Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (437)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-11-2023, 19:28:57

Też tak mam. 7miesuecy od zabiegu. Do tego brak sił i problem z prawa ręką. Piszczy w głowie i zawroty głowy są nadal.

gość 16-10-2023, 18:07:07
Witajcie! Znajomy miał embolizację tętniaka w głowie - od operacji minął tydzień. Zaleceniem w glowiedo zabiegu był wybór: albo operacja albo, jeśli tętniak pęknie to w najlepszym przypadku utrata mowy, w najgorszym - śmierć). Od operacji minął tydzień - twarz nadal opuchnięta, problemy z pamięcią, doborem słów.. Czy to normalne czy należy się martwić?
gość
18-11-2023, 19:12:27

Cześć. Mam 39 lat, ponad półtora roku temu dowiedziałem się przypadkiem że mam tętniaka mózgu. Ale może od początku..
Uległem wypadkowi samochodowemu gdzie podczas badań kontrolnych wykryto naczyniaka mózgu. Już po 1 operacji dowiedziałem się że jest źle. Że to nie jest naczyniak lecz tętniak, że sprawa jest dość poważna i muszą mnie operować za kilka miesięcy znowu. Poddałem się zabiegom bo cóż innego mi pozostało...
Jestem po 3 embolizacjach tętniaka mózgu. Podczas ostatniej embolizacji doszło do powikłań w trakcie zabiegu, dostałem m.in. udaru mózgu. Tętniak został zabezpieczony tzw. Klejem, co kolwiek to oznacza. Straciłem częściowo wzrok na jedno oko, straciłem pamięć, jąkam się i przeciągam zdania, przekręcam litery w wyrazach, budzę się bez powodu w nocy i nie śpię przez kilka godzin, mam częste skoki ciśnienia i nagłe silne bóle płowy. Ostatecznie jestem już 10 miesięcy po zabiegu i nie jest za dobrze. Mam jakieś zmiany w mózgu. Ale na razie nie chcą wykonywać badań kontrolnych bo że niby za wcześnie.
Lekarz poradził mi bym przeżywał i cieszył się każdym dniem tjk by to miał być mój ostatni dzień...
Jak tu żyć...? Czuję że żyję z tykającą bombą w głowie z opóźnionym zapłonem...
gość
18-11-2023, 19:22:06

gość 14-11-2023, 20:28:57
Też tak mam. 7miesuecy od zabiegu. Do tego brak sił i problem z prawa ręką. Piszczy w głowie i href="https://forumneurologiczne.pl/artykul/zawroty-glowy-przyczyny-objawy-diagnoza-i-leczenie/14795" title="zawroty głowy">zawroty głowy są nadal.

Witajcie! Znajomy miał embolizację tętniaka w głowie - od operacji minął tydzień. Zaleceniem w glowiedo zabiegu był wybór: albo operacja albo, jeśli tętniak pęknie to w najlepszym przypadku utrata mowy, w najgorszym - śmierć). Od operacji minął tydzień - twarz nadal opuchnięta, problemy z pamięcią, doborem słów.. Czy to normalne czy należy się martwić?

Tak. To jest normalne. Jestem po 3 embolizacjach tętniaka mózgu. Mieli mi wprowadzić sprężynkę ale dostałem udaru mózgu w trakcie zabiegu. Niestety operacja się nie powiodła
Nie wprowadzili sprężynki lecz tzw klej by nie dochodziło do krwawien.
Po tym udarze straciłem częściowo wzrok na jedno oko, jąkam się, straciłem pamięć, przekręcam litery w zdaniach. Zapominam i wielu blachych sprawach życia codziennego. Niestety nie mogę wrucić już do pracy. Przez 3 miesiące od zabiegu miałem niedowład całej lewej strony ciała ale naszczeście ustąpił.
gość
18-11-2023, 19:31:45

gość 14-11-2023, 20:28:57
Też tak mam. 7miesuecy od zabiegu. Do tego brak sił i problem z prawa ręką. Piszczy w głowie i zawroty głowy są nadal.

Dużo zdrówka Ci życzę. Musi być dobrze 💪
Również jestem po embolizacji tętniaka mózgu niestety nie udanej i z powikłaniami. Utrata częściowo wzroku i mowy, częste dolne bóle głowy, bezsenność, piszczenie oraz szumne głowie i uszach, mocne błyski białego światła nocą. A obecnie że świadomością że żyje z tykającą bombą w głowie z opóźnionym zapłonem 😞
Nie można się poddawac 💪
gość
22-11-2023, 19:27:55

Cześć, też jestem po embolizacji tętniaka w głownie. Możecie napisać jak często robić badania kontrolne tzn. tomograf?
gość
04-12-2023, 13:48:21

gość 22-11-2023, 20:27:55
Cześć, też jestem po embolizacji tętniaka w głownie. Możecie napisać jak często robić badania kontrolne tzn. tomograf?[/CYTAT
Po pierwszym zabiegu embolizacji miałam kontrolne badanie po trzech miesiącach. Nie wyszło zbyt dobrze rozszerzali balonikiem , następnie zmiana leku przeciwzakrzepowego z plavixu na bryliqe, acard. Wybroczyna w oku lewym i lekkie nie dotlenienie lewej strony. Następna kontrol była znowu za trzy miesiące we wrześniu . Po wizycie wyszło że pęknąć nie pęknie ale jest 1,5 cm powiększony stent. I prawdopodobnie do roku się zamknie. I nie wiadomo czy udar czy wylew. Dobrze nie jest. Dalej stres i tykające bomby. Do tego czasem mi tętni w głowie słyszę i pobolewa głowa. Szumi i piszczy w glowie. Mroczki coraz zadzieje wystepuja. Ręką boli. Teraz za pół roku rezonans magnetyczny. Życzę jak najmniej powikłań. 👍
gość
17-01-2024, 17:37:28

Witam ja z tetniakiem chodziłam 6 lat znalazłam doktora zawadzki że szpitala mswia warszawa znakomity mój tetniak 3mm.na 2.8mm ogonek i jestem tydzień po embolizacji w miarę jest ok ręką bardzo boli za tydzień wracam do pracy acard na 3 miesiące jak się zapytałam o zakazy czy jakieś są usłyszałam że nie ma żyć normalnie mam 3 spirale założone i jadę już w sobotę do spa
gość
17-01-2024, 20:00:44

gość 24-02-2014, 19:11:39
Czy znacie kogoś, kto jest 5 lat po embolizacji.Jak się czuje?

To ja założyłam ten wątek. Jestem po embolizacji 12 lat!!mam 57 lat, żyję, pracuję, jeżdżę na wakacje. Przy czym nie wsiadam do samolotu, nie chodzę do sauny, porzuciłam narty. Dbam o siebie, pandemia sprawiła, że już 3 lata nie miałam tomografu. Wybieram się na kontrolę w czerwcu.
Nie szaleję, jeśli jestem zmęczona odpoczywam, Staram się nie stresować.
Moja embolizacja przebiegała po pęknięciu tętniaka z wylewem podpajęczynówkowym.Trzymam kciuki za wszystkich którzy dowiedzieli się, że do końca życia będą się zmagać z tym dziadostwem.
gość
29-01-2024, 10:37:00

Witam
Chciałam zapytać Panią, której embolizację tętniaka wykonał dr Juszkat, jak się czuje Oani po tylu latach, wszystko ok?
gość
05-02-2024, 18:53:35

Witam jestem po badaniu kontrolnym które robię rezonansem magnetycznym do 1,5 T , wszystko ok wszystko się trzyma na miejscu ,to już 8 lat minęło życzę wszystkim zdrowia i spokoju

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: