Na początku musicie się uzbroić w cierpliwość i wierzyć w to że brat wyzdrowieje. Ja rozumiem że to jest dla was trudna sytuacja,sama ją przeżyłam, wiem co się czuje, jakie myśli przychodzą do głowy i jakie się kłębią. To co mówią lekarze nie zawsze jest do końca pewne bo ile śpiochów sie wybudziło, ile śpiochów żyje mimo tego że nie dawano im szans ale są z nami. Na początku widzę że macie dobry dostęp do brata to dobry znak, możecie z nim dużo przebywać a to ważna sprawa!!!
Przychodząc do brata proszę mu się zawsze przedstawić np Witaj Marcinie, to ja Dagmara twoja siostra. Wykonując przy bratu jakiekolwiek czynności np smarując buzie kremem mówimy np Marcinek posmaruje ci teraz buzię kremem, bo jest sucha. i tak przy każdej czynności. Proszę do niego dużo mówić, opowiadać co sie dzieje w domu ale raczej te pozytywne informacje, nie opowiadamy historii typu dziś miał wypadek i... raczej mówimy np Wiesz Marcinku dziś wstałam o 7.00, przygotowałam dzieciom śniadanie, wyprawiłam je do szkoły. Dzieciaki prosiły abym cie od nich serdecznie uściskała i przekazują dla ciebie piękne laurki. itd.... Spokojnie delikatnie masujemy stopy i dłonie na oliwkę taką zwykłą dla niemowlaków wykonujemy takie kółeczka. Można czytać gazety, książki opowiedzieć ciekawą historię z życia. Osoby w śpiączce słyszą a znajomy głos, pobudza mózg do pracy i regeneracji. Jeżeli macie możliwość ustalcie z rodzina i znajomymi dyżury przy bracie, aby docierały do niego różnorodne bodźce, można puszczać ulubiona muzykę ale to dopiero za kilka dni. Proszę pamiętać że ton głosu powinien być normalny nie podniesiony i nie ściszony, a zachowanie jak najbardziej naturalne. Proszę zapytać pielęgniarki co trzeba zakupić dla brata czy wspomniany już sudocrem- pani ma, oliwkę dla dzieci, mydło w płynie, krem do twarzy, gąbki do mycia jasna i ciemną, 2 ręczniki jasny i ciemny- przynieś z domu i wymieniać co najmniej 1 raz w tygodniu, wodę mineralną, zestaw do golenia- pianka, maszynka, chusteczki nawilżane dla dzieci czy pampersy dla dorosłych itp. Pielęgniarki pielęgnują same pacjentów nie na życzenie rodziny w danej chwili. Można się zapytać co może pani sama zrobić np nasmarować nogi oliwka, pięty delikatnie sudokremem cieniutko, leciutko wsmarować. Do wykonywania czynności pielęgnacyjnych proszę zakładać rękawiczki jednorazowe- dostpne w szpitalu. Do pielęgnacji jamy ustnej można kupić płyn do płukania jamy ustnej. Jak pani zapyta na pewno powiedzą co potrzeba, a te rzeczy do pielęgnacji proszę włożyć w dużą dość kosmetyczkę lub reklamówkę, aby były łatwo dostępne. Piżamy raczej sie nie przydadzą, ale jedną i parę skarpet można dostarczyć, zbędne rzeczy proszę zabierać. Najważniejsza w całym tym opisie jest WASZA MIŁOŚĆ I OPIEKA. Jeżeli ma pani jakieś pytania proszę pisać na pewno coś ktoś doradzi. Nawet kiedy nadziei nie widać, należy wierzyć że tli się gdzieś jej niewielka iskierka w sercu każdej rodziny śpiocha.