja zawsze wychodzi na 100 %. Mnie powtarzaja , ze ryzyko wieksze niz korzysci , zadne pocieszenie. Klipsowanie mam zapewnione w razie pekniecia tetniaka , tak zapewnil radiolog , zadna laska.Pozdrawiam J
gość
09-12-2014, 22:05:07

Ja miałam embolizację 3 miesiące temu. Wszystko się udało.Nie pamiętam niczego z pierwszego tygodnia w szpitalu. Podobno lekarz powiedział, że jeśli w ciągu kilku dni nie będzie pogorszenia, to małe jest prawdopodobieństwo, że tętniak znów pęknie. Szukam informacji w internecie, na forach różnych i trochę zaczynam się bać...że znowu pęknie albo pojawi się kolejny. Nie wiem, co mi wolno, a czego nie teraz...przy wypisie powiedzieli mi tylko, że nie można się stresować i tyle... tętniak jest zabezpieczony 5 sprężynkami.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: