Witam serdecznie
Też czytałam artykuł w necie o refleksologii, nawet zainteresowała mnie ta sprawa. My stosujemy też masaż stup za pomocą takiego urządzeni do masażu z magnesami filipsa, to urządzenie kręci się w kółko, do tego mam takie wkładki które uciskają te punkty na stopach, na to zakładam skarpetki bawełniane dobrze dopasowane no i na wózek to buty jasna sprawa. Zawsze na 2 godzinki po masażu stup, zakładamy wkładki i na to skarpety na 2-3 godzinki ale może spróbujemy refleksologii. Tak powiem wam uczciwie że czasami to się zastanawiam czy my ,,rodzinki'' śpiochów nie przesadzamy z tymi wszystkimi zabiegami. Rozpatrując choć by przykład mojej bratowej; 6 razy w tygodniu 2 godz
rehabilitacji, masaż twarzy, odpowiednia dieta - bezglutenowa, tylko fermętowane produkty mleczne, bez wieprzowiny, ograniczenie białego cukru; do tego dostaje codziennie 300 ml soku /przecieru z jagód i borówek, bo tego leki na poprawienie pracy mózgu, do tego co najmniej 4 razy w tygodniu ćwiczenia z dotykaniem, dźwiękami i stymulacja, 1 raz w tygodniu przychodzi pani masować twarz i ćwiczy mimikę, mamy też ćwiczenia ze smakami oraz muzykoterapię grupowa i indywidualną. Część rzeczy robimy część ośrodek, część bierzemy prywatnie i ciąglę w kółko, nie może się nudzić ale musi się powtarzać to samo. Jedyna rzecz która się zmienia to smaki w jedzeniu bo staramy się pichcić naprawdę różne meni
ale wiadomo tak musi być wysokokaloryczne i białkowe, dużo witamin, no i błonnik wiadomo bo zaparcia, ale u bratowej to nie problem łyżka zwykłej mąki do zupy i biegunka cały dzień. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie aby nic nie robić i zostawić bratową bez tych wszystkich działań. Bratowa też była krótko po wypadku w Juraszu na rehabilitacji i byliśmy zadowoleni, tylko faktycznie ktoś musi byc ze śpiochem i dopilnować karmienia i wożenia na zabiegi rehabilitacyjne, po 5 miesiącach jak brat złożył dokumenty o ponowne przyjecie na rehabilitacje, odmówili jako osoba nie rokująca nie przyjeli. Mam nadzieję że wasze śpiochy będą miały więcej szczęścia i przyjmą na rehabilitację. Pozdrawiam