Reklama:

śpiaczka (15626)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-08-2010, 11:14:18

Gość 2010-08-12 12:53:48 Mój spioch jest po wypadku samochodowym. Uraz prawego płata czołowego i pnia mózgu. Początkowo lekarze nie dawali mu szans życia potem mówili że będzie roślinką. Wybudził się. Uczy sie chodzić mówić i nawet myślenie jego jest logiczne. Coraz częściej staje się osobą srzed wypadku no ale..... MA wiele fobi z którymi ciężko się żyje, często wpada w szał krzyczy na wszystkich i o wszystko. Idąc do niego nie wiemy za co tym razem nas zwyzywa. Mimo że się wybudził nie jest nam wcale łatwo z nim żyć. Pozostaje nadzieja że kiedyś ten koszmar się skończy

ile czasu minęło od wypadku?
gość
12-08-2010, 11:23:56

Cieszę się że smoczkami pomogło z karmieniem możecie mieć problem jak my mamy z bratową, naczytałam się na portalu że śpiochy jedzą nie przez sondę i też ćwiczymy na razie kiepsko nam to idzie ale nieraz uda się że przełknie 2 -3 łyżeczki przetartych owoców czy zupki ale to masujemy konciki ust, przyciskamy delkatnie dolną szczękę do górnej,pani logopeda pokazała nam takie specjalne masarzę jamy ustnej, wtedy bratowa gryzie mnie w palec. Ten pogryziony kącik ust proszę smarować kremem z witaminą A lub maścią z lanoliną to się szybciej wygoi.
gość
12-08-2010, 16:04:07

Paula, doskonale Cie rozumie, dobrze to opisalas...
my juz tak prawie trzy lata, z czego od dwoch ja jestem daleko od rodzicow...
u nas nic nowego, raczej gorzej, spastyka sie pogorszyla, tata czasem bardzo cierpi, mama miala ciezki okres, teraz jakos znowu sobie radzi, takie mam wrazenie...

za miesiac zostane mama, bardzo sie ciesze... nie wiem czy moja coreczka pozna swojego dziadka... pozdrawiam Cie i wszystkich "znajomach"... nie odzywam sie bo z czasem o juz nie wiadomo co pisac, ale mysle o Was...
Megi
gość
12-08-2010, 18:33:07

Megi, ciesze sie bardzo, ze sie odezwalas.
I wszystkiego najlepszego dla przyszlej mamy.
Moj syn tez jeszcze nie poznal dziadka, ale dziadek nie zdaje sobie sprawy, ze ma wnuka (nawet nie wie ze ma corke). Ale moj synus bardzo mi pomaga, bo wkoncu w nim tez jest czastka mojego taty. I nawet jest do niego troche podobny. Takze mysle sobie czesto, ze bylby szczesliwy gdyby nas widzial, gdyby widzial mojego rosnacego szkraba i bylby z nas dumny. I tak mi to dodaje sil. Tobie tez zycze sil, wytrwalosci a reszta sama przyjdzie.
Dziekuje Marychaj i wszystkim pozostalym, ktorzy mi doradzili odstawic baklofen. Juz wczesniej tez dostalam takie porady. Dalej rozmawiam na ten temat z zona taty, narazie bez skutku. Mam nadzieje, ze ja do tego kroku wkoncu przekonam. Jeszcze raz dziekuje.
Paula
Początkująca
12-08-2010, 21:51:17

witam. mam problem ze znalezieniem małego filtra na rurkę tracheo czy ktoś może mi powiedzieć nazwę firmy lub coś co pomoże mi w zakupie? Mam takie olbrzymy że jak prowadzam brata na spacer i siedzi to przeciążają rurkę i się denerwuje .. Będę wdzięczna za pomoc dzięki i pozdrawiam.
gość
13-08-2010, 09:33:11

my nie używamy filtrów do rurki tracho, przykrywamy ją tylko maseczką chirurgiczną
gość
13-08-2010, 15:15:17

Witam ja do przykrywania rurki mojej podopiecznej Ulki używam albo złożonej gazy albo jw maseczek chirurgicznych. Nam w końcu udało się pokonać pleśniawki w buzi i znów Ulka może cieszyć się piciem zupek i deserków z butelki tym bardziej że teraz okres na brzoskwinie więc pycha miksiki np. 4 szt brzoskwinie dojrzałe, 4-6 łyżek serka homogenizowanego, szklanka kwaśnego mleka i trochę miodu do smaku- obieram brzoskwinie z pestki, miksuje i gotowy pyszny deser. Można też zrobić niezłe danie na obiad np. 2/3 szk ugotowanego ryżu, 70-80 g twarogu, 2-3 brzoskwinie obrać zalać 1 szklanką do 1,5 szk wody, gotować 10 min a i łyżkę cukru. Wodę można zastąpić mlekiem lub można do gotujących się brzoskwiń dodać końcu 1 roztrzepane jajko. Potem do brzoskwiń z sokiem i jajkiem dodaje twarożek i ryż miksuje wszystko, dolewam trochę wody jak zagęste i gotowe pyszne pełnowartościowe danie. Nieraz dosypuje łyżeczkę otrąb lub zamiast jajka 2-3 miarki mleka Humana 1 lub 3 dostałam kilka kartoników, a pani dietetyczka z ośrodka powiedziała że mogę jej podawać to mleko samo do picia lub w potrawach. Ten pomysł na ucztę brzoskwiniową dostałam od córki pani leżącej obok mojej podopiecznej. My ćwiczymy zaparcie jedzenie łyżeczką więc mam też przepis na ,,Owocową pychotka''. Dla osób jedzących stałe produkty nie trzeba miksować, a robi się to tak, j oczywiście wszystko miksuje niezbyt mocno żeby były kawałki a Ulka pluje coraz mniej szczęście. Do garnuszka wrzucamy 3 spore brzoskwinie pokrojone w kostkę lub 1 szk wybranych owoców oraz 1/2 szk wody gotuje owoce na wolnym ogniu do miękkości dodaje 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 2 łyżkach zimnej wody aby to zagęścić- ale lekko, no i 2- 3 łyżeczki cukru lub 1-2 łyżeczki miodu. Będzie potrzebne jeszcze kilka biszkoptów, serek homo owocowy lub wanilia lub naturalny( może być serek maskarpone). W miseczce układamy warstwę biszkoptów na to warstwę serka, na to warstwę biszkoptów i na to wylewamy ten sos owocowy. Oto pyszny deserek gotowy, czekamy kilka minut żeby biszkopty zmiękły, i można podać łyżką lub miksujemy i podajemy- wtedy się nie układa tylko wszystko wrzuca i miksuje.. Należy pamiętać że takie owoce jak maliny, jeżyny czy truskawki przetrzeć przez sito dla śpiochów ze sądami. Ja robiłam to z różnymi owocami najczęściej podaje niezbyt gęste przez butelkę ale ostatnio miksuje tylko delkatnie i podaje 2/3 butelka a 1/3 staram sie łyżeczką. Polecam te pyszności moja podopieczna bardzo to lubi jak jej podaje np najpierw butelką z miksem owocowym potem z mięsnym to pluje mięsnym i woli owocowo-serkowy czy z mleczkiem Humana 1 lub 3. Pozdrawiam
gość
14-08-2010, 13:51:49

Jak pozbyć się rurki tracho ? Noszę ją już 3 lata. Lekarze nie są chętni żeby mnie wyleczyć :(
gość
14-08-2010, 14:54:24

Przyznam że niezłe te dania dziś ugotowałam bratowej to z ryżem, ja też mam coś ekstra białkowego
LECZO Z INDYKA LUB KURCZAKA

Składniki:

120g piersi kurczaka lub indyka
200g mrożonki warzywnej leczo (1/2 opakowania) lub świeże warzywa
15g koncentratu pomidorowego
sól , pieprz do smaku
2 g (1 łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek

Podgrzewamy bulion w garnku 2 szklanki, wkładamy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka lub indyka i przykrywamy pokrywkę aby mięso aby się ugotowało. Następnie dodajemy mrożone warzywa, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Ponownie przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut Po uduszeniu dodajemy do 1 łyżkę oleju lnianego można dodać też o drazu ryż. I oczywiście zmiksować trzeba!!!!!

Przepisy

PRZYKŁADOWE PRZEPISY I PROPOZYCJE (waga produktów przed ugotowaniem)

MAKARON Z TWAROGIEM I OWOCAMI (danie białkowo-węglowodanowe)

Składniki:

60g brązowy makaronu- najlepiej z pszenicy twardej durum z mielonymi otrębami

150g chudego twarogu

2g ( łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek

20g jogurtu naturalnego bez tłuszczu

100 -150g owoców

odtłuszczone mleko

słodzik sypki

Do wrzącej wody wkładamy 60 gramów brązowego makaronu i gotujemy go 8-10 minut. Możemy wykorzystać biały makaron, ale należy zwrócić szczególną uwagę aby był ugotowany na wpół twardo. Zanim ugotuje się makaron przygotowujemy twaróg i owoce. Do twarogu dodajemy łyżeczkę oleju lnianego i rozdrabniamy go. Jeśli twaróg nadal jest zbyt suchy, można dodać odtłuszczone mleko lub jogurt. Zwolennicy słodkości, mogą dodać 1 łyżeczkę słodzika. Następnie do twarogu dodajemy ugotowany makaron i około 100 -150 gramów owoców. Całość polewamy naturalnym, odtłuszczonym jogurtem.

PLACEK BIAŁKOWO- ODŻYWKOWY (danie białkowe)

Placek białkowo- odżywkowy to nieco odmienne danie, ponieważ wykorzystana zostanie odżywka białkowa spożywana przez wielu sportowców w postaci napoju. Placek jest niemal zupełnie białkowym daniem, czyli takim, który wspomaga odchudzanie. Aby móc pozbywać się nadmiaru tkanki tłuszczowej powinniśmy ograniczać produkty węglowodanowe, natomiast białkowe spożywać w odpowiedniej ilości dostosowanej do masy ciała i przemiany materii. Placek będzie doskonałym produktem na ostatni posiłek, ponieważ będzie dostarczał białko oraz ograniczoną ilość węglowodanów. Ponadto osoby, które stosują zasady częstych i małych posiłków, mogą takie danie przygotować do pracy lub w podróż. Placek może być również przygotowany z białek jajek i żółtka bez specjalistycznej odzywki białkowej.

Składniki placka:

4 białka jajek

1 całe jajko

30g odżywki białkowej

20g rodzynek

60-80g dżemu bez cukru lub owoców

Białka, jajko i odżywkę białkową miksujemy. Rozgrzewamy patelnię na którą rozpylamy PAM - rodzaj aerozolu będący tłuszczem bez kalorii, lub smarujemy patelnię papierowym ręcznikiem nasączonym niewielką ilością oliwy z oliwek. Zmiksowane ciasto na placek wylewamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy rodzynki. Smażymy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 8-10 minut z każdej strony. Po usmażeniu zjadamy z dżemem bez cukru lub dowolnymi owocami.

PLACKI OWSIANE

60 g płatków owsianych górskich

1-2 jajka

10 g rodzynek

50-100g truskawek lub kiwi, mały banan, maliny itp.

Płatki owsiane z rodzynkami zalewamy wrzącą wodą i czekamy chwilę aby odpowiednio wsiąkła woda w płatki. Następnie dodajemy jajka. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy mleko 0% tłuszczu tak aby dobrze się wymieszały składniki. Na patelnię rozpylamy PAM (środek w sprayu do smażenia bez tłuszczu) lub nacieramy patelnię ręcznikiem papierowym odrobinę nasączonym oliwą z oliwek, następnie rozgrzewamy patelnię. Na łyżkę nabieramy porcje placków i nakładamy na patelnię. Smażymy z obydwu stron. Po wyłożeniu na talerz możemy dodać rozmrożone truskawki lub inne owoce i posypać słodzikiem.

PLACEK BIAŁKOWO- ODŻYWKOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI (danie białkowo-węglowodanowe)

Składniki placka:

4 białka jajek

1 całe jajko

30g odżywki białkowej

50g płatków owsianych

20g rodzynek

60-80g dżemu bez cukru lub owoców

Białka, jajko i odżywkę białkową miksujemy, po zmiksowaniu dodajemy płatki owsiane i rodzynki. Rozgrzewamy patelnię na którą rozpylamy PAM - rodzaj aerozolu będący tłuszczem bez kalorii, lub smarujemy patelnię papierowym ręcznikiem nasączonym niewielką ilością oliwy z oliwek. Zmiksowane ciasto na placek wylewamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy rodzynki. Smażymy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 8-10 minut z każdej strony. Po usmażeniu zjadamy z dżemem bez cukru lub dowolnymi owocami.

LECZO Z INDYKA LUB KURCZAKA (danie białkowo-węglowodanowe)

Leczo to danie wysokobiałkowe z ograniczoną ilością węglowodanów. Do lecza można wykorzystać gotową mrożonkę lub świeże warzywa. Ograniczona kaloryczność wiąże się z zastosowaniem chudego mięsa w postaci piersi z kurczaka lub indyka. Zastosowany na koniec olej lniany podnosi walory smakowe dania. Leczo może być częścią posiłku obiadowego, czyli można go zjeść z kaszą, ryżem czy ciemnym pieczywem.

Składniki:

120g piersi kurczaka lub indyka
200g mrożonki warzywnej leczo (1/2 opakowania) lub świeże warzywa
15g koncentratu pomidorowego
sól niskosodowa, pieprz
2 g (1 łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek

Podgrzewamy patelnię, wkładamy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka lub indyka i przykrywamy pokrywkę aby mięso uzyskało jasny kolor i lekko poddusiło się. Następnie dodajemy mrożone warzywa, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Ponownie przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut. Po uduszeniu i wyłożeniu na talerz dodajemy do 1 łyżkę oleju lnianego.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM (danie białkowe)

Sałatka z tuńczykiem może być przekąską w ciągu dnia lub ostatnim posiłkiem, który powinien być spożywany na 2 godziny przed snem. Najlepiej jeśli wykorzystamy tuńczyka w sosie własnym, ponieważ zawiera mniej kalorii aniżeli taki sam ale w oleju. Aby poprawić smak sałatki dodamy olej lniany i tym samym dostarczymy tłuszcz w lepszej postaci. Składniki

puszka tuńczyka (120-130g) w sosie własnym w kawałkach lub rozdrobniony

warzywa (papryka , pomidor, kukurydza z puszki, sałata lodowa, ogórek kiszony, natka pietruszki )

2g (1 łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek

Warzywa kroimy w kostkę, łączymy z sałatą i kukurydzą, dodajemy odsączonego tuńczyka i 1 łyżkę oleju lnianego ewentualnie oliwy z oliwek. Na koniec posypujemy sałatkę natką pietruszki i mamy gotowy niskokaloryczny posiłek.

KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA (danie białkowe)

200g piersi kurczaka

pół małego ziemniaka

pół małej cebuli

białko z 1 jajka

brązowa mąka

sól Magdi, biały pieprz

Zmielone mięso łączymy z ziemniakiem, cebulą i białkiem, mieszamy. Całość dzielimy na 8 równych części i formujemy kotlety. Obtaczamy kotlety w brązowej mące i smażymy na patelni teflonowej lub lekko natartej oliwą, pod przykryciem. Po usmażeniu mamy 8 kotletów. Na jednym posiłku zjadamy 4.

NALEŚNIKI Z MĄKI BRĄZOWEJ (danie węglowodanowe)

CIASTO

100g mąki żytniej razowej

mleko 0% tłuszczu

1 jajko

woda gazowana

NADZIENIE

125g twarogu chudego

50g truskawek (świeże lub mrożone)

1 łyżeczka oleju lnianego lub oliwy z oliwek

Do mąki dodajemy jajko, wodę gazowaną i odrobinę mleka. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni. Z chudego twarogu, truskawek i oleju przygotowujemy farsz do naleśników.

Zupa jarzynowa białkowa

6-8 porcji

1 litr wywaru wołowego lub z kurczaka
150 g selera
150 g pora
1 kalarepka
200 g marchwi
100 g zielonego groszku zielonego może być z puszki
250 g piersi z indyka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
150 g serek topionego np Hohland śmietankowy
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę, pierś z indyka kroimy jak warzywa. Podgrzewamy wywar dodajemy mięso gotujemy 15 min i dodajemy do niego wszystkie warzywa i gotujemy około 10 min. Doprawiamy solą pieprzem i natką pietruszki na końcu dodaje serek i miksuje. Pozdrawiam
gość
14-08-2010, 14:58:07

Oj trochę za dużo mi sie wstawiło przepisów tylko zupa białkowa i leczo robie mojej bratowej reszta znalazła się przez przypadek pozdrawiam!!!!!!!!!!!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: