Reklama:

termolezja (55)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
13-04-2009, 20:25:00

Moje pytanko dotyczy neurostymulatorow. Czy komus z Panstwa kto kolwiek napomnial o wszczepieniu neurostymulatora do mozgu w zwiazku z neuralgia nerwu trojdzielnego? poszukuje wszelkich informacji na ten temat, sposobod jak uzyskac dofinansowanie w Polsce i czy ktos juz moze taki neurostymulator ma wszczepiony i przez kogo. dziekuje
Mozna takze kontaktowac sie ze mna przez emaila: aneta.kosidlo@wp.pl
anetak82
Początkująca
24-06-2009, 20:40:00

[CYTAT
jak szybko przechodzi bol po termolezji??
gosia1987
gość
17-08-2009, 10:21:00

Ja od 11 lat cierpię na bóle głowy, po wizycie w poradni leczenia bólu okazało się, że mam uszkodzone nerwy potyliczne, również mam mieć zabieg termolezji tylko nie wiem co o tym myśleć i czy nie wystapia jakieś powazne skutki uboczne i tak na prawde jakie jest zagrozenie -Może ktoś wie?
Początkująca
22-02-2011, 11:04:51

Szanowni Państwo

Zabieg termolezji to nowoczesna metoda, która poprzez kontrolowane uszkodzenie struktur nerwowych skutecznie umożliwia pozbycie się chronicznego bólu. Zabieg ten jest zalecany w przypadku leczenia długotrwałego, jednostajnego bólu pochodzącego z kręgosłupa, nerwów czaszkowych, korzeni nerwowych lub układu współczulnego. Pomaga również w przypadku bólu spowodowanego niektórymi chorobami onkologicznymi, zwłaszcza rakiem trzustki, żołądka macicy i pęcherza moczowego. W trakcie tej kuracji można zlikwidować, bez trwałego uszkodzenia tkanki nerwowej, dolegliwości wynikające również z chorób naczyniowych.
Długotrwałe przyjmowanie leków przeciwbólowych, wiąże się z wystąpieniem skutków ubocznych, dlatego termolezja to doskonałe rozwiązanie przeznaczone dla osób, które chronicznie odczuwają ból. Istotą termolezji jest uszkodzenie struktur nerwowych poprzez kontrolowane działanie temperatury. W Poradni Przeciwbólowej w Med Polonii zabieg termolezji przeprowadzany jest w mało inwazyjny sposób. Nie wymaga znieczulenia ogólnego, więc jest obarczony minimalnym ryzykiem. Przeprowadza się go w trybie tzw. chirurgii dnia jednego. Oznacza to, że pacjent opuszcza szpital już 2-3 godziny po zabiegu.
Zespół Szpitala Med Polonia
Początkująca
22-02-2011, 11:04:51

Szanowni Państwo

Zabieg termolezji to nowoczesna metoda, która poprzez kontrolowane uszkodzenie struktur nerwowych skutecznie umożliwia pozbycie się chronicznego bólu. Zabieg ten jest zalecany w przypadku leczenia długotrwałego, jednostajnego bólu pochodzącego z kręgosłupa, nerwów czaszkowych, korzeni nerwowych lub układu współczulnego. Pomaga również w przypadku bólu spowodowanego niektórymi chorobami onkologicznymi, zwłaszcza rakiem trzustki, żołądka macicy i pęcherza moczowego. W trakcie tej kuracji można zlikwidować, bez trwałego uszkodzenia tkanki nerwowej, dolegliwości wynikające również z chorób naczyniowych.
Długotrwałe przyjmowanie leków przeciwbólowych, wiąże się z wystąpieniem skutków ubocznych, dlatego termolezja to doskonałe rozwiązanie przeznaczone dla osób, które chronicznie odczuwają ból. Istotą termolezji jest uszkodzenie struktur nerwowych poprzez kontrolowane działanie temperatury. W Poradni Przeciwbólowej w Med Polonii zabieg termolezji przeprowadzany jest w mało inwazyjny sposób. Nie wymaga znieczulenia ogólnego, więc jest obarczony minimalnym ryzykiem. Przeprowadza się go w trybie tzw. chirurgii dnia jednego. Oznacza to, że pacjent opuszcza szpital już 2-3 godziny po zabiegu.
Początkująca
22-02-2011, 11:06:15

Szanowni Państwo

gość
21-03-2011, 10:06:48

Czy zabieg termolezji jest refundowany?
Mieszkam w woj śląskim-niedaleko Katowic,czy gdzieś w pobliżu znajduje się szpital gdzie przeprowadzany jest taki zabieg?
Dziękuję.
gość
21-06-2011, 22:27:51

Zabieg termolezji można wykonać w Ośrodku Chirurgii Krótkoterminowej Neuromag w Goczałkowicach Zdroju.
gość
07-05-2016, 21:54:14

Ponieważ nigdzie nie można znaleźć opisu zabiegu termolezji, ale od strony pacjenta, postaram się zrobić to jak najlepiej. Zabieg miałam wczoraj. Nie chciałabym nikogo zniechęcać, ale jest on cholernie bolesny, przynajmniej w moim przypadku. Jestem po dwóch operacjach przepuklin odcinka lędźwiowego, ale z powodu zrostów pooperacyjnych miewałam bóle podobne do tych przepuklinowych. Nie mogłam za długo stać w miejscu, ponieważ po zastanie zrobienie kroku podobne było do wbijania noża w pośladki, szłam wiec na przykurczonych kolanach do rozchodzenia. Przy dłuższym siedzeniu drętwiały mi nogi, oraz bolał odcinek lędźwiowy. Przy każdym dzwignięciu czegokolwiek, odczuwałam to w lędźwiach itp. Zdecydowałam się na zabieg, ponieważ jest on ponoć najmniej inwazyjnym zabiegiem przeciwbólowym. Wykonuje się go z minimalnym znieczuleniem ( ale wg mnie wcale go nie było) pacjent musi cżuć ból, ponieważ im bardziej go boli, im bardziej reaguje na ból, tym pewniejsze jest, ze igła została wbita w odpowiednie miejsce. Zabieg polegał na wprowadzaniu igieł na około 15 cm w głąb obok kręgosłupa do korzeni nerwowych. I to było najstraszniejsze. Po wprowadzeniu, kiedy nie mogłam już wytrzymać z bólu, lekarz kręcił tą igłą, aż znalazł najbardziej bolące miejsce. Wtedy robią zdjęcia rtg i włączają termolezję-prąd. To też jest bolesne, ale dla mnie igły były dużo gorsze. Czułam wtedy rażenia prądem i jakby wyginanie ciała, promieniująć do kolan. Wbili mi chyba z 6-7 igieł. Zabieg trwał koło 30 min i mogę go porównać to tortur.... coś okropnego. Ręce mi zdrętwiały, wygięte się palce, że nie mogłam ich ścisnąć w pięść- chyba z nerwów. Wyłam, krzyczałam, jęczałam, uczucie omdlenia, wymiotów z bólu... znęcanie się na żywca.... , ale ponoć pomaga. W chwili obecnej pierwsze odczucia ( jest trochę za wcześnie, żeby móc dokładnie opisać ) brak bólu przy naciskaniu odcinka lędźwiowego, przy kichaniu, nie odczuwam nic przy dzwignieciu. Trochę jeszcze piecze, ale tak się może dziać jeszcze do tygodnia po zabiegu. Ciekawe jak to będzie w życiu codziennym. Jutro robię dość pracochłonny obiadek, więc będę wiedzieć, czy jest różnica i będę pisać. Oczywiście moje odczucia mogą się różnić od innych, każdy reaguje inaczej. Jednego bardziej boli prąd, drugiego wbijania igieł. Ale z tego, co wiem to pomaga, więc chyba warto poddać się tym torturom. Leżała ze mną na sali pani, która zaraz po zabiegu, jeszcze na stole odzyskała czucie w rękach inny pan w nogach. Ta pani np. nie miała takich bóli przy zabiegu, porównywał to borowania zęba w miejscu, gdzie macie nerw, ale jej od razu przestawali, jak go poczuła. U mnie było inaczej. Mimo tego, jeśli to ma pomóc na conajmniej dwa lata to chyba warto.
Początkująca
07-07-2016, 09:58:41

W moim przypadku Termolezja to była ostatnia deska ratunku inaczej operacja. Na szczęście udalo się i dolegliwości bólowe ustąpiły po tym zabiegu. Miałam wykonywany w Centrum Leczenia Bólu w Warszawie na Pory.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Neuralgia nerwów obwodowych
Dzień Dobry. Mam 70 lat, 174 cm wzrostu, średnia otyłość. Pojawiły mi się bóle w obwodowym układzie nerwowym. Neurolog powiedział że mam neuralgię nerwów obwodowych. Leki które zażywam to Amitryptylina 5ml, Pregabalin 50. Po tych lekach kręci mi się w głowie. Lekarz powiedział że mam iść na operację kręgosłupa piersiowego, ale ze względu na mój wiek nie chcę. Odnośnie bólu najpierw pojawia się swędzenie w okolicach np. uda, które krótkotrwale promieniuje aż do pięty i to bardzo mocno boląc ( piecze - parzy). Kolejny przykład to ramie aż do ręki, tak w różnych miejscach ciała. Dwa tygodnie temu pojawiły się kolejne dolegliwości tzn. Leżąc na lewym boku, gdy wstaje cierpnie mi prawa noga i prawa ręka. Neurolog zlecił mi rezonans kręgosłupa, konsultację mam dopiero w marcu więc wtedy uda mi się skonsultować wynik. Czy ktoś ma podobne dolegliwości ? Z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej. Może w organizmie mam jakiś stan zapalany ?
gość
Proszę o wasze opinie
Witam czy jeżeli mam polineuropatie obwodowa mogę pracować na hucie gdzie z metali ciężkich jest właśnie ołów
gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: