Reklama:

tętniak mózgu-życie po embolizacji (438)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-01-2022, 11:16:07

Odpowiadając na pytanie Gościa z 13.12. Tak jestem po. Zabieg odbył się 14.12 w Szpitalu przy ul. Szwajcarskiej w Poznaniu. Rozmiar tętniaka 6x3 mm. Ze względu na istniejące ryzyko zabiegwykonano go metodą coiling.
gość
03-01-2022, 17:29:41

Witam serdecnie w nowym roku ,dzieki za odpowiedz. Celowo pytalam sie o wielkosc tetniaka , gdyz ja mam 3 w, lewej tetnicy szyjnej jeden 7mm, a w prawej dwa mniejsze . Powiedziano ze nie trzeba embolizowac /coiling ,poniewaz sa poza mozgiem.
gość
27-01-2022, 10:16:46

Cześć wszystkim jestem po embiolizacji niepeknietego tetniaka tetnicy kregowej lewej. Embiolizacje mialam 25.01.22r za pomoca coili i zastosowaniem balonu do remodelingu Hyperg*** 4x20mm . Od czasu zabiegu mam bole glowy i podwyższone cisnienie( zawsze mialam niskie ciśnienie) . Nie przyjmuje zadnych lekow. Minely dopiero dwa dni ale trochę się martwię . Czy ktos mial podobna sytuacje ? Czy moze jednak powinnam brac jakies leki?
gość
31-01-2022, 14:13:14

Witam,
Ponad 2 lata temu zdiagnozowano u mnie tętniaki mózgu. Niestety jest to u mnie uwarunkowane genetycznie. Co roku regularnie wykonuję rezonans. Tętniaki się w żaden sposób nie powiększyły. Mimo to pani neurochirurg podczas konsultacji zasugerowała mi embolizację jednego z tętniaków. Jestem już po wizycie u wybitnego radiologa i na marzec mam zaplonowaną embolizację. Tętniak ma 4mm na niecałe 3 mm. Chciałabym się Was zapytać ile mniej więcej trwa rekonwalescencja? I czy po powrocie do zdrowia będę mogła prowadzić dotychczasowy tryb życia? Pracuję w biurze, więc mam spokojną pracę. Za to chodzę na siłownię. Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę Wszytskim dużo zdrowia!
gość
12-02-2022, 08:04:58

Gość 2014-02-14 14:34:40
Czyżby nie było ludzi, którzy długo żyją po embolizacji ? Zgłaszajcie się bo zaczynam się martwić ! :( Ja osobiście znam jedną osobę, która jest trzy lata po zabiegu i normalnie wróciła do pracy (prac. fizyczny) ale mam nadzieję, że chyba są ludzie, którzy żyją dłużej !!!
Witam w grudniu 2017 roku w domu pękł mi tętniak , na szczęście mąż był w domu i szybko wezwał karetkę. Wykonano u mnie embolizacje na tym pękniętym i na drugim bo jak się okazało były dwa, wzbudzili mnie po 3 dniach poza strasznym bólem głowy na szczęście nic więcej mi nie było, wysyłali mnie po 4 tygodniach do domu. Do pracy wróciłam już w maju, pracuje jako sprzątaczka w szkole. Minęły już 4 lata a ja czuję się dobrze raz w roku mam rezonans i wizytę u neurochirurga, więc można żyć normalnie i cieszyć się życiem
gość
20-02-2022, 06:36:09

Witam wszystkich, miałam embolizację w 2019 roku niepękniętych dwóch tętniakiem na tętnicy ocznej lewej. 4 dni w szpitalu w Krakowie, potem miesiąc zwolnienia i wróciłam do pracy. Praca w biurze. Raz w roku robię rezonans, żyje raczej normalnie, staram się nie wysilać, siłownia odpada. Ale pracuję, latam na wakacje, jest ok. Cieszę się ze żyje. Wcześniej ciagle bóle głowy po lewej stronie, 7 rezonansów i zawsze wynik wszystko ok. Upierałam się na kolejne badania bo gdzieś w głębi siebie czułam ze jest cos nie tak. I dopiero młody lekarz dokładnie przejrzał wyniki , zlecił jeszcze jedno badanie i wyszły dwa tętniaki. Jestem z Lublina, ale zabieg w Krakowie. Lublin omijam szerokim łukiem. Życzę wszystkim zdrowia, będzie dobrze , wiem jak to jest jak człowiek się dowiaduje , ale trzeba walczyć i mieć nadzieję. Pozdrawiam wszystkich .
gość
12-03-2022, 06:58:04

.Mam 59 lat.W 2009 roku miałam embolizacje tętniaka tętnicy wewnętrznej prawej , stycznym z nerwem . Mam 6 spiral w głowie. Po 2 miesiącach po embolizacji weszłam na Tarnicę szczyt Ok. 1400 m.Chodze po górach, jeżdżę na rowerze, myje okna, seks ( tak w tym wieku ,też się to robi )żyje normalnie. Kontrolny tomograf z kontrastem robię co 4 lata. Pozdrawiam wszystkich.
gość
12-03-2022, 07:21:09

Jestem 13 lat po embolizacji, tętniaka tętnicy szyjnej wewnętrznej prawej. Kontrolny tomograf robię sobie co 4 lata. Mam 59 lat , embolizacja w 2009 roku. 2 mce po embolizacji weszłam na szczyt 1400 m. Wejście 5,5 godz zejście 2,5 godz. Żyje normalnie, chodzę po górach, rower , spacery , myje okna , sprzątam itp. Nie dajcie się zwariować ani ograniczać. No może nie dźwigam tylko ciężarów., poza tym nadal jestem aktywna fizycznie. Seks też nie jest zabroniny po embolizacji. Życie normalnie.
gość
12-03-2022, 08:28:37

Witam . 21 lutego br. miałam embolizację tętniaka o wymiarach 1,5 cm na 0,9 cm. Wprowadzono 10 sprężynek.Zabieg wykonany został w Poznaniu. Bóle głowy, które pojawiają się co 2/3 dzień nie pozwalają normalnie funkcjonować. Czy to minie?
gość
25-03-2022, 07:24:53

Gość 2021-02-03 07:52:27
Miałam embolizację 25.01
Zabieg przebiegł bez komplikacji, wszystko się udało. Wyszłam do domu po 3 dniach od zabiegu. Raz mnie boli głowa, raz nie boli. Czy Wy też tak mieliście ? Mam nadzieję, że to z czasem się unormuje bo to bardzo uciążliwe.
Dzisiaj np. pobolewa mnie szyja i oko czuję cał czas ( miałam tą embolizację blisko nerwu oka)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: