Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (438)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-06-2022, 23:55:18

Bardzo się cieszę, że dość poważnie podchodzisz do swojego zdrowia i nie lekceważysz zaobserwowanych zmian, jednakże nie wmawiaj sobie i innym tu przy okazji, że opisane zmiany są "dziwnymi" skokami ciśnienia. Podane przez Ciebie wartości są po prostu niskie. Mogą też wynikać z błędu pomiaru czy jego marginesu. O dziwnych skokach ciśnienia, które w racjonalnym świecie uznaje się za niepokojące mówimy, gdy wartości te przyjmują na zmianę np. 100/80 vs. 145/100 vs. 185/85.
Zastanów się, co robisz, że jest takie niskie i staraj się dążyć do tego uznawane za wzorcowe 120/80 obserwując jak się wtedy czujesz.
Po embolizacji pękniętego tętniaka moja mama miała kilka różnych okresów w trakcie hospitalizacji, w tym taki z bardzo niskim ciśnieniem 90/60 przez kilka dni.
Okazało się, że w warunkach szpitalnych, dużej ilości snu i odpoczynku dawka leków jest za duża. Pomogło też zwiększenie przyjmowania płynów. Gdy ciśnienie podskoczyło do 110/75 czy właśnie w granicach 120/80 to nawet lekarze zauważyli, że to nie ta sama osoba i lepiej się czuje z wyższym. Przy wypisie zasugerowali, że niektórzy lepiej funkcjonują na wyższym, nawet lekko powyżej "normy". Do szpitala trafiła z 195/85 i kolejne 185/90. Teraz utrzymuje ciśnienie w granicach 110-130/70-90. Trzeba też pamiętać, że pogoda i miejsce mogą wpływać u danych osobników na te wartości. Często osoby z problematycznym ciśnieniem najlepiej czują się na wysokości bliskiej poziomu morza. Od wielu osób usłyszałem, że nad morzem jak ktoś dłużej był to mógł odstawić leki i ciśnienie samo się stabilizowało.
No i oczywiście, żeby tak sobie idealnie wszystko ustawić trzeba dyscypliny i trochę więcej czasu niż tydzień. Zeszyt, aktywności, pomiary, przyjmowane leki, wpływ warunków zewnętrznych i potem samoanaliza lub konsultacja z lekarzem. Embolizacje tętniaków mózgowych to nie zabiegi upiększające, że kwas, strzykawa i lejemy usta do pełna. To zabieg na najważniejszym, dowodzącym i wciąż stosunkowo mało zbadanym obszarze ludzkiego ciała. Myślę, że po umieszczeniu tam jakiegokolwiek obcego materiału - reakcje organizmu mogą być nieprzewidywalne, a odczucia skrajne i przede wszystkim indywidualne.
Dużo zdrówka!
-
Gość 2021-11-21 17:15:05
25.01 miałam robioną embolizacja tętniaka. Wszystko się udało. W lipcu byłam na kontroli też wszystko było okej. Od pewnego czasu mam dziwne skoki ciśnienia. Wczoraj ciśnienie rano miałam 100/59 ( ból głowy przy tym) a dzisiaj rano 87/61 (zawroty glowy).
Czy ktoś z was tak miał ?
Oczywiście skonsultuje to z moim dr.
gość
08-06-2022, 07:07:25

Witaj. Jesteś w moim wieku. Tez ma 42 lata. Ja jestem po embolizacji (12maja) Czuje się dobrze, poza tym ze słyszę pulsowanie w uchu/skroni (to był powód moich poszukiwań) częściej niż przed zabiegiem. Stresuje się tym bardzo. Nie wiem co Ci radzić. Może powinnaś porozmawiac z doktorem co by Ci bardziej doradzał.
gość
08-06-2022, 08:41:29

Witam Jestem po za klipsowaniu tętniaka, który miałam 2003 roku miałam podobne objawy od tamtej pory byłam cały czas pod kontrolą neurochirurga badania kontrolne co roku w tej chwili jestem po embolizacji drugiego tętniaka trudno radzić ja podałabym się zaklipsowaniu tętniaka większego tak jak radzą lekarze oni mają duże doświadczenie natomiast ten mniejszy możne będzie można zabezpieczyć embolizacja w późniejszym terminie nie wiem gdzie mieszkasz ja oba zabiegi miałam wykonane na neurochirurgii w Sosnowcu wspaniali lekarze, embolizację wykonał dr Witold Tomalski wspaniały radiolog proponuję jeżeli jest to możliwe z nim się skonsultować. Życzę zdrówka
gość
12-08-2022, 21:13:38

Witam serdecznie. Kto ma ochotę podzielić się doświadczeniami i wiedzą na temat tętniaka, to zapraszam na Instagram mysliwski_daga.train
Nie ukrywam, że po 2 latach od embolizacji tętniaka zapalnego w płacie skroniowym jeszcze schizuję czasami. Chętnie porozmawiam.
gość
15-08-2022, 17:21:27

Czy ktoś może podpowoedziec do tego neurochirurga specjalizującego się w embolizacji tętniaka w głowie - Wrocław lub okolice. Pozdrawiam i dziękuję
gość
26-08-2022, 07:41:22

Czesc, moja mama miala embolizacje w poznaniu na przybyszewskiego, po peknieciu tetniaka, wszystko poszlo super, tam sa niesamowici lekarze, mama po roku od zabiegu w swietnej formie (troche tylko pamiec ja czasem zawodzi). mi jako corce zalecili badanie rezonansem bo to dziedziczne, zrobilam i faktycznie tetniak jest. Na razie maly, 2mm, trzeba obserwowac. Badanie rezonansem wg mnie bardzo przyjemne. Lepiej wiedziec zawczasu chyba i monitorowac
Gość 2017-01-26 14:57:15
hej mojej mami wykryli tętniaka 12mm czekamy na zabieg, zabieg w poznaniu u dr Juszkata nie wiadomo czy będzie można od razu embiolizować... strasznie się boję, proszę mnie powiedzieć czy ktoś z forum zwrócił uwagę na to czy w rodzinie występowały w pokoleniach wcześniejszych wylewy podpajęczynkowe czy tętniaki ?, gdyż mnie zalecili jako córce wykonanie też rezonansu ze względu na genetyczność pozdrawiam wszystkich serdecznie
gość
27-08-2022, 12:14:20

Gość 2022-08-15 19:21:27
Czy ktoś może podpowoedziec do tego neurochirurga specjalizującego się w embolizacji tętniaka w głowie - Wrocław lub okolice. Pozdrawiam i dziękuję
gość
27-08-2022, 12:14:54

gość
27-08-2022, 12:18:51

Witam ja miałam robioną embolizaje 10.08.2022 we Wrocławiu w Wojskowym szpitalu Zabiegi wykonują bracia Miś jeden jest radiologiem drugi neurochirurg najlepsi na Dolnym Śląsku Polecam
gość
04-09-2022, 15:52:36

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: