Reklama:

śpiączka (215)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
08-04-2009, 16:43:00

Dziś na oiom zaniosłam dla brata słuchawki, właczyłam muzyczke, taką, jaką lubi. Otworzył oczki szerzej niż zwykle i miałam wrażenie, że były takie żywsze.
Jak wyłaczyłam, to po kilki minutach zasnął. Jutro jego żona zaniesie mu jego ulubioną piosenkę. Zobaczymy.
Prawda jest taka, że nasza nadzieja, że sie wybudzi powoduje, że łapiemy się wszelkich znaków od niego. Tylko, że na razie za dużo ich nie daje.
Ma zrobioną tracheostomię, więc w buzi nie ma juz rur. Jak jeszcze mozna go stymulować?
pysiakmaxi
gość
08-04-2009, 18:03:00

ostatnio pielęgniarka powiedziała mi żebym mojego chłopaka tak delikatnie szczypała i drapała go paznokciami to podobno dobrze działa że coś tam się mu w mózgu otwiera... Próbujemy wszystkiego... On jest już w domu i sadzamy go na taki specjalny wózek ta tak mi się wydaje że lepiej reaguje... Czasem widzę że rusza buzią wiem że on do mnie mówi tylko cicho i ja go nie słyszę... Wiem też napewno że on mnie słyszy... Mam nadzieje że już nie długo się obudzi... Lekarze nas pocieszają... mówią że obudzi się tylko to jest kwestia czasu...

Pati
gość
08-04-2009, 18:25:00

Pati ale Twoj chlopak oddycha sam?
gość
08-04-2009, 18:50:00

tak już oddycha sam ale przez pierwszy miesiąc oddychał za niego respirator

Pati
gość
09-04-2009, 10:06:00

materac przeciodlezynowy jest cześciowo refundowany z NFZ oraz z PCPR , łóżko tylko PCPR, wózek z NFZ i PCPR, pionizator z NFZ i PCPR, ssaka nikt nie refunduje, papmersy, cewniki do oddsysania - NFZ. rehabilitant przysługuje w ramach NFZ w liczbie 80 godz.rocznie.
gość
09-04-2009, 10:55:00

masakra to ciekawe skad ja wezme na respirator ;(
smutek
gość
09-04-2009, 10:56:00

Fajny utwór dla śpioszków.: http://teledyski.onet.pl/10172,3701680,teledyski.html .
Miłego słuchania i wesołych świąt.
gość
09-04-2009, 13:21:00

Smutek - mnie to bezpośrednio nie dotyczyło, ale słyszałam, że jest jakaś poradnia, która zajmuje się pacjentami niewydolnymi oddechowo, chyba w Bydgoszczy / nie jestem pewna/ . Dowiedz się u lekarza rodzinnego, powinien wiedzieć, a jak nie wie, to niech się dowie, bo to należy do jego obowiązków i on daje skierowanie do takiej poradni i wtedy masz fachową pomoc. Pytaj też na oddziale, gdzie leży Twój śpioch.
gość
09-04-2009, 13:55:00

dzieki za rade Bydgoszcz ponad 300 km ;( zobaczymy co bedzie dalej jak sie potoczy moze stanie sie cud i mama zacznie sama oddychac
pozdrawiam smutek
gość
10-04-2009, 12:57:00

Dzis byłam u brata, oczy miał szeroko otwarte, mocno sie ruszał, rękoma, nogami, lewą rękę podnosił do rurki tracho, bałyśmy się, że może coś tam nagmerać. Tylko wzrok jego nie jest konkretny.

Lekarka powiedziala dzis, że zrobili juz wszystko co w ich mocy, jest wydolny itd. I chcą go wypisać w przyszłym tygodniu.
Wspomniała o oddziałach neurologicznym lub rehabilitacyjnym, ale zasugerowała, że powinniśmy mieć jakieś znajomości, bo oiom sie już dowiadywał i wszedzie im odmówili.
No ale chyba oiom ma większą moc gdzieś go umieścić niż my, prawda?
Bedziemy szukac i pytac. Lekarka mówi, że odmówili im , dlatego ze mój brat ma rurke tracho i "takich" nie chcą.
Wspomniała cos jeszcze o szpitalach w Hajnowce lub Bielsku Podlaskim. Ale to jest daleko od Białegostoku.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: