Przyznam że niezłe te dania dziś ugotowałam bratowej to z ryżem, ja też mam coś ekstra białkowego
LECZO Z INDYKA LUB KURCZAKA
Składniki:
120g piersi kurczaka lub indyka
200g mrożonki warzywnej leczo (1/2 opakowania) lub świeże warzywa
15g koncentratu pomidorowego
sól , pieprz do smaku
2 g (1 łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Podgrzewamy bulion w garnku 2 szklanki, wkładamy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka lub indyka i przykrywamy pokrywkę aby mięso aby się ugotowało. Następnie dodajemy mrożone warzywa, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Ponownie przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut Po uduszeniu dodajemy do 1 łyżkę oleju lnianego można dodać też o drazu ryż. I oczywiście zmiksować trzeba!!!!!
Przepisy
PRZYKŁADOWE PRZEPISY I PROPOZYCJE (waga produktów przed ugotowaniem)
MAKARON Z TWAROGIEM I OWOCAMI (danie białkowo-węglowodanowe)
Składniki:
60g brązowy makaronu- najlepiej z pszenicy twardej durum z mielonymi otrębami
150g chudego twarogu
2g ( łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek
20g jogurtu naturalnego bez tłuszczu
100 -150g owoców
odtłuszczone mleko
słodzik sypki
Do wrzącej wody wkładamy 60 gramów brązowego makaronu i gotujemy go 8-10 minut. Możemy wykorzystać biały makaron, ale należy zwrócić szczególną uwagę aby był ugotowany na wpół twardo. Zanim ugotuje się makaron przygotowujemy twaróg i owoce. Do twarogu dodajemy łyżeczkę oleju lnianego i rozdrabniamy go. Jeśli twaróg nadal jest zbyt suchy, można dodać odtłuszczone mleko lub jogurt. Zwolennicy słodkości, mogą dodać 1 łyżeczkę słodzika. Następnie do twarogu dodajemy ugotowany makaron i około 100 -150 gramów owoców. Całość polewamy naturalnym, odtłuszczonym jogurtem.
PLACEK BIAŁKOWO- ODŻYWKOWY (danie białkowe)
Placek białkowo- odżywkowy to nieco odmienne danie, ponieważ wykorzystana zostanie odżywka białkowa spożywana przez wielu sportowców w postaci napoju. Placek jest niemal zupełnie białkowym daniem, czyli takim, który wspomaga odchudzanie. Aby móc pozbywać się nadmiaru tkanki tłuszczowej powinniśmy ograniczać produkty węglowodanowe, natomiast białkowe spożywać w odpowiedniej ilości dostosowanej do masy ciała i przemiany materii. Placek będzie doskonałym produktem na ostatni posiłek, ponieważ będzie dostarczał białko oraz ograniczoną ilość węglowodanów. Ponadto osoby, które stosują zasady częstych i małych posiłków, mogą takie danie przygotować do pracy lub w podróż. Placek może być również przygotowany z białek jajek i żółtka bez specjalistycznej odzywki białkowej.
Składniki placka:
4 białka jajek
1 całe jajko
30g odżywki białkowej
20g rodzynek
60-80g dżemu bez cukru lub owoców
Białka, jajko i odżywkę białkową miksujemy. Rozgrzewamy patelnię na którą rozpylamy PAM - rodzaj aerozolu będący tłuszczem bez kalorii, lub smarujemy patelnię papierowym ręcznikiem nasączonym niewielką ilością oliwy z oliwek. Zmiksowane ciasto na placek wylewamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy rodzynki. Smażymy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 8-10 minut z każdej strony. Po usmażeniu zjadamy z dżemem bez cukru lub dowolnymi owocami.
PLACKI OWSIANE
60 g płatków owsianych górskich
1-2 jajka
10 g rodzynek
50-100g truskawek lub kiwi, mały banan, maliny itp.
Płatki owsiane z rodzynkami zalewamy wrzącą wodą i czekamy chwilę aby odpowiednio wsiąkła woda w płatki. Następnie dodajemy jajka. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy mleko 0% tłuszczu tak aby dobrze się wymieszały składniki. Na patelnię rozpylamy PAM (środek w sprayu do smażenia bez tłuszczu) lub nacieramy patelnię ręcznikiem papierowym odrobinę nasączonym oliwą z oliwek, następnie rozgrzewamy patelnię. Na łyżkę nabieramy porcje placków i nakładamy na patelnię. Smażymy z obydwu stron. Po wyłożeniu na talerz możemy dodać rozmrożone truskawki lub inne owoce i posypać słodzikiem.
PLACEK BIAŁKOWO- ODŻYWKOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI (danie białkowo-węglowodanowe)
Składniki placka:
4 białka jajek
1 całe jajko
30g odżywki białkowej
50g płatków owsianych
20g rodzynek
60-80g dżemu bez cukru lub owoców
Białka, jajko i odżywkę białkową miksujemy, po zmiksowaniu dodajemy płatki owsiane i rodzynki. Rozgrzewamy patelnię na którą rozpylamy PAM - rodzaj aerozolu będący tłuszczem bez kalorii, lub smarujemy patelnię papierowym ręcznikiem nasączonym niewielką ilością oliwy z oliwek. Zmiksowane ciasto na placek wylewamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy rodzynki. Smażymy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 8-10 minut z każdej strony. Po usmażeniu zjadamy z dżemem bez cukru lub dowolnymi owocami.
LECZO Z INDYKA LUB KURCZAKA (danie białkowo-węglowodanowe)
Leczo to danie wysokobiałkowe z ograniczoną ilością węglowodanów. Do lecza można wykorzystać gotową mrożonkę lub świeże warzywa. Ograniczona kaloryczność wiąże się z zastosowaniem chudego mięsa w postaci piersi z kurczaka lub indyka. Zastosowany na koniec olej lniany podnosi walory smakowe dania. Leczo może być częścią posiłku obiadowego, czyli można go zjeść z kaszą, ryżem czy ciemnym pieczywem.
Składniki:
120g piersi kurczaka lub indyka
200g mrożonki warzywnej leczo (1/2 opakowania) lub świeże warzywa
15g koncentratu pomidorowego
sól niskosodowa, pieprz
2 g (1 łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Podgrzewamy patelnię, wkładamy pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka lub indyka i przykrywamy pokrywkę aby mięso uzyskało jasny kolor i lekko poddusiło się. Następnie dodajemy mrożone warzywa, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Ponownie przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut. Po uduszeniu i wyłożeniu na talerz dodajemy do 1 łyżkę oleju lnianego.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM (danie białkowe)
Sałatka z tuńczykiem może być przekąską w ciągu dnia lub ostatnim posiłkiem, który powinien być spożywany na 2 godziny przed snem. Najlepiej jeśli wykorzystamy tuńczyka w sosie własnym, ponieważ zawiera mniej kalorii aniżeli taki sam ale w oleju. Aby poprawić smak sałatki dodamy olej lniany i tym samym dostarczymy tłuszcz w lepszej postaci. Składniki
puszka tuńczyka (120-130g) w sosie własnym w kawałkach lub rozdrobniony
warzywa (papryka , pomidor, kukurydza z puszki, sałata lodowa, ogórek kiszony, natka pietruszki )
2g (1 łyżka) oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Warzywa kroimy w kostkę, łączymy z sałatą i kukurydzą, dodajemy odsączonego tuńczyka i 1 łyżkę oleju lnianego ewentualnie oliwy z oliwek. Na koniec posypujemy sałatkę natką pietruszki i mamy gotowy niskokaloryczny posiłek.
KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA (danie białkowe)
200g piersi kurczaka
pół małego ziemniaka
pół małej cebuli
białko z 1 jajka
brązowa mąka
sól Magdi, biały pieprz
Zmielone mięso łączymy z ziemniakiem, cebulą i białkiem, mieszamy. Całość dzielimy na 8 równych części i formujemy kotlety. Obtaczamy kotlety w brązowej mące i smażymy na patelni teflonowej lub lekko natartej oliwą, pod przykryciem. Po usmażeniu mamy 8 kotletów. Na jednym posiłku zjadamy 4.
NALEŚNIKI Z MĄKI BRĄZOWEJ (danie węglowodanowe)
CIASTO
100g mąki żytniej razowej
mleko 0% tłuszczu
1 jajko
woda gazowana
NADZIENIE
125g twarogu chudego
50g truskawek (świeże lub mrożone)
1 łyżeczka oleju lnianego lub oliwy z oliwek
Do mąki dodajemy jajko, wodę gazowaną i odrobinę mleka. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni. Z chudego twarogu, truskawek i oleju przygotowujemy farsz do naleśników.
Zupa jarzynowa białkowa
6-8 porcji
1 litr wywaru wołowego lub z kurczaka
150 g selera
150 g pora
1 kalarepka
200 g marchwi
100 g zielonego groszku zielonego może być z puszki
250 g piersi z indyka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
150 g serek topionego np Hohland śmietankowy
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w kostkę, pierś z indyka kroimy jak warzywa. Podgrzewamy wywar dodajemy mięso gotujemy 15 min i dodajemy do niego wszystkie warzywa i gotujemy około 10 min. Doprawiamy solą pieprzem i natką pietruszki na końcu dodaje serek i miksuje. Pozdrawiam