Witam mojemu śpiochowi-siostrze całą rurkę wymieniają co 2 miesiące, ale kilka razy dziennie środkową część myje pod bieżącą wodą, poza tym nawilżacz powietrza chodzi u mojego śpiocha cały czas w takie upały, filtr nie bardzo się nadaje bo mój śpioch ma dużo wydzieliny. Na śniadanko to kromka ciemnego chleba, gotowana 1/2 połówki piersi z kurczaka, łyżeczka masełka, 1/2 serka ziarnistego,gałązka pietruchy, średni pomidor, 150 ml jogurtu miksuje plus woda żeby uzyskać aksamitna konsystęcję, lub 3 plastry żółtego sera, ktomkę chleba gracham, kubek 150 ml śmietanki 9%, ze 3 moczone morele, banan i mleka do rozcieńczenia przy miksowaniu, na obiadek np pierś z kurczaka lub 2 uda, pęczek włoszczyzny trochę kaszy gryczanej czy zwykłej wszystko gotuje i miksuje a jako zaklepkę 2 łyżki serka homo naturalne lub troczę twarożku białego czy kaprii, miksuje i starcza na 2 porcje po 400 ml, na deser 250 ml jogurtu zalewam pałeczki błonnika tak 3 łyżki postoi kilka minut żeby zmiękło de tego garść malin, truskawek, brzoskwinia miksujesz i gotowy produkt ułatwiający wypróżnianie, można dodać troszkę sera białego jak wydaje się za mało białkowe i więcej jogurtu bo może być za gęste lub wody. Na kolacje to albo to samo co na obiad lub podobnie jak śniadanie. Należy pamiętać że śpioch o wadze ok 60 kg musi dostać dodatkowo oprócz miksów które są źródłem wody 6 razy po 200ml wody przy takich upałachlub rozcieńczonego wodą soku i pamiętaj o przepłukiwaniu sondy czy pega po podaniu posiłku wodą ok 50 ml. Ja osobiście daje mojemu śpiochowi rozcieńczone kubusie, 100% soki owocowe, nie raz warzywne soki i wodę mineralną, mój śpioch nie dostaje herbaty czy kawy bo to bez sensu lepiej dać kapuczino czy napój mleczny. Mój śpioch może pić do woli mleko bo nie ma alergii na białko mleka krowiego, mojej koleżanki tata ma alergię na mleko wiec tam źródłem białka jest mięso, jogurty i sery w ograniczonych ilościach i mleko dla dzieci Nutramigen lub Nan 2. Są do kupienia specijalne odżywki białkowe do kupienia w aptece np Prosogen na receptę. Mojemu śpiochowi kupuje Nutradrinki, ale drogo wychodzi 6.20 zł i w górę. Proszę pamiętać o dokładnym przetarciu po miksowaniu posiłku przez gęstew sito, ponieważ nikt mi tego nie powiedział i zaraz po powrocie za szpitala zatkała nam się sonda siostry to był dramat. Nawet najlepszy mikser dokładnie nie zmiksuję. Ja mojej siostrze daje też preparaty witaminowo-mineralne w syropie. Mój śpioch niestety jest cukrzykiem więc słodkie jogurty, miód i drzemy odpadają, nieraz jej pofolguję i kulkę loda zmiksuje z jogurtem na deser. Mam nadzieje że moja wiedza 7 miesięcy pielęgnacji się komuś przyda, a zapomniałam dodać że posiłki muszą być częste, małe porcje ,przerwa nocna i nie pakuje sie dużo ziemniaków, makaronu czy ryżu czy chleba bo to zapychacze, posiłki maja być pełnowartościowe wysokobiałkowe i kaloryczne a nie dużo zapychacza a mało wartości odżywczych. Pozdrawiam