Reklama:

śpiaczka (15626)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-10-2010, 17:16:00

Cerebrolizyna (cerebrolysin) jest to mieszanina peptydów i aminokwasów uzyskiwanych z mózgów świń. Stanowią one materiał budulcowy mózgu, dzięki czemu wzmagają regenerację neuronów i tkanki glejowej OUN. Cerebrolizyna działa także ochronnie, przeciwobrzękowo, przeciwwysiękowo, ponadto poprawia mikrokrążenie krwi w mózgowiu. Preparat jest podawany osobom cierpiącym na otępienie w podeszłym wieku, chorobę Alzheimera, urazy mózgu, toksyczne uszkodzenia mózgu. Cerebrolizyny nie należy podawać przy padaczce.

Jest dostępna w formie roztworu do wstrzyknięć dożylnych – amp. 1, 5 i 10 ml. 1 ml roztworu zawiera 215 mg cerebrolizyny. Preparat podaje się w powolnym wlewie dożylnym łącznie z 0,9 roztworem NaCl, roztworem Ringera lub 5% roztworem glukozy. Dawka jednorazowa dożylna wynosi od 5 do 30 ml. Cerebrolizynę stosuje się codziennie, przez 10-20 dni, potem 2-3 razy w tygodniu. Cena tego preparatu za 5 ampułek po 5 ml 76zł, 5 amp po 10 ml to 119.15 zł tyle my płaciliśmy 6 mieś temu. Przed podaniem tego specyfiku lekarz zleca EEG lek brat dostawał w szpitalu bo akurat leżał, niestety nie doczekaliśmy efektów. Brat zmarł na zapalenie płuc, znam jedną mamę której córka dostawała ten specyfik i zaobserwowano poprawę w kontakcie z otoczeniem, zaczęła jeść łyżeczką, reaguje na proste poleceni. Ja myślę że warto podawać ten lek. Pozdrawiam

RILU:
gość
09-10-2010, 08:59:54

Witajcie!
Chcę się z Wami podzielić moimi zmartwieniami... choć macie ich nadto swoich. Po 85 dniach pobytu na OIOMI-e oddałem żone do ZOL. Śpiączka czuwająca bez kontaktu do tego dializy 2 razy w tygodniu. Z mojego mieszkania to nawet nie wiem jak by ją wynosili do karetki tak jest ciasno. Jeszcze dwoje dzieci w wieku szkoły średniej. Wiem jestem be... ale uwazam że w tym zakładzie nie będzie żonie źle. Byłem tam...obsluga miła uczynna, dyrekcja bardzo miła i rzeczowa.. wydaje się że z powołania. Pokój ładny z sąsiadką chodzącą. Nawet TV (żonie sie nie przyda) do dializ 2 km. Co o tym myslicie.
Darek
Początkujący
09-10-2010, 17:59:34

tak zdecydowałeś i nie obwiniaj siebie,ja swoją żonę mam w domu 2 miesiące największym problemem są problemy finansowe
marand
gość
09-10-2010, 20:26:52

Jak wspominałam poprzednio oddaliśmy bratową do ZOLu z wielkim bólem serca ale teraz z perspektywy czasu nie żałujemy tej decyzji. Ma tam na pewno lepiej niż pod naszą opieka, wiem że w domku najlepiej, ale bez usprawiedliwiania jasno nie dały byśmy sobie rady same. Dziś byłam u bratowej od rana czyściutko ubrana, umyta zadbana to ze strony ZOLu, a z mojej strony może nie wiele, obcięte paznokcie, włosy, nakarmiona pogadamy sobie- ja mówie, ona patrzy . Poczytam gazetki, opowiem co się na świecie dzieje, muzyki posłuchamy, gotuje pyszne obiadki deserki, więcej się z mojej strony nie da zrobić. Jestem schorowaną osobą z nowotworem. Jeżeli ktoś cię Bogdanie obwinia o oddanie żony do Zolu to po prostu jest nie z pełna zdrowej głowie i tyle. Zrobiłeś to co mogłeś najlepszego, nadal kochasz żone i moim zdaniem dbasz o jej kąfort i bezpieczeństwo nie da się inaczej w twoim wypadku. Pozdrawiam
gość
10-10-2010, 06:03:53

Dzieki za duchwe wsparcie. Byłem u żony w sobotę z dziećmi.. właśnie pilęgniarka kończyła obcinać paznokcie, potem ja poprawiała, dobrze że nie ma odleżyn. W ZOL cisza rzadko ktoś przechodzi korytarzem, sąsiadka chodząca bardzo opiekuńcza, zauwazyłem że żona bardziej na nią reauje niz na mnie i dzieci.
Teraz mam pytania związane z szara codziennością:
- czy mogę się starac o zasiłek pielęgnacyjny w starostwie skoro zona jest w ZOL (na OIOMIe lekarz odmówił mi wypełnienia wniosku o niepełnosprawność do powiatu z braku czasu)
- żonie płąci ZUS zasiłki (już 3 razy) jeszcze 3 i co dalej...pewnie renta, kiedy o nia wystepować do ZUS czy czekać do końca zasiłku chorobowego czy już skłądać papiery to tam przecież trochę trwa, do Sądu złozyłem już papiery o całkowite ubezwłasnowolnieni i ustanowienie mnie tymczasowym pełnomocnikiem
- ZOL bierze opłatę do 70% dochodu zony (ile to może być .. ok. 2000 zł?) mam na koniec miesiaca przyjechac z pieniążkami?

Pozdrawiam .. i trwajmy w nadzieii.
Wtajemniczony
10-10-2010, 13:45:45

Cześć. W momencie orzeczenia żona powinna już mieć zasiłek pielęgnacyjny, niestety to tylko 153zł, jeśli jeszcze nie ma trzeba wystąpić do gminy, mówimy o zasiłku nie o świadczeniu.
Jeśli chodzi o rentę można wystąpić już teraz, ale przelicz sobie co bardziej się kalkuluje, bo w przyszłym roku renta uzależniona będzie od wkładu, czyli powiązana z ilością przepracowanych lat.
Pozdrawiam
Wtajemniczony
10-10-2010, 13:47:25

Cześć. W momencie orzeczenia żona powinna już mieć zasiłek pielęgnacyjny, niestety to tylko 153zł, jeśli jeszcze nie ma trzeba wystąpić do gminy, mówimy o zasiłku nie o świadczeniu.
Jeśli chodzi o rentę można wystąpić już teraz, ale przelicz sobie co bardziej się kalkuluje, bo w przyszłym roku renta uzależniona będzie od wkładu, czyli powiązana z ilością przepracowanych lat.
Pozdrawiam
pozdrawiam TataPaulinki www.paulinka.org.pl www.rodzinyon.pl
gość
10-10-2010, 14:19:03

Witaj Jerzy!
Żona nie ma zasiłku bo nie ma orzeczenia o niepełnosprawności, pobrałem w tamtym tygodniu papiery takie do wypełnienia przeze mnie i drugi przez lekarza, ale na OIOMIE mi odmówili wypełnienia... że to nie ich zadanie, to pójde teraz w ZOL do lekarki... albo do rodzinnego , bo od czwartku nie jest w szpitalu. Żona do pracy nie wróci bo jak ZUS będzie płacił jeszcze przez 100 dni ... to tak myslę wystapić o rentę zeby przyznali po skonczonym zasiłku ZUS-owskim.
Pogmatwane te sprawy papierowe.. te zasiłki i takie i takie. No bo jak przyznają jej grupę to chyba zasiłek też i wtedy trzeba z któregoś będzie zrezygnować.
I jeszcze co sie dzieje jak zona jest w II filarze... czy musi wrócic do ZUS?
Myśle że pojeżdzę po urzedach i się dowiem. Dzieki za pomoc.

Darek
Wtajemniczony
10-10-2010, 17:26:00

Witam. Weź wszystkie dokumenty ze szpitala (u nas wystarczyło ksero) i na podstawie tego lekarz rodzinny wypisze wniosek na komisję. W takim przypadku pierwsza komisja będzie zaoczna. Nie musisz z niczego rezygnować zasiłek czy tak czy tak się należy
pozdrawiam TataPaulinki www.paulinka.org.pl www.rodzinyon.pl
gość
10-10-2010, 17:49:59

Dzięki Jerzy.
Pokserowałem już te papiery ze szpitala ( mam ich ok. 260stron ) i pójdę do rodzinnego z wnioskiem i dam na komisję .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: