Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-01-2011, 21:00:45

Mój brat... napisałam ,że jest po wypadku ,ale tak naprawdę nie wiem kiedy i jak to sie stało .
Teraz jest na rehabilitacji od 17 listopada, prawa ręka i prawa noga fatalnie , wykonuje nimi jakies minimalne ruchy.Natomiast w prawej ręce jest spastyka,nie wiem jaką ma rurkę w każdym razie zatykaną juz na cały czas, powiedzieli ,ze będzie w wegetatywnym stanie,ale zaczął się ruszać ,nie mam pewności czy nas poznaje czy tylko do nas się ptrzyzwyczaił, uśmiecha się ,czasami śmieje.Lekarze mówili też ,że nigdy nic nie powie.Natomiast mówi dość dużo, prawie zawsze odpowiada na pytania, potrafi powtórzyć wszystko, natomiast bardzo rzako o coś pyta, zdarzyło mu się parokrotnie zapytać np. "jak on się nazywa" to o masarzyście ,ale niestety ten tego nie słyszał, bo mówi do nas albbo pyta tylko jak jesteśmy sami.Nie reaguje na personel medyczny, więc oni myślą,ze on jest dalej bez kontaktu.Nagrałam go jak mówił,ale nie chcą tego słuchać.Co mnie niepokoi to ,że on bardzo dużo śpi, a przynajmniej ma zamknięte oczy, bo czasami [przy tych zamkniętych oczach wydaje mi się,że nie śpi.
gość
06-01-2011, 21:16:17

Witam wszystkich po długim moim milczeniu ale nie miałam za bardzo czasu bo urodziłam synka 24 listopada 2010roku i sama zostałam z 3 dzieci.Mam do wszystkich pytanie jak załatwia się respirator do domu?Czy za to się płaci i miej więcej ile?To jest jeden warunek aby mąż mój wrócił do domu do dzieci od 2 lipca biedny leży w szpitalu a chce być w domu i ja też.Łóżko juz załatwiłam,ssaka w każdej chwili będę miała,pielęgniarke też i lekarza.Teraz tylko problem jest respirator wrazie czego.Proszę o pomoc.
gość
07-01-2011, 06:50:51

Mariola - jest program w NFZ dla wentylowanych mechanicznie w domu. Musisz dopytać bo nie znam szczegółów. Znajdź ośrodek najbliżej siebie który realizuje taki program i tam o wszystko zapytaj.

Możesz również zapytać tu: http://potracheotomii.pun.pl/viewtopic.php?id=531
gość
07-01-2011, 15:49:58

http://www.tvp.pl/lublin/reportaze/zdarzenia-magazyn-reporterow/wideo/5-stycznia-2011/3745063

serdecznie zapraszam osoby zainteresowane moją historią , dowiedzą się państwo co spotkało mnie i moją rodzinę w szpitalu zapraszam ;))

PS. kontakt do mnie : eveline3@buziaczek .pl
gość
07-01-2011, 15:55:51

http://www.tvp.pl/lublin/reportaze/zdarzenia-magazyn-reporterow/wideo/5-stycznia-2011/3745063

aa i jeszcze jedno jeśli ktoś z państwa obejrzy powyższy film to proszę o przesłanie go dalej ponieważ szukam wszędzie sprawiedliwości z góry dziękuję

PS. nie zapominajcie o odp. na mojego e maila : eveline3@buziaczek.pl
gość
07-01-2011, 17:06:07

Gość 2009-02-09 12:46:00 ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SZPITAL DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH IM. PROF.E.SZCZEKLIKA

ODDZIAŁ REHABILITACJI

WROCŁAW CHOPINA 5/7

(071)348 25 16

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

POWIATOWY ZESPÓŁ SZPITALI

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY - SYCÓW

SYCÓW OLEŚNICKA 25

(062)785 20 31

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ "NEPTUN"

NZOZ NEPTUN ODDZIAŁ REHABILITACJI STACJONARNEJ

KUDOWA ZDRÓJ GŁÓWNA 35A

+48 74 866 22 54

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

DOLNOŚLĄSKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. T. MARCINIAKA - CENTRUM MEDYCYNY RATUNKOWEJ

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

WROCŁAW TRUGUTTA 116

(071)789 02 00

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA W KOWARACH

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

KOWARY SANATORYJNA 15

(075)64157 00

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W ZŁOTORYI

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

ZŁOTORYJA HOŻA 11

(076)877 95 91

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

SZPITAL REHABILITACYJNY I OPIEKI DŁUGOTERMINOWEJ W ŻMIGRODZIE

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

ŻMIGRÓD WILLOWA 4

(071)385 31 18

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ POWIATOWE CENTRUM MEDYCZNE W WOŁOWIE

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

WOŁÓW INWALIDÓW WOJENNYCH 26

(071)380 58 01

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

23 WOJSKOWY SZPITAL UZDROWISKOWO-REHABILITACYJNY

ODDZIAŁ REHABILITACJI

LĄDEK ZDRÓJ ORLA 4

(074)8117276

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W LUBINIE

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

LUBIN BEMA 5

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ SZPITAL DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH IM. PROF.E.SZCZEKLIKA

ODDZIAŁ REHABILITACJI

WROCŁAW CHOPINA 5/7

(071)348 25 16

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

POWIATOWY ZESPÓŁ SZPITALI

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY - SYCÓW

SYCÓW OLEŚNICKA 25

(062)785 20 31

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ "NEPTUN"

NZOZ NEPTUN ODDZIAŁ REHABILITACJI STACJONARNEJ

KUDOWA ZDRÓJ GŁÓWNA 35A

+48 74 866 22 54

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

DOLNOŚLĄSKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. T. MARCINIAKA - CENTRUM MEDYCYNY RATUNKOWEJ

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

WROCŁAW TRUGUTTA 116

(071)789 02 00

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA W KOWARACH

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

KOWARY SANATORYJNA 15

(075)64157 00

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W ZŁOTORYI

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

ZŁOTORYJA HOŻA 11

(076)877 95 91

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

SZPITAL REHABILITACYJNY I OPIEKI DŁUGOTERMINOWEJ W ŻMIGRODZIE

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

ŻMIGRÓD WILLOWA 4

(071)385 31 18

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

NIEPUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ POWIATOWE CENTRUM MEDYCZNE W WOŁOWIE

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

WOŁÓW INWALIDÓW WOJENNYCH 26

(071)380 58 01

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

23 WOJSKOWY SZPITAL UZDROWISKOWO-REHABILITACYJNY

ODDZIAŁ REHABILITACJI

LĄDEK ZDRÓJ ORLA 4

(074)8117276

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

ZESPÓŁ OPIEKI ZDROWOTNEJ W LUBINIE

ODDZIAŁ REHABILITACYJNY

LUBIN BEMA 5

gość
07-01-2011, 22:17:13

Witaj Mariolo!!
Gratuluje narodzin dziidziusia. Co do twojego pytania o respirator. Mam koleżankę której siostra choruje na zanik mięśni i oni mają respirator dla niej w domku. Podam pani nr telefonu 52 32 900 95. To jest numer do hospicjum Sue Ryjder w Bydgoszczy oni tam mają siedzibę. Proszę tam zadzwonić odezwie się pan lub pani z informacji, proszę poprosić z ,, Domowa opieką respiratory'' czy jakoś tak oni panią połączą i tam sie pani wszystkiego dowie najlepiej dzwonić 8.30 - 13.00. Wiem że jerzdzą po kilku województwach, albo bynajmniej pomogą podać namiary na najbliższy ośrodek leczenia domowego respiratorem. Koleżanki córeczka co prawda ma respirator taką maskę zakładaną, nie ma rurki. Pozdrawiam Kaja
gość
09-01-2011, 13:55:44

Witajcie
Dziękuje bardzo za odpowiedz na temat rurki tracheo. bardzo mi pomogłas i udzieliłas duzo wskazówek:) gdyby nie to forum to nie wiem skad czerpałabym informacje.... Moja mame wypisuja w czwartek zabieramy ja do domu miala byc do połowy lutego ale powiedzieli ze maja bardzo duzo osób i musi sie zwolnic miejsce a ze mama jest juz tam 12 tyg to stwierdzilli ze juz wystarczy. mamy juz łóżko załatwione bedzie jutro albo we wtorek mamy stół pionizacyjny w domu wózek byłam w sklepie medycznym kupiłam worki na mocz strzykawki do karmienia słuchawki do słuchania czy sonda jest na swoim miejscu rękawiczki kompresy małe i duze płyn do dezynfekcji rąk cewniki do odsysania sa zamówione bo nie mieli w sklepie ssak bedzie jutro sól fizjologiczną kupimy w aptece i zastrzyki przeciwzakrzepowe co jeszcze potrzebujemy podpowiedzcie prosze dodam ze mama ma sonde nosowo żołądkowa rurke tracheo i cewnik....
rurka została wymieniona w piątek ma taka podwójną ze mozna ja czyścic ale nie da sie założyć na nią filtra tylko zakończona jest takim jakby guzikiem.... czy to lepiej????
gość
09-01-2011, 17:14:08

Witam
Na pewno powinna mieć pani MATERAC PRZECIWODLEŻYNOWY zmienno-ciśnieniowy, to jest najważniejsza sprawa aby zapobiegać odleżyną, bo ich leczenie to trudna sprawa. Oprócz zwykłej pościeli czyli najlepiej prześcieradła z gumką, poduszki i jaśka pod głowę i kołderki oraz koca- do dodatkowego okrycia, czy ubrania zamiast kołdry jak jest ciepło. Powinna mieć pani jeszcze 3 poduszki- cienkie nie z piór i dodatkowy koc do podkładania np pod plecy jak mama leży na boku i między nogi żeby je rozdzielić od siebie.
Proszę jeszcze pamiętać o tym że mama powinna mieć wymieniany cewnik moczowy co 14 dni jeżeli jest zwykły, lub jeżeli silikonowy to co 30-60 dni- droższe, wodę do wstrzyknięć do doszczelniania cewnika- kupisz w aptece 5 amp po 10 ml i 3 strzykawki 20ml żeby usunąć cewnik czy założyć. NIE WOLNO USZCZELNIAĆ CEWNIKA SOLĄ!!! Proszę pamiętać o tym że worki moczowe wymienia sie co 3-7 dni lub kiedy przeciekają. Pampersy, środki do pielęgnacji, ręczniki papierowe do podkładania pod sądę przy karmieniu, , Sudokrem do smarowania miejsc narażonych na ucisk i zaczerwienionych. Proszę też pamiętać o tym że pozycję u mamy zmienia się co 2 h w dzień i ci 3 w nocy. Warto by było się rozejrzeć też za osobą która w razie czego pomoże pani w opiece nad mamą czy zastąpi panią w opiece kiedy pani musi wyjść, rehabilitant też instytucja przydatna dosyć droga ale warto żeby pokazał jak ćwiczyć z mamą, na co zwrócić uwagę w rehabilitacji, jak pionizować. Zaraz po przyjeździe mamy do domu proszę zgłosić to lekarzowi rodzinnemu i pielęgniarce bo ktoś musi wymieniać sondy, cewnik, wypisywać leki. Proszę spisać sobie na kartce pytania i przed wypisem zapytać pielęgniarki na oddziale, kiedy założone zostały; sąda, cewnik i rurka tracheo. W jakiej pozycji i w jakiej ilości karmić mamę ile razy dziennie. Proszę np wykonać karmienie mamy pod ich nadzorem jak jeszcze pani tego nie robiła, w pozycji półwysokiej. Warto też wiedzieć że mamy nie można zaraz po jedzeniu położyć na płasko bo może ulać i się zaksztusić. To że mamie po każdym stolcu trzeba umyć pupę, wytrzeć delikatnie i nasmarować oliwką żeby skóra się nie macerowała. Mama też nie może cały dzień leżeć w jednej pozycji jak wspomniałam wyżej. Przepraszam ale nie chce się wymądrzać ale mnie nikt tego nie nauczył, kiedy bratowa mi się zaksztusiła myślałam że serce mi stanie a okazało się że starczy mieć włączony ssak, założony cewnik do odsysania z rurki i buzi- tylko otwiera się do przyłączenia z sakiem, nie wyjmuje z opakowania bo straci sterylność, mieć sól w zakręcanej butelce. Bratowa mi sie zaksztusiła bo leżała po jedzeniu za płasko lub za dużo podałam. Postępowanie jest proste;SAK MUSI BYĆ ZAWSZE WŁACZONY
1. zakładam rękawiczki, nawet bez mycia rąk byle czyste- nie używane
2. albo ściągam z cewnika założonego juz papierek ochronny- opakowanie lub szybko łączę czysty cewnik z wężem do odsysania ssaka no i zdejmuje opakowanie ochronne
3.Włączam ssak, zaginam cewnik do odsysania tuż przy złączeniu z ssak cewnik, - tak aby nie ssało
4. umieszczam cewnik ssaka na 10-15cm w rurce i odginam aby ssało
5 . Ruhzem obrotowym wyjmuje cewnik z rurki, mama może się ksztusić przy tym, maź 10 sekund może trwać jedno odsysanie
6. Najlepiej mieć odkręcana sól fizjologiczną ale można też wyciąć w butelce kroplówki dziurę taką ok 2-3 cm przekrój, po każdym odsysaniu przepłukać cewnik.
7. Można też odsysać z buzi tak samo zacisnąć przy końcu włożyć do buzi i odessać, przepłukać cewnik.
Proszę przeczytać instrukcję obsługi ssaka tam jest wszystko opisane, jak konserwować, czyścić i o odsysaniu chyba też. Po każdym odsysaniu trzeba wymienić cewnik. Nie któży robią tak ze najpierw odsysają z rurki a potem tym samym cewnikiem z buzi, nigdy odwrotnie. Można też odsysać z sądy, treść jeżeli mama ma zalegania czyli podany pokarm sie nie trawi. Warto raz w tygodniu zrobić próbę zalegań robi się to tak. Rano przed śniadaniem w wybrany dzień podaje sie do sądy 300-400 ml wody, odczekuje się 2 godz i strzykawka odciąga się zawartość jeżeli jest niewiele tej wody to ko jeżeli dużo np połowa to mama ma zalegania wtedy należy się skonsultować z lekarzem. Można równie dobrze sprawdzając położenie sondy odciągnąć zawartość sondy, jeżeli po poprzednim posiłku zostało sporo jedzenia to trzeba zmniejszyć na początek porcję o połowę. Należy tez pamiętać że mama musi dostać co najmniej 2 l płynów do picia razem z zupami. Po każdym karmieniu przepłukać na koniec sondę ok 50 ml czystej wody. Najlepiej żeby mama miała sondę silikonowa z prowadnikiem wymiana co 45 dni i tak odleżyny w nosie sie nie robią. Sonde przykleja się plastrem papierowym lub włukninowym- nigdy materiałowym. Podejrzewam że pewnych umiejętności już pani nabyła na oddziale jaj mama leży. Ważną sprawą jest też skład jedzenia nie chodzi tylko oto żeby to było dobrze zmiksowane ale i miało wartości odżywcze. Nie można np karmić mamy ciągle mlecznymi zupami. Warto zapytać dietetyczkę jaką mama ma dietę i gotować normalnie tylko mniej np chleba a więcej, twarożku, mięsa warzyw, soków owocowych i warzywnych nie napoi. Proszę pisać na forum na pewno ktoś coś doradzi Pozdrawiam
09-01-2011, 18:31:46

Pamietajcie,ze ze spiaczki mozna sie wybudzic.Jestem tego zywym przykladem.9 lat temu po rozleglym wylewie z naczyniaka do pnia mozgu zapadlem na miesiac w spiaczke.Rodzina i przyjaciele duzo do mnie mowili i sie modlili i pomoglo.Pozostala mi po tej sytuacji silnie drzaca lewa reka, problemy z widzeniem(mocno powiekszone zrenice, niemoznosc skierowania galek oczu w dol), problemy z pecherzem, ale zyje, widze i chodze wbrew kasandrycznym wizjom wielu osob, niestety glownie z branzy medycznej/raf34

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: