Witam
Na pewno powinna mieć pani MATERAC PRZECIWODLEŻYNOWY zmienno-ciśnieniowy, to jest najważniejsza sprawa aby zapobiegać odleżyną, bo ich leczenie to trudna sprawa. Oprócz zwykłej pościeli czyli najlepiej prześcieradła z gumką, poduszki i jaśka pod głowę i kołderki oraz koca- do dodatkowego okrycia, czy ubrania zamiast kołdry jak jest ciepło. Powinna mieć pani jeszcze 3 poduszki- cienkie nie z piór i dodatkowy koc do podkładania np pod plecy jak mama leży na boku i między nogi żeby je rozdzielić od siebie.
Proszę jeszcze pamiętać o tym że mama powinna mieć wymieniany cewnik moczowy co 14 dni jeżeli jest zwykły, lub jeżeli silikonowy to co 30-60 dni- droższe, wodę do wstrzyknięć do doszczelniania cewnika- kupisz w aptece 5 amp po 10 ml i 3 strzykawki 20ml żeby usunąć cewnik czy założyć. NIE WOLNO USZCZELNIAĆ CEWNIKA SOLĄ!!! Proszę pamiętać o tym że worki moczowe wymienia sie co 3-7 dni lub kiedy przeciekają. Pampersy, środki do pielęgnacji, ręczniki papierowe do podkładania pod sądę przy karmieniu, , Sudokrem do smarowania miejsc narażonych na ucisk i zaczerwienionych. Proszę też pamiętać o tym że pozycję u mamy zmienia się co 2 h w dzień i ci 3 w nocy. Warto by było się rozejrzeć też za osobą która w razie czego pomoże pani w opiece nad mamą czy zastąpi panią w opiece kiedy pani musi wyjść, rehabilitant też instytucja przydatna dosyć droga ale warto żeby pokazał jak ćwiczyć z mamą, na co zwrócić uwagę w rehabilitacji, jak pionizować. Zaraz po przyjeździe mamy do domu proszę zgłosić to lekarzowi rodzinnemu i pielęgniarce bo ktoś musi wymieniać sondy, cewnik, wypisywać leki. Proszę spisać sobie na kartce pytania i przed wypisem zapytać pielęgniarki na oddziale, kiedy założone zostały; sąda, cewnik i rurka tracheo. W jakiej pozycji i w jakiej ilości karmić mamę ile razy dziennie. Proszę np wykonać karmienie mamy pod ich nadzorem jak jeszcze pani tego nie robiła, w pozycji półwysokiej. Warto też wiedzieć że mamy nie można zaraz po jedzeniu położyć na płasko bo może ulać i się zaksztusić. To że mamie po każdym stolcu trzeba umyć pupę, wytrzeć delikatnie i nasmarować oliwką żeby skóra się nie macerowała. Mama też nie może cały dzień leżeć w jednej pozycji jak wspomniałam wyżej. Przepraszam ale nie chce się wymądrzać ale mnie nikt tego nie nauczył, kiedy bratowa mi się zaksztusiła myślałam że serce mi stanie a okazało się że starczy mieć włączony ssak, założony cewnik do odsysania z rurki i buzi- tylko otwiera się do przyłączenia z sakiem, nie wyjmuje z opakowania bo straci sterylność, mieć sól w zakręcanej butelce. Bratowa mi sie zaksztusiła bo leżała po jedzeniu za płasko lub za dużo podałam. Postępowanie jest proste;SAK MUSI BYĆ ZAWSZE WŁACZONY
1. zakładam rękawiczki, nawet bez mycia rąk byle czyste- nie używane
2. albo ściągam z cewnika założonego juz papierek ochronny- opakowanie lub szybko łączę czysty cewnik z wężem do odsysania ssaka no i zdejmuje opakowanie ochronne
3.Włączam ssak, zaginam cewnik do odsysania tuż przy złączeniu z ssak cewnik, - tak aby nie ssało
4. umieszczam cewnik ssaka na 10-15cm w rurce i odginam aby ssało
5 . Ruhzem obrotowym wyjmuje cewnik z rurki, mama może się ksztusić przy tym, maź 10 sekund może trwać jedno odsysanie
6. Najlepiej mieć odkręcana sól fizjologiczną ale można też wyciąć w butelce kroplówki dziurę taką ok 2-3 cm przekrój, po każdym odsysaniu przepłukać cewnik.
7. Można też odsysać z buzi tak samo zacisnąć przy końcu włożyć do buzi i odessać, przepłukać cewnik.
Proszę przeczytać instrukcję obsługi ssaka tam jest wszystko opisane, jak konserwować, czyścić i o odsysaniu chyba też. Po każdym odsysaniu trzeba wymienić cewnik. Nie któży robią tak ze najpierw odsysają z rurki a potem tym samym cewnikiem z buzi, nigdy odwrotnie. Można też odsysać z sądy, treść jeżeli mama ma zalegania czyli podany pokarm sie nie trawi. Warto raz w tygodniu zrobić próbę zalegań robi się to tak. Rano przed śniadaniem w wybrany dzień podaje sie do sądy 300-400 ml wody, odczekuje się 2 godz i strzykawka odciąga się zawartość jeżeli jest niewiele tej wody to ko jeżeli dużo np połowa to mama ma zalegania wtedy należy się skonsultować z lekarzem. Można równie dobrze sprawdzając położenie sondy odciągnąć zawartość sondy, jeżeli po poprzednim posiłku zostało sporo jedzenia to trzeba zmniejszyć na początek porcję o połowę. Należy tez pamiętać że mama musi dostać co najmniej 2 l płynów do picia razem z zupami. Po każdym karmieniu przepłukać na koniec sondę ok 50 ml czystej wody. Najlepiej żeby mama miała sondę silikonowa z prowadnikiem wymiana co 45 dni i tak odleżyny w nosie sie nie robią. Sonde przykleja się plastrem papierowym lub włukninowym- nigdy materiałowym. Podejrzewam że pewnych umiejętności już pani nabyła na oddziale jaj mama leży. Ważną sprawą jest też skład jedzenia nie chodzi tylko oto żeby to było dobrze zmiksowane ale i miało wartości odżywcze. Nie można np karmić mamy ciągle mlecznymi zupami. Warto zapytać dietetyczkę jaką mama ma dietę i gotować normalnie tylko mniej np chleba a więcej, twarożku, mięsa warzyw, soków owocowych i warzywnych nie napoi. Proszę pisać na forum na pewno ktoś coś doradzi Pozdrawiam