Bardzo się cieszę, że dość poważnie podchodzisz do swojego zdrowia i nie lekceważysz zaobserwowanych zmian, jednakże nie wmawiaj sobie i innym tu przy okazji, że opisane zmiany są "dziwnymi" skokami ciśnienia. Podane przez Ciebie wartości są po prostu niskie. Mogą też wynikać z błędu pomiaru czy jego marginesu. O dziwnych skokach ciśnienia, które w racjonalnym świecie uznaje się za niepokojące mówimy, gdy wartości te przyjmują na zmianę np. 100/80 vs. 145/100 vs. 185/85.
Zastanów się, co robisz, że jest takie niskie i staraj się dążyć do tego uznawane za wzorcowe 120/80 obserwując jak się wtedy czujesz.
Po embolizacji pękniętego tętniaka moja mama miała kilka różnych okresów w trakcie hospitalizacji, w tym taki z bardzo niskim ciśnieniem 90/60 przez kilka dni.
Okazało się, że w warunkach szpitalnych, dużej ilości snu i odpoczynku dawka leków jest za duża. Pomogło też zwiększenie przyjmowania płynów. Gdy ciśnienie podskoczyło do 110/75 czy właśnie w granicach 120/80 to nawet lekarze zauważyli, że to nie ta sama osoba i lepiej się czuje z wyższym. Przy wypisie zasugerowali, że niektórzy lepiej funkcjonują na wyższym, nawet lekko powyżej "normy". Do szpitala trafiła z 195/85 i kolejne 185/90. Teraz utrzymuje ciśnienie w granicach 110-130/70-90. Trzeba też pamiętać, że pogoda i miejsce mogą wpływać u danych osobników na te wartości. Często osoby z problematycznym ciśnieniem najlepiej czują się na wysokości bliskiej poziomu morza. Od wielu osób usłyszałem, że nad morzem jak ktoś dłużej był to mógł odstawić leki i ciśnienie samo się stabilizowało.
No i oczywiście, żeby tak sobie idealnie wszystko ustawić trzeba dyscypliny i trochę więcej czasu niż tydzień. Zeszyt, aktywności, pomiary, przyjmowane leki, wpływ warunków zewnętrznych i potem samoanaliza lub konsultacja z lekarzem. Embolizacje tętniaków mózgowych to nie zabiegi upiększające, że kwas, strzykawa i lejemy usta do pełna. To zabieg na najważniejszym, dowodzącym i wciąż stosunkowo mało zbadanym obszarze ludzkiego ciała. Myślę, że po umieszczeniu tam jakiegokolwiek obcego materiału - reakcje organizmu mogą być nieprzewidywalne, a odczucia skrajne i przede wszystkim indywidualne.
Dużo zdrówka!
-
Gość 2021-11-21 17:15:05
25.01 miałam robioną embolizacja tętniaka. Wszystko się udało. W lipcu byłam na kontroli też wszystko było okej. Od pewnego czasu mam dziwne skoki ciśnienia. Wczoraj ciśnienie rano miałam 100/59 ( ból głowy przy tym) a dzisiaj rano 87/61 (zawroty glowy).
Czy ktoś z was tak miał ?
Oczywiście skonsultuje to z moim dr.