Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-03-2011, 13:33:57

to zalezy. odpowiedz nie jest prosta i zalezy od bardzo wielu czynnikow.
wg prof Talara nawet 4000 kcal. - prawda jest taka ze wiekszosc spiochow przebywajac w szpitalach przez pierwsze tygodnie bardzo schudla i moze te 4000 kcal to nie glupi pomysl.
w pozniejszym czasie kiedy spioch zregeneruje sily 1200 - 1600 kcal.
tak najogolniej ale kazdy przypadek jest indywidualny bo kazdy ma troche inne pozostale schorzenia oprocz spiaczki
gość
17-03-2011, 14:56:10

pytam bo mój tata miał NZK pięć miesięcy temu , do tej pory nie odzyskał przytomności , nie ma z nim kontaktu . Do tamtego momentu czynnie uprawiał sport , nie skarżył się na nic. Bardzo nas to wszystko zaskoczyło :( Rzeczywiście bardzo schudł w pierwszych tygodniach , mięśnie też zanikały. Cały czas jest poddawany rehabilitacji , lekarze od samego początku nie dają nam nadziei. Tata jest w domu i lekarze na początku powiedzieli nam że mamy dawać mu w miarę normalne jedzenie tylko mocno zmiskowane ( miał założoną sondę ) . Od kilku dni tata ma założonego pega i teraz pani od żywienia powiedziała że powinien dostawać nutrison. Dzienna dawka kalorii to 1250 i wydaje mi się to trochę za mało .
gość
17-03-2011, 15:42:38

To zdecydowanie za malo,z nami tez tak bylo wydawalo sie ze zwykle jedzenie do ktorego dokladalismy rozne rodzaje mięs brokuły itp tyle co my normalnie zjadamy ze to jest wystarczajaco dla naszego spiocha,ale te miesnie nie pracują dlatego postarajcie sie mu dawac przynajmniej raz dziennie nutridrink oraz dwa razy dziennie takie zmiksowane z miesa brokul itp a tak to co godzine jakies jogurty budynie gerbery owocowe tylko bez owocow zeby peg sie nie zapchal no i jak np o 15ej podajecie jogurt to do tego szklanke soku jakiegowocowego za godzine budyn i szklanka herbaty zwyklej lub owocowej tylko nie podawac mu nagle z dnia na dzien bo organizm nie jest przyzwyczajony do takich rozmaitosci i takiej dawki jedzenia co drugi dzien dodawac co raz wiecej jedzenia a najlepiej to zakupic ksiazke dotyczaca ile kalorii co zwiera albo korzystac z internetu.My np staramy sie podawac do 5000 kcal dziennie no i rechabilitacja przede wszystkim zeby nie zaczely robic sie przykurcze a to ze lekarze tak mowia to trudno poprostu w takich przypadkach chca was przygotowac na najgorsze, zawsze trzeba miec nadziej ze bedzie dobrze
gość
17-03-2011, 15:50:30

aha no i tak wgl to roznice po naszym spiochu bylo widac dopiero po okolo 3 msc poniewz nigdy nie mial tendencji do tycia jedni tyja szybciej a drudzy wcale wiec po jakims czasie dopiero bedzie widac roznice bo nasz byl taki wychudzony po przyjezdzie ze szpitala w krk ze sie to w glowie nie miesci:(
gość
17-03-2011, 17:46:43

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź. Mam mnóstwo pytań ale nie wiem od czego zacząć . Byłam kilka razy na tym forum , czytałam wpisy. Szukałam czegoś na temat żywienia ale to co Wy tu piszecie czasem mija się z tym co mówią lekarze. Czasem myślę że oni chcą nas szybko spławić i nie mieć kłopotu. Wczoraj powiedzieli mamie że ma podawać nutrison i nie ma podawać soków owocowych , kawy zbożowej , zwykłej herbaty nic co barwi rurkę od pega. Wiem że tata potrzebuje coś więcej niż nutrison ale nie chcemy zrobić mu krzywdy.
gość
17-03-2011, 18:12:36

Moim zdaniem karmcie go nie wazne czy rurka przybierze innego koloru racja wiadomo nic na wiekii i wszystko sie brudzi ale przeciez to nie chodzi o dbanie rurki tylko pacjenta
gość
19-03-2011, 22:08:33

Witam mam koleżankę ma pega co prawda po nowotworze i rurka też sie barwi nic nie jest wieczne. Jak była żywiona przemysłowo to ok jak przeszła na normalne jedzenie to zmienił peg kolor, ale lekarz powiedział że to normalne przy dokowym jedzeniu, nie da się nie podawać soków, przecierów czy marchewki bo pojawią się objawy niedożywienia. Pielęgniarki zaleciły tak kupić 0.5 l cocacoli, nabrać 30 ml do strzykawki i przepłukać pega dość energicznie, potem wziąć 20 ml cocacoli wpuścić do pega i zostawić w rurce na 15-20 min rób to 3 - 4 razy w tygodniu a rurka będzie mniej zabrudzona, może żółte nie zniknie ale usuniesz resztki pokarmowe. Pozdrawiam Grażynka
gość
19-03-2011, 22:28:20

W szpitalu jest jedna niepisana zasada.
Pacjent nie je = pacjent nie stra = nie ma roboty.

Nikt się pacjentem nie interesuje, a to że umrze z głodu, no trudno i tak już postawili na nim krzyżyk więc czemu się dziwić.

Organizm żeby mógł walczyć musi być prawidłowo odżywiony!!! Inaczej wszystko na marne.

U nas peg zabarwił się od leków - i co też mieliśmy nie podać?
gość
21-03-2011, 09:57:12

Witam
Moj znaomy mial 8 marca wypadek na kopalni ma uszkodzona czaszke z lewe strony i podobno bardzo mocno ba obrzek mozgu byl w spiaczce farmakologiczne Od srody czyli 16 marca nie ma juz podawanych lekow podtrzymojacych spaiczke i sie nie wybudza Lekarze mowia ze do 48 godzin powinien sie obudzic a tu nic Podobno nie reaguje wogole na lekarzy i mowia ze ma 3 % swiadomosci a powinein miec 15 % Ma tez uszkodzone jakies ogniska nic mi to nie mowi Pomozcie czy jest szansa ze on sie wybudzi ze wyjdzie z tego Po jakim czasie ludzie sie wybudzaja Prosze o pomoc
gość
21-03-2011, 21:13:13

Mam pytanie w jaki sposób zachowywały się Wasze śpiochy po wybudzeniu ze śpiączki? Stan mojej mamy lekarze określają jako wegetatywny. Przytomna bez kontaktu, pięć ty. mama mama była w śpiaczce, po wirusowym zapaleniu mózgu. Wg. mnie mama wszystko rozumie, tylko nie potrafi jeszcze dać nam znaku, nie może odpowiedzieć. Od jekichś dwóch tyg mama jak do niej przychodzimy ma otwarte oczy, rozgląda się, rusza głową, jak się do niej mówi to popatrzy się na nas, zaciska pięści, dis lekko podniosła rękę... ja widzę te małe postepy, jednak dla lekarzy są to zupełnie nieśwaidome ruchy, a ja jestem załamana ich słowami...Ewa

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: