Do osoby pytającej o jedzenie bratowej!!!
Bratowa jest uczulona na gluten czyli nie mogę jej podawać mąki pszennej, otrąb pszennych, kaszy, dieta bezglutenowa jest wysoko białkowa bo podaję kukurydzę, mleka nie podaje bo ma biegunkę zamiast wody może być maślanka, czy kefir ale tylko szklanka bo stosujemy dietę dla dzieci autystycznych- tam nie podaje się mleka. Błonnik to ryż pełnoziarnisty, błonnik grochowy,siemię lniane mielone odtłuszczone, czasami płatki owsiani, owoce suszone, orzechy też dodaję ale bratowa nie może orzechów ziemnych i migdałów. Oczywiście że miksuje niektóre produkty z sokami czy herbatą czy wywarami warzywnymi. Moja bratowa przyjmuje posiłki doustnie, w postaci dość gęstych papek przez butelkę, więc posiłki nie muszą być bardzo płynne jak do sądy
i objętość ich jest mniejsza niż do sądy. Zalegań nie było jak była sonda, teraz bratowa nie wymiotuje nie ma wzdętego brzucha, wiec jest dobrze.
Co do soku z jagód to ma on na celu poprawę funkcjonowania mózgu, był tutaj kiedyś post na ten temat, postanowiliśmy to wypróbować. Proszę pamiętać że bratowa czuje smaki jak np zmiksuję słodkie owoce z warzywami i mięsem to będzie pluła, wypróbowałyśmy to już, wielokrotnie było plucie i odmawianie przyjmowania posiłku- zaciśnięta mocno szczęka i usta i był powrót do sądy.
Co do jadłospisu to układa mi go znajoma dietetyczka, dzięki niej bratowa ładnie przybrała na wadze i ma dobre wyniki białka we krwi, morfologi, ładne włosy i paznokcie, nie robią się odleżyny. Jeżeli by było uparte zaparcie to starczy łyżka mąki do posiłku i bratowa ma 2 dni kilka razy pełen pampers. Dziś do jedzenia jest; na śniadanie ryba gotowana, jajko, serek homo, pieczywo i rzodkiewki, na 2 śniadanie, banany z mandarynkami i ryżem ciemnym, na obiad indyk w warzywach i pomidorach z makaronem i śmietaną, na podwieczorek po prostu jogurt owocowy z kisielkiem z siemienia, na kolację sałatka jarzynowa z rybą i majonezem i jajem i pieczywek, na 2 kolację gotowy obiadek warzywa z mięsem. Dziś dzień soku z buraków bratowa go bardzo lubi.
Co do ćwiczeń to niestety z przykurczami trzeba ostro walczyć my mamy łuski na ręce i prawą stopę. Ćwiczenia Talara jak brat żył to stosował razem z normalną
rehabilitacją, teraz rehabilitant stosuje tylko elementy ćwiczeń Talara, ja tam sie na tym nie znam ale, zalecone przez niego ćwiczenia są podobne do tych wykonywanych przez męża jednej z pacjentek który z nią jeździł do talara. Pozdrawiam wszystkich