Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (437)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-10-2024, 06:55:55

gość 11-06-2019, 23:02:03
Witam
W 17 października miałam embolizacja tetniaka tętnicy szyjnej wew prawej, niby sam zabieg się udał, brałam leki według zaleceń miało być dobrze... Ale po kontrolnym badaniu MR okazało się że jest coś nie tak poza zamknięciem tetniaka okazało się że jest nitkowaty przepływ w tętnicy wew szyjnej prawej o tętnicy przedniej o ile czegos nie pokrecilam "podejrzenie wyskrzepienie czy wyskrzepienie senentu" i strach co będzie dalej... Nie ustające zawroty głowy nawet takie że czasem idę jak pijana... Uściski w głowie dretwienia mówienia glowy dziwne krótko trwałe bóle... Idę ustalić termin na angiografia ale boję się strasznie... Bo nawet lekarze uważają że wszystko teraz jest bardzo ryzykowne... Mam 35 lat mam wrażenie że życie jakie było przed bez strach i leku o jutro już nie wróci... Sytuacja losowa sprawiła że zostałam sama nie ma znajomych.... Nie daje rady psychika siada...

Jak się teraz czujesz? Co u ciebie?
gość
07-10-2024, 07:35:12

gość 07-10-2024, 08:52:45
gość 27-09-2018, 22:20:02
Czy ktos po embolizacji tetniaka w okolicy tetnicy szyjnej wewnetrzej kolo tetnicy ocznej ma problem z widzeniem blysków??

Jestem 4 miesiące po embolizacji cały czas latają mi jakby gwiazdki przed oczami, miałam zygzaki a teraz ewoluowało to w chwilowe zaniki widzenia. Jakby plama na oku która po chwili schodzi i wtedy dziwnie widzę przez moment. W momencie jak jest ta plama nie widzę kompletnie nic. Jak to u ciebie się rozwinęło?
gość
08-10-2024, 06:05:44

Bardzo mi przykro, że tak u Ciebie się podziało, pamiętaj wszystko w rękach Boga, Teresa
gość
07-11-2024, 08:28:30

Czy ktos po embolizacji tetniaka w okolicy tetnicy szyjnej wewnetrzej kolo tetnicy ocznej ma problem z widzeniem blysków??
Dzień dobry. Jestem 4 miesiące po embolizacji i teraz też pojawiaja się gwiazdki.

Jestem 4 miesiące po embolizacji cały czas latają mi jakby gwiazdki przed oczami, miałam zygzaki a teraz ewoluowało to w chwilowe zaniki widzenia. Jakby plama na oku która po chwili schodzi i wtedy dziwnie widzę przez moment. W momencie jak jest ta plama nie widzę kompletnie nic. Jak to u ciebie się rozwinęło?
gość 07-10-2024, 09:35:12

gość
07-11-2024, 08:29:34

gość 07-11-2024, 09:28:30
Dzień dobry. Jestem 4 miesiące po embolizacji i teraz też pojawiaja się gwiazdki. Dziś pierwszy raz nie widziałem nic na prawe oko całkowicie rozmazany obraz. Martwię się

gość 07-10-2024, 09:35:12

gość
17-11-2024, 08:31:39

Witam jestem po trzech embolizacji z czego pierwszy był pęknięty w ciągu kilku ostatnich czterech miesięcy wszystko jest w porządku zaraz wracam do pracy mam tylko problem z mówieniem wieczorami język mi się placze a pozatym jest ok.
Ja chciałabym się zapytać czy mogę korzystać z takich przyjemności jak solarium makijaż permanentny czy inne zabiegi laserowe u kosmetyczki?
gość
17-11-2024, 19:54:45

Witam, niestety moja historia nie ma szczęśliwego zakończenia,w sumie to dotyczy mojego Taty,lat 70,w lutym zdiagnozowano 2 tętniaki, wielkość 8x6 i 6,5x5, lekarz stwierdził że jeżeli Tato chce żyć musi podjąć się embolizacji, zabieg wykonano 2 sierpnia,wg informacji przekazanych przez lekarza zabieg udał się,mimo dużej miażdżycy, tętniaki udało się zabezpieczyć, 24 godziny po Tato,rozmawiał,jadł,pił herbatę,planowaliśmy pionizację,niestety niedługo po tym doszło do udaru, w wyniku oderwania się blaszki miażdżycowej,częściowy niedowład, nie wyraźna mowa,była już wyznaczona data przeniesienia na rehabilitację,niestety po kilku dniach doszło do zachłystowego zapalenia płuc,przeniesienie na intensywna terapię,spiaczka,respirator,sonda,rurka tracheostomijna,udało się w miarę podnieść Tatę,po czym trafił na oddział ogólny...gdzie zaraził się gronkowcem skórnym,ponownie intensywna terapia,spiaczka,respirator,niestety organizm coraz ciężej to znosił,kolejne infekcje,krwotoki,woda w płucach,ogromny ból i cierpienie ponieważ Tato w większości czasu był przytomny,świadomy,rozumiał nas,po 3 miesiącach walki zmarł,nie wybudził się ze śpiączki,to co przeszliśmy przez ten okres,nie życzę nikomu,ciągłe pytania,dlaczego namówiliśmy go na ten zabieg,każda sytuacja jest inna,jak czytam to forum, to wielu z Was,embolizacja uratowała życie,to bardzo pozytywne,nam pozostaje przetrwanie tego ciężkiego okresu...pozdrawiam
gość
17-11-2024, 21:33:11

Tak bardzo się ucieszyłam, że właśnie minęło dwanaście lat od embolizacji mojego pękniętego tętniaka i kontrolna tomografia nie wykazała niczego złego. Czuję się dobrze, głowa nie boli, ciśnienie pod kontrolą. Pracuję, podróżuję, tylko dbam o siebie, nie przeciążam się, ubezpieczam na maksymalne stawki. Dalej nie latam samolotem, nie ćwiczę intensywnie. Trochę tych ograniczeń jest. Przestrzegam ich już samoistnie. Tylko niekiedy mam ochotę na bunt. Przypominam wtedy sobie, że moje życie jest cudem, dziełem lekarzy, ich tysiąca drobnych decyzji. Mogłam nie chodzić, nie mówić, nie wrócić już nigdy do pracy. Umrzeć.
Bardzo Wam współczuję śmierci taty. Nie zawsze się udaje. Zapominamy o tym, że to ekstremalnie ciężka operacja. Kiedyś śmiertelna choroba dzięki embolizacji jest uleczalna w większości przypadków. Niestety.G.
gość
22-11-2024, 16:38:05

Dzień dobry bardzo współczuję śmierci taty.Ja mam 63 lata i tętniaka oraz 30 punktów z mini udarami i boję się podjąć zabiegu,ludzie starsi mają już zmiany naczyniopochodne i jest ryzyko.Moje dzieci mnie namawiają ,już 2 lata chodzę z tętniakiem w głowie.Nie wiem co robić ..Danka
gość
25-11-2024, 10:00:49

Bardzo proszę o kontakt osobę która ma tętnienie przy uchu , mam podobne objawy i nie wiem co robić . Wykryto tętniaka 3 mm x 3 mm. Mój kontakt : jola7@o2.pl

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: